Konec domžalske pravljice, prihaja velenjska

V 10. kolu Olimpija tretjič brez golov, tako kot Dušan Kosić na celjski klopi. Ankaran na zadnje mesto porinil Triglav.

Objavljeno
25. september 2017 00.22
Nagomet Olimpija in Celje v Celju, 23. september 2017 [nogomet,Olimpija,Celje]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Olimpija je s tretjim neodločenim izidom brez golov v sezoni dovolila Mariboru, da jo je znova ujel na lestvici. Toda 10. kolo je bilo najbolj boleče za Domžale, ki so po domačem porazu z Rudarjem končale svojo poletno pravljico in le še poglobile krizo.

Olimpija je najučinkovitejša v prvi ligi, toda že tretjo tekmo v 1. SNL in skupaj že peto od dvanajstih tekmovalnih v tej sezoni ni zabila gola (!?). Res ga ni niti prejela, v ligi je na vsega treh tekmah prejela štiri gole, v Evropi na dveh dva. Toda celjska predstava in filozofija trenerja Igorja Bišćana sta izpostavili naslednji vprašanji: ali se Olimpija zaveda priložnosti, ki ji jo je ponudil Maribor z uvrstvijo v ligo prvakov in napornim tekmovanjem na treh frontah, in ali tvega dovolj, da bi tudi kaj več dobila?

»Igro smo imeli pod nadzorom. Lahko bi zabili en gol, kar bi na koncu verjetno zadostovalo za zmago,« je Bišćan deloma odgovoril na drugo vprašanje in posredno priznal, da Olimpija – in bržčas tudi še on – ni pogumna ali dovolj močna, da bi igrala še z več tveganja. Da bi igrala, da bi zabila gol več in ne da nobenega ne bi prejela. V Celju je bila na koncu skoraj kaznovana, mladi Celjan Amadej Brecl je v 90. minuti zatresel prečko.

»Nisem zadovoljen, a tudi razočaran ne, toda več si nismo zaslužili,« je Bišćan kratko in jedrnato končal pogled na tekmo, v kateri so Ljubljančani izgubili dve točki in omogočili Mariborčanom, da so jih znova ujeli na vrhu lestvice.

Dolga Olimpjina klop v Celju ni bila tako razigrana kot v pokalnem dvoboju z Radomljami. Leon Benko in Danijel Miškić nista dobila več minut, da bi lahko trenerja izzvala, da bi jima še več zaupal, toda kaj prida tudi nista bila. Več je pokazal Kingsley Boateng, ki bi lahko še najlažje nadomestil odsotnost poškodovanega hitronogega in vztrajnega Isaaha Abassa. Brez njega so Ljubljančani v napadu silno jalovi, najbolj pa trpi »devetica« Andrej Vombergar, ki je postal prvi obrambni igralec, namesto da bi bil prvi napadalec.

Prvi gol najboljšega strelca

Domžale? John Mary je v Domžalah odločil zmagovalca tekme. Velenjski napadalec in prvi strelec minule sezone je šele v 10. kolu zabil prvi gol v tej sezoni, toda atraktivnega z roba kazenskega prostora in morda vrednega zamenjave vlog v zgodbi o uspehu. Domžalska je po klavrnih osmih dnevih in porazu v Stožicah ter v pokalnem tekmovanju v Murski Soboti zašla v poglavje o neuspehu. Rudar je pod taktirko Marijana Pušnika s prvo zaporedno zmago v sezoni postal kandidat za tretje mesto.

Zgodovinska prva zmaga

Prva in zgodovinska zmaga! Ankaran Hrvatini je v derbiju za obstanek zmagal prvo tekmo v 1. SNL, ki je prinesla še najpomembnejše darilo: zadnje mesto je prepustil poražencu Triglavu. »Računali smo na tri točke, dobili nobene,« je priznal domači trener, Izolan Tonči Žlogar, ki po zelo solidnem štartu še čaka na prvo zmago v sezoni. Primorci so dvome o zmagovalcu razblinili v 85. minuti, a tudi prej niso zaostajali. »Pokazali smo značaj in dušo, kar smo vse doslej iskali. Oboje smo vrnili v slačilnico. Zasluženo smo zmagali, fantje so bili odlični,« je žarel zmagovalec sosedskega dvoboja trenerjev, Koprčan Vlado Badžim.

Zastreljali 11-m in ostali brez točke

Še lep čas se bo Krčanom sanjalo o 43. minuti. Pri rezultatu 1:1 in po veliko boljši igri ter premoči v prvem polčasu je Tonči Mujan, ki je bil tudi asistent za prvi gol Lea Ejupa, zastreljal enajstmetrovko – žoga je zletela mimo vrat. Goričani so v drugem polčasu zajeli sapo in kronali boljšo igro z zmagovitim golom – kar pa ni pomenilo, da so bili tudi boljši od gostov, pri katerih je zaradi obolelosti najboljši strelec Miljan Škrbić igral le slabe pol ure. »Nismo ustrezno reagirali na drugačno postavitev Krčanov. Imamo mlado moštvo, ki se ni sposobno hitro odzvati, kadar se tekmeci postavijo drugače od pričakovanj,« je težave Goričanov pojasnil trener Miran Srebrnić. Z njimi, a drugačne vrste, so se soočali tudi Krčani. »Bolezen Škrbića ni bila edina težava. Veliko smo jih imeli z virozami, Škrbić je imel najvišjo temperaturo. Če bi začel od prve minute, ne bi zdržal, na koncu je prispeval podajo, ki bil lahko prinesla izenačenje. Škoda je točke ali točk, gremo naprej in upamo, da bomo nagrajeni v naslednji tekmi,« je povedal trener Stipe Balajić.