Kekovo moštvo za italijansko ligo

Reka: Kar 65 % Rečanov si želi spopad s Štajerci.

Objavljeno
03. avgust 2017 23.35
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Reka – Reški nogometni pravljici ni videti konca, potem ko je Rujevico zapustil na ščitu tudi avstrijski prvak Salzburg. Rečane je v povratni tekmi poljubila sreča, Solnogradčane je enkrat močno oškodoval sodnik, v seštevku pa ja napredovalo v zadnje sito za ligo prvakov boljše moštvo. Trener Matjaž Kek je še dodatno ozaljšal svoj življenjepis.

Rijeka je bila v 198 minutah igre (!) boljša od Salzburga, četudi slednji kupuje nogometaše z nekajkrat večjim proračunom kot klub z obale Kvarnerskega zaliva. Dobrih 50 milijonov evrov vredna solnograška ekipa se v tem dvoboju vendarle ni dobro znašla, že v Avstriji jo je Kek presenetil s taktično izvedbo načrta igre. Pozneje je težko tudi veliko boljšim, kot je Salzburg – razplet prve tekme pogosto že določi zmagovalca izločilnih dvobojev.

»Napredovali smo zavoljo velike želje, ogromnega srca in fenomenalnega vzdušja na Rujevici. Vsem, ki so prispevali k tej zgodbi, se lahko le zahvalim, najmočneje pa igralcem! Imeli smo tudi nekaj sreče, ki je nujna za uspeh v takšnih večerih,« je zatrdil Kek. Avstrijci izpostavljajo 55. minuto, ko so turški sodniki razveljavili gol Jonathana Doina, četudi ni bilo govora o morebitnem ofsajdu. Šlo je za napako stranskega sodnika, saj je izgubil vidni stik z branilcem Rijeke, ki je bil v trenutku zadnje podaje Avstrijcev tik pred golavt črto, nato je resda oddrsel zunaj igrišča.

O tem so že včeraj popoldne resda govorili le še Uefini kontrolorji sojenja. Rijeka je napisala novo čudovito poglavje v svoji zgodovini, tretjič doslej si je zagotovila evropsko jesen, vselej pod vodstvom Keka. Pred njo je še zadnji korak, napad na premierno uvrstitev v ligo prvakov. Reški navijači so povedali svoje: kar 65 odstotkov si jih v posebni anketi (N = 1500) želi spopad z Mariborom, po 12 % jih meri na Apoel in København, deset na Celtic, najvišjo oviro po njihovem logično predstavlja Olympiakos, ki bi ga izbralo za tekmeca le 4 odstotke navijačev. Kaj meni nekdanji nogometaš in trener vijoličastih Matjaž Kek?

»Prosim, preskočite to vprašanje, saj poznate moj odgovor. Ne razmišljam o žrebu, saj nanj ne morem vplivati. Mariborčanom sem čestital takoj po tekmi ... Priča smo velikim rezultatom Maribora in Rijeke. Za nas je to potrditev, da smo na pravi poti: tretja uvrstitev (najmanj) v evropsko ligo, prvenstvo, pokal, superpokal ...« Kek ni želel razpredati o možnem izzivu, da bi mu današnji žreb namenil prav klub, za katerega so igrali trije rodovi Kekovih – Matjaž st., Matjaž ml. in še njegov sin Matjaž.

»Edini klub na tem območju, ki ne igra po balkansko«

Četudi bi govorili o dvoboju, v katerem bi imel velik izziv z nadzorovanjem čustev tudi svetovljan, kakršen je Kek, ni posebej verjetno, da bi podlegel velikosti izziva. O tem je prepričan tudi legendarni trener Ivica Osim, ki je spregovoril o nekdanjem slovenskem selektorju s komentatorjem Novega lista Orlandom Rivettijem.

»Rijeka je ekipa za italijansko prvenstvo serie A. Poglejte to taktično disciplino igralcev, odgovornost v igri v obe smeri. Tu ni govora o improvizaciji. Opazno je, da je Kek kot nogometaš končal avstrijsko šolo ... Odlično pozna avstrijske klube in miselnost tamkajšnjih akterjev,« je zatrdil Osim, selektor, ki je vodil reprezentanco Jugoslavije do njenega konca v letu 1992, močno je denimo vplival tudi na strokovni razvoj Srečka Katanca. »Rijeka igra odlično, četudi se išče, saj se nahaja v začetnem obdobju sezone. To ni povezano s tukajšnjim podnebjem, enostavno gre za vidno roko Matjaža Keka, ki je zgradil edino moštvo na tem območju, ki premore evropski slog igre. Treba se je prilagoditi tekmecu, ne graditi na pogosto lažni dominaciji, potem pa dobiti gol iz nasprotnega napada. Verjamem, da lahko Rijeka igra tudi v ligi prvakov prav zavoljo sodobne nogometne filozofije, ki je pravo nasprotje tradicionalnega balkanskega razmišljanja,« je še dodal Osim.