Koper se je čudežno pobral in porinil na vrh Gorico

Maribor kljub prednosti prvič izgubil, Gorica v zadnjih trenutkih premagala Celje, Krka boljša v »hrvaškem« derbiju v Zavrču.

Objavljeno
08. avgust 2015 01.44
Dare Vršič in Krivičič,Koper, Slovenija 07.08.2015
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Koper – Čudež na Bonifiki. Luka Koper je šele v 4. kolu prišla do prve zmage (2:1). Bila je najslajša, saj je padel prvak Maribor. Koprčani so na začetku drugega polčasa zaostajali, zasuk pa je zrežiral Jaka Štromajer, ki je izenačil in podal za zmagoviti gol Gorana Galešića v 86. minuti.

Že pred prvim sodnikovim žvižgom so Mariborčani vedeli, da bodo morali za ohranitev prvega mesta na neugodni Bonifiki premagati velikega tekmeca. Gorica je v zadnjih minutah na celjski Areni s hladno prho zalila Celjane. Zmagovalni gol je po napaki domačega vratarja Ivana Hosmana zabil novinec iz 2. SNL in otrok Olimpije Marko Nunić.

Maribor je imel pot – simbolično – do zmage na stežaj odprto. Tudi drugi sinočnji gost, Krka, je namreč zmagala. »Hrvaški« derbi je s projektilom s 30 m odločil mladi reprezentant Leo Ejup. Praktična mariborska prednost je bila koprska iztrošenost, zaradi česar so igrali celo poškodovani igralci. V prvih 20 minutah in v izjemno težkih razmerah (visoka vlaga in približno 35 stopinj Celzija) so trepetali Koprčani. A se srečno izvlekli iz mariborske zanke.

Tudi vijolični niso bili popolni. Mladi Zahović je bil že na Nizozemskem, Marcos Tavares je bil med rezervisti, med enajstimi pa prvič novinec Gregor Bajde, Damjan Bohar je na bočnem položaju nadomeščal Petra Stojanovića, Abel Gigli pa Aleksandra Rajčevića.

Hitri Prekmurec Bohar je zrežiral prvo veliko priložnost, drugo po podaji iz prostega strela Agim Ibraimi. Po Giglijevem strelu z glavo je žogo bravurozno odbil Vasja Simčič. Domači vratar je bil brez moči v 17. minuti, ko se je Jean-Philippe Mendy ob kotni črti poigral z Damirjem Hadžićem in Ibraimiju »na pladnju« položil žogo za zadetek. Makedonski zvezdnik se ni proslavil, neoviran je z 9 m streljal prek vrat in oplazil prečko.

Koprčani so do sape prišli po prvem sodniškem odmoru: nujna osvežitev je delovala blagodejno, saj je mariborska premoč usahnila. V sodniškem dodatku so Mariborčani za las ušli kazni. Denisa Halilovića je presenetila podaja Ivice Guberca s prostega strela in žogo je s telesom poslal prek vrat.

Vijolični so na začetku drugega polčasa hitro zabili gol, a še hitreje zapravili prednost. Dare Vršič je zadel z 20 m s strelom po tleh, Jaka Štromajer pa je – niti 120 sekund po zaostanku – po Guberčevi globinski podaji ušel za hrbet vijoličnima štoperjema Šulerju in Gigliju ter s strelom med nogama ukanil Jasmina Handanovića.

Sopara v kotlu Bonifike je kmalu po uvodni dirki v drugem polčasu kmalu upočasnila ritem, a nekaj moči je še ostalo. Koprčani so prežali na bliskovite nasprotne napade, Mariborčani so pletli akcije in se zapletali. Mendy je bil razpoložen za preigravanje, Vršič in Ibraimi sta poskušala s streli z razdalje. Po 70. minutah so Koprčani opravili vse menjave. Tavares je v 78. minuti vstopil v igro, da bi Maribor zavihtel na vrh lestvice. Toda zgodil se je mali čudež. V 86. minuti je junak tekme Štromajer znova opravil z mariborskimi branilci na robu kazenskega prostora in s podajo omogočil Galešiću, da je v svojem malonogometnem slogu preigral tekmeca in z bližine premagal še pretežni del tekme nezaposlenega Handanovića.