Ko je vstopil Messi, so Slovenci igrali bolje

Nogomet: Katančeva četa v Argentini še tretjič letos izgubila z 0:2, selektor in igralci optimistični.

Objavljeno
09. junij 2014 03.04
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
La Plata – Natančno takšno nogometno turnejo je potrebovala slovenska reprezentanca, bi lahko sklenili po odzivih iz našega tabora. Prijateljska tekma v Montevideu lahko ponudi Slovencem upanje na lepši jutri, poraz v Argentini je pričakovano razkril domet selekcije Srečka Katanca.

»Turnejo lahko označimo za koristno, selektor je pridobil veliko informacij. Mislim, da se je zamisel o treh v zvezni vrsti izkazala za pravilno, Stevanović in Rotman sta delovala dobro, četudi kot ekipa v La Plati nismo bili najboljši. Ključno za prihodnost je, da smo bili skupaj dva tedna, avtomatizirali veliko procesov in utrdili klapo, kar se bo morda videlo šele septembra v kvalifikacijah za euro 2016,« je strnil oceno južnoameriške turneje Mišo Brečko, ki bo v novi sezoni spet igral nogomet v bundesligi.

Slovenija je bila v La Plati bolj ali manj res nemočna proti vrhunski reprezentanci, ki je bila – četudi z nekaterimi »rezervisti« – za razred boljša od urugvajske. Argentina je od prve do zadnje minute tekme pred 53.000 navijači narekovala ritem igre, nizala akcije (ne pa priložnosti) in držala žogo v svoji posesti. To je za tekmeca običajno zelo naporno. »Če dvajset minut loviš igralce, ki si podajajo žogo, te tako močno utrudi, da ti potem zmanjka moči, ko jim žogo odvzameš,« je priznal Rajko Rotman, eno od odkritij tekem v Montevideu in La Plati. Katanec je potreboval prav igralca, ki se ne boji tekmeca. Velenjčan se ni strinjal z našim sugestivnim namigom, češ ali so Slovenci nemara preveč spoštovali Argentince: »Jaz že ne, hitro sem prejel rumeni karton!«

Belec in Novaković

Katančevim adutom, načetim tudi od kosila (zastrupili so se Handanović, Oblak, Cesar, Janža, Struna in Stevanović), so v drugem polčasu delno pošle moči, četudi so morda igrali celo bolj enakovredno Argentincem kot v prvih 45 minutah. Izpostaviti velja štiri ključne akcije na tekmi. V prvi (12.) je s strelom po tleh z 20 m zablestel Interjev adut Ricky Alvarez, potem ko je izgubil žogo na sredini igrišča Jasmin Kurtić, v drugi (34.) je pokazal svoj talent vratar Vid Belec, potem ko je s konicami prstov ustavil zavit strel Maxija Rodrigueza proti stičišču vratnice in prečke, sledila je še akcija Dejana Lazarevića (58.), po kateri je iz obrata medlo streljal Milivoje Novaković, piko na i argentinske zmage pa so z žongliranjem postavili »rezervisti« (76.) – Angel di Maria je s petmetrskim lobom podal žogo do Sergia Agüera, ta jo je z glavo spustil do Lionela Messija, slednji pa je v svojem slogu postavil končni izid tekme 2:0.

»Že pred tekmo smo vedeli, da bo povsem vseeno, katera argentinska enajsterica bo pritekla na igrišče. Ko so zaigrali Messi, Agüero in Di Maria, smo igrali celo bolje kot prej. V prvem polčasu bi lahko tekli še bolje in več, toda nisem nezadovoljen. Edini gol smo prejeli po lastni napaki in na način, na kakršnega ne smeš prejeti gola na takšni ravni. Žal mi je zaradi fantov, da smo jim ga poklonili. Sami pa ste videli, da je bilo težko. Žoga kroži pri Argentincih zelo hitro in ko se ti zdi, da si zraven, ko umirijo igro, kar 'naenkrat' sledi sprememba ritma in postane nevarno,« je ocenil tekmo selektor Srečko Katanec in nato razmišljal še globlje: »Zvezni igralci so spoznali, kako močni so lahko tekmeci na takšni ravni. Manjkala sta nam hitrost in bolj žive, igrive akcije.«

Cesarju majica Messija

Argentina je v svoji šele tretji tekmi na štadionu v La Plati prvič zmagala (doslej remija z Urugvajem in Bolivijo), Slovenija pa je v tretji letošnji tekmi še tretjič izgubila z enakim izidom 0:2 (Alžirija, Urugvaj, Argentina). »Prijateljske tekme so le prijateljske. Glede na vse ni bilo tako slabo. Manjkali so nam številni, kot denimo Kampl in Handanović, ki za hitrost naše igre pomenita veliko, nekateri pa so bili izžeti po zastrupitvi s hrano. Turneja je bila zelo koristna, mladi fantje so dobili izkušnje. Le poglejte Rajka, ki je tu pridobil daleč največ,« je ocenil prvi reprezentančni napadalec Milivoje Novaković, ki ga – za razliko od večine soigralcev – čez mesec dni že čaka nadaljevanje japonskega prvenstva. »Nova« je bil eden od štirih reprezentantov (ob njem še Brečko, Cesar in Jokić), ki so po tekmi vrgli svoje majice na tribuno z navijači.

Slovenci tekaško niso veliko zaostajali za Argentinci, kar je izpostavil tudi Andraž Kirm. »Da bodo prevladovali in držali žogo, smo vedeli. Če ne drugega, se ta čas nahajajo v optimalni formi za mundial, mi pa smo končali sezone. Toda v telesni pripravljenosti povečini nismo zaostajali,« je ocenil Kirm, ki bo kmalu našel nov klub. Kot Miral Samardžić, čigar pogodba z moldavskim prvakom Šerifom bo potekla konec leta. »To, da me je selektor izpostavil kot pridobitev, je le pozitivno zame in mojo kariero. Mislim, da sem se s Cesarjem odlično ujel,« je razmišljal Samardžić, ki si je po tekmi izmenjal majico z Agüerom, kapitalca – Messijev dres – pa je ujel kapetan Boštjan Cesar.