Končno tudi uradno: Jan Oblak član Atletica

Pogajanj z Benfico je konec: slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak bo z Madridčani podpisal šestletno pogodbo.

Objavljeno
16. julij 2014 17.38
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Madrid - Po dolgih dnevih pogajanj je zdaj dvomov konec: slovenski nogometni reprezentant Jan Oblak je postal novi član moštva Atletico Madrid. Španski nogometni prvak se je z Benfico le uskladil o vseh podrobnostih prestopa, za Oblaka so portugalskemu moštvu odšteli 16 milijonov evrov.

Po zdravniškem pregledu bo 21-letni vratar jutri podpisal šestletno pogodbo, klub pa ga bo tudi uradno predstavil. Že v petek se bo Oblak pridružil novim soigralcem na treningu.

To je sicer najvišja vsota v zgodovini prestopov slovenskih nogometašev. Doslej je bil rekorder Zlatko Zahović, ki je za 13,5 milijona evrov leta 1999 prestopil iz Porta v Olympiakos.

Del odškodnine, ki jo bo plačal Atletico bo prejela tudi ljubljanska Olimpija, in sicer 400.000 evrov. Škofjeločan se je na Portugalsko iz ljubljanskega kluba preselil leta 2010 in nato kot posojeni igralec stal med vratnicama v Beira-Maru, Olhanenseju, Uniau Leirii in Rio Aveju. Nato pa je v minuli sezoni pa je s svojimi predstavami potrdil sloves enega najbolj nadarjenih vratarjev na svetu v članski vrsti Benfice in jo popeljal vse do finala v evropski ligi, z njo je osvojil trojno krono, za to pa bil tudi najboljšega za vratarja prve portugalske lige v sezoni 2013/14. V Atleticu bo nasledil Belgijca Thibauta Courtoisa, ki se bo po treh sezonah vrnil v Chelsea.

»Že kot otrok sem sanjal, da bom igral v španskem prvenstvu, ki je še bolj kakovostno od portugalskega. To, da postanem član Atletica je izziv, ki ga enostavno nisem mogel odkloniti. V Benfici so želeli, da ostanem in naredili vse, da bi me zadržali, toda moja želja je, da podpišem z Madridčani,« je Oblak te dni povedal za portugalski časnik A Bola.

Čeprav je bilo že kar nekaj časa jasno, da bo Oblak prestopil v Atletico, so se stvari v zadnjem tednu zapletale. Potem ko so v španskem klubu potrdili, da so pripravljeni plačati odkupno klavzulo v višini 16 milijonov evrov, je vodstvo Benfice ustavilo postopke - zmotilo naj bi jih, da se je Oblak prestopa lotil na lastno pest, brez da bi obestil klubsko vodstvo. Tako so celo zahtevali, naj se naprej pogaja sam.

V Atleticu bi sicer lahko le odplačali klavzulo in že bi imeli novega vratarja, a so zavoljo dobrih odnosov s protugalskim klubom nadaljevali dvostranska pogajanja in naposled le dokončali prestop. Športni direktor španskega kluba Jose Luis Perez Caminero je bil zelo zadovoljen s končnim dogovorom, saj gre po njegovem mnenju za »vratarja izjemnih sposobnosti in z blestečo prihodnostjo, ki bo lahko klubu veliko dal. Gre za vratarja, ki zelo dobro opazuje in spremlja igro, v tem je eden najboljših na svetu, zato smo lahko veseli, da je z nami. To je za klub odlična novica.«