Ključnih sedem dni za (ne)uspeh madridskega Reala

Nogometna liga prvakov: Juventus nad Špance, branilce zmagovalne lovorike, brez bele zastave.

Objavljeno
04. maj 2015 21.38
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Le še dve tekmi ločita najboljša evropska kluba do vrhunca nogometne sezone, finala lige prvakov. Kdo bo 6. junija igral v Berlinu, Barcelona in Real Madrid ali nemara Bayern in Juventus, bo znano naslednjo sredo, že drevi pa bo živahno v Torinu. Juventus bo poskušal presenetiti favorizirane evropske prvake.

Privrženci »stare dame« živijo za tekme, kot naj bi bila drevišnja. Prihod evropskih prvakov v Torino je jamstvo za spektakularen večer, spopad dveh tako uglednih klubov, ki sta tako dominantno zaznamovala nogomet na Iberskem in Apeninskem polotoku, pa daje dvoboju dodatno razsežnost. Tudi medsebojne tekme Juventusa in Reala so bile vselej živahne, nabite s čustvi in privlačne za gledalce.

Navijači Juventusa vendarle bolj evforično pričakujejo italijansko-španski derbi. Le kdo je pred slabim letom pričakoval, da bo Massimiliano Allegri v svoji prvi sezoni na klopi torinskega kluba tako uspešen? Juve je osvojil svoj 31. »scudetto« štiri kola pred koncem sezone, v zanj prvem polfinalu po letu 2003 se bo meril z evropskim prvakom, 7. junija ga čaka finalna tekma italijanskega pokala z Laziem. Slednjo bi v taboru Juventusa z veseljem preložili na drug termin – dan prej bi namreč veliko raje zaznamovali finalno tekmo lige prvakov v nemški prestolnici!

»Večina nam je napovedala slovo že v skupinskem delu, danes bomo igrali polfinale. Ne igraš vsak dan z Realom, zato moramo izkoristiti priložnost – dvigniti moramo glave in brez strahu poskušati zmagati,« je napovedal Allegri. Juventus se v tej sezoni še ni meril s tako močnim tekmecem; v skupini A je igral z Atleticom, Olympiakosom in Malmöjem, tudi razrvana Borussia Dortmund in odlično organizirani, toda preskromni Monaco nista bila tekmeca najvišje ravni. Real Madrid je vendarle Real Madrid, najmočnejši klub na svetu in merilo za kakovost.

Madridski velikan je bil resda močan tudi v preteklosti, ko se je meril z Juventusom. To se je zgodilo šestnajstkrat, pri čemer Italijani črpajo optimizem prav iz medsebojnih tekem. Juve je dobil pet od sedmih tekem v Torinu (5-1-1), Real je bil uspešnejši na štadionu Santiago Bernabeu (5-0-2). V prejšnji sezoni LP je bil boljši Real (2:1, 2:2), prej Juventus (2:1, 2:0). Tudi nocoj naj bi bilo izenačeno, na igrišču štadiona Juventusa pa naj bi šlo za čvrst, pravi »moški« nogomet.

Nevtralni navijači pričakujejo odgovore na več vprašanj. Morda bo ključen razplet merjenja moči med domačim branilskim zidom, ki ga sestavljajo Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli in Leonardo Bonucci – trojica igra skupaj že štiri leta –, in napadalcema Cristianom Ronaldom ter Garethom Baleom. Juventus krasi močna obramba; v desetih tekmah LP je prejel le pet golov (0,5 na tekmo), v 34 tekmah DP pa 19 (0,56). Italijani so še uspešnejši na svojem štadionu, kjer v 22 tekmah serie A in LP še niso izgubili (19-3-0) in jih krasi skupna razlika v golih 49:12. Da nocoj ni izključen niti remi brez golov, namiguje Realova statistika v tej evropski sezoni: Real je prejel zadnji gol v gosteh 1. oktobra, ko je v Sofiji matiral Bezjakov Ludogorec!

Če bi na igrišču igral (le) denar, bi bil zmagovalec znan vnaprej: Real premore dvakrat bogatejšo zasedbo (720:310 v milijonih evrov). Pred Juventusom pa je lažjih sedem dni; če bo Allegri v soboto poslal nad Cagliari enajst svežih igralcev, lahko Ancelotti o tem le sanja. Sobotni derbi z Valencio bo sodil v kategorijo nujnih zmag, v nasprotnem primeru bi se lahko Real že poslovil od naslova španskega prvaka.