Koper ni favorit, kar je idealno izhodišče

Jadranski derbi: drevi prva tekma 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo med Koprom in Hajdukom.

Objavljeno
15. julij 2015 15.23
acr nogomet
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Koper – Kdo bo imel na tribunah Bonifike več navijačev, Luka Koper ali Hajduk? V vznemirljivi prvi tekmi 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo bo prvi odgovor znan že ob 19. uri, ko bo glavni sodnik Bartosz Frankowski iz Poljske dal znak za začetek tekme. A pomembnejše bo, kakšen bo razplet dvoboja slabi dve uri pozneje.

Koper je z uspehom proti islandskemu Vikingurju postal prvi slovenski klub, ki se bo v evropskih tekmovanjih pomeril z obema največjima hrvaškima kluboma. Pred petimi leti je v sumljivih okoliščinah Dinamo za las napredoval, predvsem po zaslugi »petarde« na Maksimiru (5:1), medtem ko si je v gosteh v Novi Gorici (nova Bonifika je bila v gradnji) proti v tednu dni prerojenim Koprčanom reševal kožo, kot je vedel in znal.

To je bila preteklost prvakov, zdaj se bosta pomerili moštvi s podobnimi ambicijami: želita si vrnitev na položaj št. 2 v državi, čez leto ali dve pa na prvega.

»Igramo, da zmagujemo,« je vodilo koprskega trenerja Rodolfa Vanolija. Počasi, a vztrajno ga »vbija« v celotno koprsko okolje, ki je znova nogometno. Današnja tekma je eden od vrhuncev poletja na Primorskem, na stari Bonifiki bi morda padel rekord z 10.000 navijači na tribunah. Nova je »ljubka«, a premajhna za spektakle višje ravni. Evropska nogometna zveza ni odobrila prošnje, da bi navijači sedeli tudi na montažnih tribunah, tako da bosta na voljo le dve z zmogljivostjo približno 2500 sedežev. Samo 130 vstopnic bo namenjeno gostom, na tribunah pa bo privržencev »bilih« še vsaj nekaj sto. V Sloveniji ima Hajduk kar močno navijaško zaledje.

Hajduk je resda bleda senca nekdanjega kluba, ki je bil trd oreh tudi za največje evropske klube, v zadnjih sezonah pa tudi predmet posmehovanja na Hrvaškem, kjer je le še št. 3, za Dinamom in Rijeko. Pod taktirko novega trenerja Damirja Burića so mladi fantje »pogumni in modrejši,« je preobrazbo Splitčanov pod Burićevim vodstvom opisal eden novinarjev splitskega dnevnika Slobodna Dalmacija.

Koprčani so v sezono štartali uspešno, Vikingur je bil težji zalogaj, kot so pričakovali, toda trenutek slabosti se je srečno izšel. Povratna tekma je že preteklost in je služila kot učna ura za nogometaše in Vanolija. Jadranski derbi pa je sploh poseben motiv, še posebej za kapetana Ivico Guberca in Gorana Galešića. Koprski Hrvat in bosanski Srb sta že bila z eno nogo pri Hajduku, a se jima prestop na koncu ni izšel. Tudi Matej Pučko je bil lansko leto že na pol poti proti Splitu.

»Z mnogimi igralci se še zdaj slišim. A na igrišču ne bo prijateljstva, le bitka za vsako žogo in za vsak centimeter,« je dejal Guberac, ki ima v Vanolijevi enajsterici zacementiran položaj, saj je njegova podaljšana roka na igrišču. Največ zadovoljstva je v koprski tabor prinesla vrnitev po bolezni Denisa Halilovića. Odsotnost junaka pokalnega finala minuli četrtek bi bila skoraj usodna za Koprčane, ki so bili izjemno ranljivi v obrambi. Še dobro, da so imeli v vratarju Vasji Simčiću razpoloženega posameznika.

Največja prednost Kopra je, da mu ne bo treba narekovati igre. Ko ni favorit, je Koper najmočnejši. Vprašanje je, ali bo to dovolj za razplet brez golov ali minimalno zmago, kar je drevišnji cilj Koprčanov. Prebujajoči se Hajduk – v 1. kolu je s skupnih 7:3 odpravil estonski Kalev – je v rahli prednosti in je v svojem značilnem poletnem evforičnem ritmu. Lansko leto ga je bilo konec na zadnji oviri pred evropsko ligo, potem ko ga je izločil poznejši finalist Dnipro.

Verjetna začetna enajsterica Kopra: Simčić; Šme, Halilović, Hadžić; Palčič, Krivičić, Tomić, Guberac, Črnigoj; Galešić, Ivančić.