Konec je: Maribor si je zagotovil novo evropsko jesen, napreduje tudi Rijeka! 

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi vzdržali pritisk in na Islandiji premagali Hafnarfjördur z 1:0. 

Objavljeno
02. avgust 2017 20.11
Posodobljeno
02. avgust 2017 20.11
Kassim Doumbla (20) in Marco Tavares (9) med nogometno tekmo tretjega kroga kvalifikacij UEFA Lige prvakov 2017/2018 Maribor - Hafnarfjördur, v Mariboru, 26. julija 2017. [Kassim Doumbla,Marco Tavares,nogomet,šport,športniki,Liga prvakov,UEFA]
N. Gr.
N. Gr.

Hafnarfjördur - Nogometašem Maribora je uspel veliki met - tudi na Islandiji so premagali Hafnarfjördur z zadetkom neuničljivega Marcosa Tavaresa in si priigrali novo evropsko jesen. V četrtek krogu kvalifikacij za ligo prvakov jih čaka težka naloga, a tudi v primeru morebitnega neuspeha ne bodo zaključili evropske poti, saj se bodo uvrstili v skupinski del evropske lige.

Mariborčani sicer niso prikazali najboljše nogometne predstave, v prvih minutah so prepustili pobudo domačinom in do konca tekme niso razvili prave igre, a so bili kljub temu nevarnejši tekmec. Že Luka Zahovič bi lahko zagotovil napredovanje, a mu je zadetek preprečila vratnica, v sodniškem podaljšku pa je vse dvome razblinil Tavares in Maribor je izločil Hafnarfjördur. 

»Bila je težka in borbena tekma, a smo se borili kot ekipa in čakali na gol, ki je na koncu tudi prišel. Zasluženo smo šli naprej, čestitam vsem soigralcem, brez ekipe to ne bi bilo mogoče,« je bil vesel strelec edinega zadetka.

Rijeka se je na razprodani Rujevici borila s Salzburgom in zadržala remi z 0:0, po zaslugi gola v gosteh s prve tekme pa so se tudi Rečani pod vodstvom Matjaža Keka uvrstili v četrti krog kvalifikacij za ligo prvakov. 

Napoved tekme

Mariborski nogometaši so pred največjo tekmo sezone - z uspehom na Islandiji, kjer branijo gol prednosti s prve tekme proti Hafnarfjördurju, bi si zagotovili napredovanje v četrti krog kvalifikacij lige prvakov in posledično jesen v Evropi. Tudi če bi bili na zadnji stopnički neuspešni, jih čaka vsaj skupinski del evropske lige.

Na kocki je veliko, Islandci se bodo na Mariborčane zagotovo pripravili bolje kot na prvi tekmi, a tudi Darko Milanič verjame, da ima njegova ekipa še veliko rezerv. Spet se je v boj podal brez Dina Hotića v prvi postavi, bo pa v začetni enajsterici nekoliko presenetljivo Tavaresu v napadu družbo delal Luka Zahović. Mariboru bi za napredovanje ustrezal kakršenkoli remi ali minimalni poraz v primeru, da dosežejo vsaj en zadetek.

Potek tekme

Domačini so tekmo bolje začeli in so veliko pri žogi, na kar je opozarjal že Darko Milanič, a se obramba Maribora zaenkrat na skoraj povsem polnem štadionu Kaplakriki ne da. Prvo priložnost za slovenske državne prvake je imel Blaž Vrhovec, a je z razdalje meril mimo vrat. 

Odlično priložnost za Maribor je imel spet Marcos Tavares, ki je po zelo podobni akciji Mateja Palčiča kot na prvi tekmi z glavo meril proti vratom, a je žoga letela natanko v vratarja Nielsena, nekaj minut kasneje je visoko čez gol meril še Zahovič. Islandci so več pri žogi, a večinoma poizkušajo po krilih, zaenkrat se Palčič in Viler uspešno kosata z islandskimi napadalci. 

Hafnarfjördur je zelo nevaren pri prekinitvah, napadalci so celo zahtevali igranje z roko Palčiča v kazenskem prostoru, a sodnik upravičeno ni pokazal na belo točko. Islandci pritiskajo, Maribor pa na sredini igrišča ne uspe zadržati žoge in vzpostaviti ravnotežja. 

Kapetan Marcos Tavares je v 37. minuti nevarno sprožil z okrog 20 metrov v desni spodnji kot Nielsena, a je bil strel nekoliko premalo natančen, da bi žoga končala za hrbtom vratarja islandskega moštva. Do konca prvega polčasa spremembe izida ni bilo in Maribor je le še 45 minut oddaljen od napredovanja, če se izid na Islandiji do konca tekme ne bo spremenil.  

Takoj na začetku drugega polčasa je imel Maribor spet lepo priložnost za zadetek, po domiselni podaji iz kota po tleh se je na robu kazenskega prostora sam znašel Tavareš, a v gneči njegov strel ni našel poti do gola, nato pa je Damjan Bohar odbitek poslal visoko prek vrat Nielsena. 

Maribor še vedno poizkuša s streli od daleč, v 55. minuti je bil nenatančen še Marwan Kabha. Vmes je imel tudi Hafnarfjördur polpriložnost, ko sta bila v svojem kazenskem prostoru nespretna najprej Marko Šuler, nato pa še Aleksandar Rajčević, a je Jasmin Handanović zmedo razčistil. 

Maribor se je v zadnjih minutah še bolj pomaknil nazaj in le še drži rezultat, v napadu pa Luka Zahović poizkuša vnesti zmedo v obrambo Islandcev, a je preveč osamljen. Domačini so imeli zelo lepo priložnost s prostega strela povsem na robu kazenskega prostora, kjer je Šuler naredil nespametni prekršek, a je Valdimarsson meril natančno v roke Handanovića in ostalo je pri 0:0. 

Veliko priložnost je imel ob vstopu v zadnjih 10 minut tekme Luka Zahovič, ki je po podaji z desne strani iz težkega položaja dobro meril, a mu je zadetek, ki bi potrdil napredovanje Maribora, preprečila vratnica, tudi strel po odbitku pa je zletel preko vrat. 

Islandci obupano iščejo pot do zadetka, v 88. minuti so imeli prosti strel z desne strani, a je obramba Maribora predložek brez težav razčistila. Piko na i uspešnemu večeru za Maribor je po protinapadu postavil Marcos Tavares in zabil zadnji žebelj v krsto Hafnarfjördurja - evropska jesen pomlajene zasedbe državnih prvakov je tu! 

FH HAFNARFJÖRDUR: Nielsen, P. Vidarsson, Olafsson, Doumbia, Bodvarsson, D. Vidarsson, Palsson, Valdimarsson, Lennon, Finnbogason, Gudnason. Klop: Johannesson, Crawford, B. Vidarsson, Jonsson, Gudmundsson, A. Björnsson, H. Björnsson. 

NK MARIBOR: Handanović, Palčič, Rajčević, Šuler, Viler, Kabha, Vrhovec, Bohar, Ahmedi, Tavares, Zahović. Klop: Obradović, Billong, Hodžić, Pihler, Bajde, Hotić, Mešanović. 

Hafnarfjordur - Maribor

Rijeka zdržala nalete Salzburga

Na prepolni Rujevici, kjer so odprli novo severno tribuno, več kot 8000 navijačev spremlja dvoboj Rijeke s Salzburgom za napredovanje v četrti krog kvalifikacij za ligo prvakov, kjer bi se ekipa Matjaža Keka lahko srečala tudi z Mariborom. Prva tekma v Avstriji se je končala z 1:1. 

Na drugi tekmi je bil Salzburg večino časa boljši nasprotnik, a se Rečani niso dali. Na krilih izjemnih navijačev so bili v zaključku nevarni in Alexander Gorgon bi moral že pred iztekom igralnega časa zagotoviti Rijeki napredovanje, a je zgrešil prazen gol. Kljub temu bo šel kiks avstrijskega napadalca hitro v pozabo, saj so varovanci Matjaža Keka zdržali in na Rujevici pripravili nov zgodovinski evropski večer.  

Rijeka - Salzburg