Kitajska povečuje vpliv v nogometu tudi z novim tekmovanjem

Vrhunski nogomet se počasi, a zanesljivo seli tudi na Kitajsko.

Objavljeno
13. julij 2016 13.35
SOCCER-CHINA/
A. V., STA
A. V., STA

Peking - Kitajska želi ob dragih nakupih (tudi) vrhunskih igralcev v nogometnem svetu nase opozoriti še z novim tekmovanjem državnih reprezentanc. Kitajska družba Dalian Wanda Group je sporočila, da bodo uvedli tako imenovani pokal Kitajske (China Cup), ki bo prvič na sporedu januarja 2017.

Na turnirju, ki ga je že odobrila tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa), bodo sprva štiri tekme, sodelovale pa bodo Kitajska ter tri zaenkrat še neimenovane izbrane vrste iz Evrope in Amerik.

Družba, ki bo turnir organizirala skupaj s kitajsko in azijsko nogometno zvezo, pričakuje, da bo na turnirju sčasoma tekmovalo osem reprezentanc, tudi tistih najboljših.

Kitajska je trenutno 81. na Fifini lestvici, tik za Zambijo in Jordanijo, pri Wandi pa menijo, da bi kitajski navijači radi videli pohod izbrane vrste proti vrhu lestvice.

"Kot gostiteljica bo Kitajska neposredno uvrščena na turnir in tako dobila priložnost za skok po lestvici Fife," pravijo pri Wandi, ki jo vodi najbogatejši Kitajec Wang Jianlin. Ta je svoje 100 milijard dolarjev vredno premoženje zgradil s trgovskimi centri, zatem pa se je odločil za gradnjo globalnega športnega konglomerata.

Financial Times je prejšnji teden poročal, da je Wanda v pogovorih tudi z evropskimi ligami glede možnosti ustanovitve mednarodnega klubskega tekmovanja, ki bi potencialno izzvalo zelo priljubljeno ligo prvakov.

Wanda Sports Holdings se sicer že zdaj naziva kot največja športna družba na svetu in ima cilj letno "obrniti" 10 milijard dolarjev.

Družba, ki ima tudi 20-odstotno lastniški delež pri madridskem Atleticu (zanj brani slovenski reprezentant Jan Oblak), je sicer marca postala elitni sponzor Fife, to je storila kot prva po korupcijski aferi, ki je odnesla prejšnjega predsednika Seppa Blatterja.

Wanda je tudi lastnica svetovne triatlonske korporacije, ki vodi serijo tekem Ironman.