Ko zabija kapetan in otrok kluba

Hitronogi in neukrotljivi »vražiček« Issah Abass je pil kri Mariborčanom, Kenan Bajrić je bil kot zid.

Objavljeno
12. november 2017 23.57
Nogomet Olimpija in Maribor. Ljubljana, 11. november 2017 [Nogomet,Olimpija,Maribor,Ljubljana]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – S formulo manj je več je Olimpija v zanimivem prvem četrtfinalnem dvoboju za pokal Nogometne zveze Slovenije zabila tri gole Mariboru. Prvi je bil odločilen, zadnji bržkone pomeni konec vijoličnih upov o dvojni kroni. A po sobotni predstavi je tudi najbolj želena prvenstvena lovorika krepko pod vprašajem za branilca naslova.

Olimpija je pokazala šampionske obrise, Maribor pa podobo moštva, ki bo kot nokavtirani boksar predal šampionski pas. Olimpija je imela hitrost v igri in željo, Maribor je bil star, počasen in brez zamisli. Ena sama velika priložnost Maribora, ki jo je po nespretnem posredovanju sicer zelo solidnega Dina Štigleca imel Damjan Bohar, je veliko povedala o vijolični ustvarjalni nemoči še posebej takrat, kadar je Maribor v zaostanku. Toda, če bi Prekmurec zadel oziroma Kenan Bajrić žoge spektakularno ne bi izbil z golove črte, bi se tekma lahko razpletla povsem drugače. Morda bi bilo 2:1, 2:2 ali 3:1. Kakorkoli že, Maribor bi z enim golom še bil med živimi, zdaj ga lahko reši le čudež.

V Stožicah ga ni bilo, ker ni imel tako razpoloženega igralca, kot ga je imela Olimpija v podobi Nika Kapuna. Na najboljši možni način je Olimpijin otrok upravičil kapetanski trak, ker je Branku Iliću trener namenil počitek. Prefinjen in tehnično dovršen gol za 2:0 je bila prva njegova mojstrovina, druga in za končnih 3:0 pa je morda napovedala novo razmerje sil na slovenskem klubskem prizorišču.

»Želeli smo pokazati, kdo je v glavni v Stožicah. V prejšnjih derbijih smo bili všečni, zdaj smo bili učinkoviti in bolj pogumni pred vrati. Sad tega so bili trije goli,« je moštveno preobrazbo pohvalil 23-letni otrok Olimpije, ki je napovedal še samozavestnejšo Olimpijo.

»Takšne zmage ti dvignejo samozavest. To je odlična popotnica za naporen november. V petek bomo spet morali biti stoodstotno osredotočeni in nabrušeni. Pokalna zmaga za ligaški derbi ne pomeni skoraj ničesar. Ne vem, kdo je ta trenutek boljši, odločale bodo malenkosti. Še moramo biti pametni, ne evforični,« je razmišljal o minulem derbiju in hkrati o novem, ki je že aktiviral vijolični tabor in štajerske navijače.

V zeleno-belem moštvu je bilo še nekaj odličnih posameznikov. V Issahu Abassu je imela Olimpija neukrotljivega »vražička«, ki je Mariborčanom pil kri. S svojo hitrostjo in (pre)drznostjo je dvigoval »pokrov« izkušenima štoperjema Marku Šulerju in Aleksandru Rajčeviću, v zvezni vrsti sta nadzorovala ritem igre Tomislav Tomić in gibljivi Dario Čanađija. Uvrstitev Denisa Klinarja na desno stran v zvezno vrsto je bil še en trenerjev zadetek v polno, Kenan Bajrić pa je le še potrdil njegove ocene, da si še drug Olimpijin otrok v začetni enajsterici zasluži več pozornosti. Olimpija ima dolgo klop in ima tudi trenerja, ki očitno zna brzdati nezadovoljne in jih pravočasno aktivirati.

Športna ali nešportna poteza, ker Ljubljančani niso poslali žoge v avt, je burila duhove po tekmi. Tomić je v padcu z delom čevlja povsem naključno v glavo zadel Aleksa Pihlerja, v nadaljevanju akcije, ko je Pihler ležal na tleh, pa je Olimpija dosegla prvi gol. Prekrška ni bilo, kvečjemu nad Tomićem, ki ga je s hrbta »napadel« Marcos Tavares. Sodnik Roberto Ponis je solidno opravil svojo nalogo.

Je Maribor na vrhuncu krize po 27. tekmovalnih tekmah v petih mesecih, preutrujen in izžet, da bi lahko jesensko sezono izpeljal brez hujših posledic? To je glavno vprašanje pred peklenskim finišem, v katerem Maribor čakata še dve težki tekmi v ligi prvakov in dva derbija z Olimpijo.

»Noben poraz ni dober. Nismo igrali dobro, toda sem optimist, ker poznam svoje soigralce, poznam ekipo. V Ljudskem vrtu smo zelo močni. Zato je še vse odprto. Ni še konec,« je razmišljal mariborski kapetan Marcos Tavares, ki se je komentarju o trenerjevih taktičnih odločitvah spretno izognil.

Olimpija : Maribor 3:0 (2:0)

Štadion Stožice, gledalcev 7000, sodnik Roberto Ponis (Koper) 6,5.

Strelca: 1:0 – Abass (10), 2:0 – Kapun (Štiglec, 35), 2:0 – Kapun (Čanađija, 90).

Olimpija: Ivačič 6, Štiglec 7, Bajrić 7,5, Zarifović 7, Apau 7, Čanađija 7 (od 90. Miškić –), Tomić 7, Klinar 7, Alves 6 (od 78. Kronaveter –), Kapun 8, Abass 7,5 (od 86. Boateng –); trener: Igor Bišćan (8);

Maribor: Obradović 5, Viler 5,5, Šuler 5, Rajčević 5, Palčič 5,5, Kabha 5,5, Bohar 6 (od 76. Bajde), Vršič 5,5, Pihler 5, Hotić 4 (od 46. Mešanović 5,5), Tavares 5,5; trener: Darko Milanič (5).