Ko se je spočil, je v Olimpiji videl pravi izziv

Od včeraj v pripravljalnem ritmu vsi slovenski nogometni prvoligaši. Zlatko Zahović: Ritem za prvaka znan le Mariboru.

Objavljeno
12. januar 2016 00.37
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Novi trener Olimpije je tudi uradno komaj 36-letni Beograjčan Marko Nikolić. Zeleno-beli so pod vodstvom novega trenerja in v atletski dvorani pot tribuno štadiona v Spodnji Šiški včeraj že začeli priprave za drugi del prvenstva, v katerega bodo 27. februarja štartali s tekmo v Kopru in s 1. mesta.

Po vseh uradnih in neuradnih trenerjih – Branetu Oblaku, Robertu Pevniku, Safetu Hadžiću, Andreju Kračmanu, Dušanu Kosiću, Bojanu Prašnikarju, Erminu Šiljaku, Andreju Razdrhu, Miloradu Kosanoviću, Darku Karapetroviću in Marijanu Pušniku – bo Nikolić že dvanajsti trener Olimpije, odkar od leta 2009 tekmuje v 1. SNL. Kljub mladosti ima Nikolić za seboj že lepo in utečeno kilometrino v srbskem nogometu na najvišji klubski ravni in izkušnje z delovanjem v najmočnejšem klubu v samostojni Srbiji – Partizanu.

»Zadovoljni smo. Marko je mlad človek z izkušnjami zmagovanja. Je marljiv in razume, kaj mora narediti. Moštvu bo dal nove dimenzije, s katerimi bo poskušal izpolniti cilje. Ponosni smo, da je sprejel izziv,« je v značilni uglajeni maniri predsednik NK Olimpija Ljubljana Milan Mandarić pojasnil Nikolićev izbor. Narekoval ga je vendarle Ranko Stojić, njegov nogometni »oče«, ki mu je zaupal prvo trenersko delo na članski ravni v letih, ko je športni direktor, sicer bolj znan kot nogometni agent, predsedoval srbskemu prvoligašu Radu.

»Spomnim se prve novinarske konference, na kateri sem izpostavil, kakšen profil trenerja potrebuje Olimpija. Zdaj ga imamo, dobili smo, kar smo želeli,« je Stojić prepričan, da je bila odločitev o zamenjavi Pušnika z Nikolićem, ki naj bi bil dolgoročna rešitev, pravilna. Pogodbo sta klub in trener sklenila za dve leti in pol.

Mlad, učljiv, ambiciozen. Tudi to je Nikolić, ki bi moral biti že poleti na Olimpijini klopi, a si je raje vzel odmor. »Bil sem izčrpan. Petnajst let sem delal brez odmora. Delovanje v nogometu zahteva celega človeka. Odmor mi je koristil, potoval sem po Evropi, obiskoval druge klube in se učil. Spremljal sem Olimpijo, prvo tekmo proti Gorici celo v Stožicah, toda spremljal sem vse, kar se v nogometu dogaja po svetu. Naslov prvaka je velik izziv,« je v predstavitvi povedal trener, ki se je pred prvim delovnim dnem v novi vlogi že dvakrat sestal s sodelavci.

»S pomočniki sem opravil korektne pogovore in ostajajo v strokovnem štabu. Dopolnil ga bom še s svojim sodelavcem Radojem Smiljanićem,« je trener zadržal Pušnikove sodelavce, med katerimi bo še naprej tudi vrhunski strokovnjak za telesno pripravo Srdjan Djordjevič. O nogometnih izziv pa je povedal naslednje: »Pušnik je opravil veliko delo, ustvaril je moderno ekipo, ki si zasluži podporo navijačev. Moštvo ima mladost in izkušnje, morda potrebuje več stabilnosti. Prvi cilj je naslov prvaka, Olimpija je klub z dolgo tradicijo in ima v Sloveniji, kot mi je povedal predsednik, toliko navijačev kot vsi preostali slovenski klubi skupaj. Zelo pomembna bo njihova podpora. Ne potrebujem je jaz, ampak fantje na igrišču, če je na tribunah 6000 gledalcev ali 7000, gredo celo preko svojih meja. Olimpija ima potencial tudi za igranje v Evropi,« je zaokrožil svojo »mini« predstavitev po Kosanoviću šele drugi tuji trener na Olimpijini klopi.

Vijolični se ne bodo šli norij

Projekt »pomlad 2016« je stekel tudi v taboru državnega prvaka Maribora. S prodajo največjega aduta Petra Stojanovića zagrebškemu Dinamu je Maribor po lanskem neuspehu v kvalifikacijah za ligo prvakov delno nadomestil izpad evropskih prihodkov, s prihodom koprskega dvojca Matej Palčič-Amar Rahmanović pa zaostril konkurenco v prvem moštvu, v katerem je za zdaj 29 nogometašev. Športni direktor Zlatko Zahović in trener Krunoslav Jurčić sta opravila še manjšo selekcijo in štiri mlajše igralce usmerila proti Krškemu. Pri posavskemu prvoligašu bodo izkušnje nabirali Dino Hotić, Damjan Vuklišević, Robert Pušaver in Martin Kramarič.

»Če bo mogoče, bomo osvežili moštvo, toda kadrovske spremembe bomo opravili v mejah naših sposobnosti. Ne bomo se šli norije in Stojanović ni zadnji, ki smo ga prodali,« je na prvi dan mariborskih priprav razkril športni direktor Zlatko Zahović. Ni skrival, da imajo vijolični v Žanu Celarju največjega dragulja, odkar obstaja mariborska nogometna šola. »Navdušuje, telesno je že nared za napore v članski konkurenci,« je kratko in jedrnato opisal 16-letnega napadalca in izzval Olimpijo: »Ritem za prvaka je znan, pozna pa ga le Maribor. Smo favoriti.«