Ko je vse jasno že pred tekmo

Dvoranski nogomet: v dodatnih kvalifikacijah v Sloveniji najboljša svetovna selekcija Španija.

Objavljeno
21. marec 2016 19.59
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Maribor – To, kar so v nogometu Brazilci, Španci, Argentinci ali Nemci, so v dvoranskem nogometu Španci. In danes gostujejo v Sloveniji na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo septembra v Kolumbiji. Velemojstri okroglega usnja se bodo predstavili ob 20. uri v dvorani Tabor v Mariboru.

Španska reprezentanca je januarja osvojila sedmi evropski naslov na desetem evropskem prvenstvu. Kadar ni bila na vrhu, je vedno dobila vsaj kolajno. Nič slabše ji ne gre v globalnem merilu, saj je trenutna svetovna podprvakinja. Vse v celoto zaokroža svetovna lestvica, kjer je Španija na prvem mestu pred Brazilijo.

V finalu evropskega prvenstva so Španci s 7:3 ugnali Ruse, ki so na svetovni lestvici na tretjem mestu. Slovenci so trenutno na 16. mestu, kar dovolj zgovorno pove, koliko možnosti imajo za presenečenje. »Vsi vemo, kaj pomenijo Španci. Prihajajo v najboljši formi, čaka nas težka tekma, zato moramo dati vse od sebe. Pred dvema letoma je bilo 5:5, a zdaj bo povsem druga tekma, saj gre za uvrstitev na svetovno prvenstvo,« je povedal reprezentant Alen Fetić.

Selektor Andrej Dobovičnik ne bo imel težkega dela. Nobene potrebe ni, da reprezentante dodatno motivira za obračun s Španci, prav tako pozna vse gostujoče nogometaše. Ker gre za velemojstre svetovnega formata, lahko našteva zgolj njihove odlike. »Žreb nam ni bil naklonjen, a moramo igrati s tem, kar nam je dal. Pridobili bomo izkušnje, morda napredovali na svetovni lestvici, upam na dva slaba dneva Špancev,« ostaja optimist.

Španska izbrana vrsta je v Mariboru že od sobote, zato bo povsem prilagojena na razmere v dvorani Tabor. V slovenski zasedbi sta se poškodovala Alen Mordej in Anže Širok, a bosta oba na seznamu igralcev. Kljub temu se je reprezentanci pridružil mladi Teo Turk, ki je v pomoč pri treningih. Pri Slovencih bo manjkal Gašper Vrhovec, ki na prvi tekmi zaradi kazni ne sme igrati. Povratna tekma bo 12. aprila v Španiji, prav tako ob 20. uri. Slovenska izbrana vrsta ima s Španijo sicer slab izkupiček – dvanajst porazov in dva neodločena izida.

»O Špancih ni treba izgubljati besed. Treba je vedeti, da so v izvrstni formi, saj nikoli niso postali evropski prvak na tako lahek način kot letos. V naši ekipi je pozitivna trema, strahu ni čutiti,« je rekel kapetan Igor Osredkar, ki si je moral po slovesu Uroša Krofliča (končal reprezentančno kariero) poiskati novega sostanovalca. To je Alen Mordej. »Proti Španiji bomo morali pojesti parket. Ni realno pričakovati pozitiven rezultat niti ne bi bilo smiselno, če bi napovedoval, da jih bomo premagali, čeprav vemo, da se čudeži dogajajo. Naša želja je, da bi odigrali po navdihu,« je govoril Osredkar.