Kljub številnim dvomom že pri 50 golih

V ponedeljek žreb parov osmine finala lige prvakov. Kakovost je zelo zgoščena.

Objavljeno
09. december 2016 02.32
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Zgolj šest nogometnih državnih prvenstev ima svojega predstavnika v izločilnih bojih lige prvakov, kar je zagotovilo za spektakularne spomladanske tekme. Tudi klubi, ki imajo etiketo »ugodnega tekmeca«, prihajajo iz Anglije, Francije in Portugalske, torej nogometno izjemno razvitih držav.

Po skupinskem delu lige prvakov so karte zelo dobro premešane, zato bo v marsikaterem dvoboju osmine finala težko napovedati favorita. Med nosilci so Barcelona, Atletico, Juventus in Borussia iz Dortmunda, med njihovimi potencialnimi nasprotniki pa Real Madrid, Bayern, PSG in Manchester City. Od polfinalistov prejšnje sezone so tako kar trije osvojili le drugo mesto v svoji skupini (Real, Bayern in City), zgolj Atletico je bil prvi. Navijači najbolj priljubljenih moštev pa upajo, da bodo njihovi tekmeci Leicester, Monaco, Napoli, Benfica, Porto in Sevilla, toda vse to so klubi iz najmočnejših evropskih lig. Čeprav so na papirju ugodni tekmeci, so še vedno precej kakovostnejši kot v preteklih sezonah Gent, Dinamo Kijev, Basel, Apoel …

Messi lovi Ronalda

Nogometni statistiki so pred ponedeljkovim žrebom tudi izračunali, kateri so najverjetnejši dvoboji osmine finala. Pri tem so upoštevali število klubov iz posameznih držav in omejitvi, da se v osmini finala ne morejo pomeriti klubi iz istih držav in klubi, ki so se med seboj že pomerili v skupinskem delu. Po tem izračunu so denimo najverjetnejši pari Barcelona – Bayern, Arsenal – Real Madrid, Atletico – Manchester City …

Glede na predstave v skupinskem delu je največ pokazala Barcelona s svojim prvim zvezdnikom Lionelom Messijem. Katalonci so dobili vse tri domače tekme z razliko v zadetkih 15:0, argentinski nogometni čarovnik pa je zabil kar deset golov. Težko je verjeti, da ga lahko v tej sezoni še kdo sklati z vrha najboljših strelcev, zelo blizu je tudi rekordu Cristiana Ronalda. Portugalec je trenutno pri 95 golih, Messi zaostaja le še za dva zadetka. V tej sezoni je sicer Argentinec v primerjavi z Ronaldom v občutni premoči – 10:2.

Benzema iz ozadja

Ker ves nogometni svet zadnjih deset let razmišlja zgolj o rivalstvu med Messijem in Ronaldom, pa je zelo po tihem med najboljše strelce vseh časov prišel Francoz Karim Benzema. Z dvema goloma proti Borussii iz Dortmunda je že pri številki 50, s tem dosežkom pa je ujel petouvrščenega rojaka Thierryja Henryja. Toda glede na dejstvo, da bo Benzema šele ta mesec dopolnil 29 let in da ima pred seboj še precej sezon vrhunskega nogometa, bo po vsej verjetnosti kmalu prehitel še Nizozemca Ruuda van Nistelrooya (56 golov), težje dosegljivi pa so strelski dosežki Raula (71), Messija in Ronalda.

Kljub temu je Karim Benzema že pustil za seboj kar nekaj največjih nogometnih legend. Manj golov so denimo v svojih bogatih karierah zabili Eusebio, Alfredo Di Stefano, Andrej Ševčenko, Filippo Inzaghi, Alessandro Del Piero, Zlatan Ibrahimović, Didier Drogba … Kar malce nenavadno za fanta, ki še vedno ni povsem prepričal navijačev Reala, da spada med najboljše nogometaše na svetu. Nad njim vedno visi senca dvoma, zato se mora dokazovati na sleherni tekmi. »Seveda me moti, da ljudje kar naprej dvomijo o mojih sposobnostih, toda ne preostane mi drugega, kot da še naprej trdo vadim,« je rekel francoski nogometaš, ki zaradi disciplinskih prekrškov že nekaj časa ni državni reprezentant.