Koper upa, da je Maribor še bled

V državnem prvenstvu bodo danes in jutri na sporedu tekme 29. kola, vodilni Maribor bo gostoval v Kopru.

Objavljeno
20. april 2013 10.37
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Polomiji Maribora in Olimpije sta 1. SNL dali pridih senzacionalnosti, a še bolj klavrnosti, ki ji v primerljivih prvenstvih ni para. Priložnost za polepšanje celostne podobe je na dlani: v 29. kolu bo na Bonifiki gostoval Maribor, v Stožicah Rudar. Obe tekmi bosta danes, druge, v Celju, Kidričevem in Murski Soboti, jutri.

Ljubljana: Olimpija – Rudar (sobota, Davor Drečnik, 17.30):
Hujših posledic Aluminijeve zaušnice v Olimpijinem taboru ne bo. Trenerju Andreju Razdrhu je morda prišla prav, da kolektivno navije ušesa od vsega hudega utrujenim profesionalcem. Amaterji iz Kidričevega so bili namreč polni moči in »evrsko« motivirani. Šala. Minili so časi, ko so ob gostovanjih Olimpije vaški mogotci vlačili evre iz žepov, da bi podžgali igralce. Toda realnost slovenske lige je tudi neverodostojnost kakovosti. Rudar s domžalsko igro nima v Stožicah kaj početi, kvečjemu lahko oplemeniti všečnost na igrišču. Olimpiji bo konkurenčen le, če bo iz domžalskega fijaska kaj izkušenj potegnil trener Jernej Javornik.

Koper: Luka Koper – Maribor (Mihael Bukovec, 20): Italijanski trener Rodolfo Vanoli ni tako čvrsto v koprskem sedlu, kot bi lahko bil po dveh zmagah v nizu. V ozadju naj bi že čakal novi, stari trener (menda iz selektorskih vrst), kar glede na povezave sploh ne bi bilo nikakršno presenečenje. Kaj pa, če nocoj na Bonifiki pade še Maribor? Vanoli bo še ostal, a le do takrat, ko bo jasno, da boja z Domžalami za 3. mesto ne bo dobil. Vijolični stroj je bil v Celju razglašen, zdaj bo precej bolj uglašen, a brez čarovnika. Ne le Agima Ibraimija, tudi Nusmirja Fajića, ki ob makedonskem Albancu v robotizirani vijolični zasedbi premore potezo več. Kako je šablonski sistem 4-4-2 z igralci zunaj forme in še počasnih povrhu negledljiv in neučinkovit, se je lahko prepričal tudi Darko Milanič. Ampak vijolična bleda pomlad je v zadnjih sezonah pač v službi evropskega poletja. Tako bo, dokler Mariborčanom ne bo nihče tesno za petami.

Celje: Celje – Domžale (nedelja, Sašo Habjanič, 16): Dvoboj dveh »gostiteljev« bo imel nekaj več. Celjski mladinci so z vijoličnimi blesteli in navdušili v vseh elementih igre, Domžalčani so proti Velenjčanom končno prišli do domače zmage. V gosteh se počutijo kot ribe v vodi, seveda, kadar tekmeci igrajo odprto. Prav tako gibljivi in tekaško sposobni Celjani jim ne ustrezajo. V tej sezoni so dobili obe tekmi v gosteh, doma v Celju je bilo 0:0. In še, 18-letni Miha Zajc je čisti presežek, ki bi, če bo imel tudi kaj sreče, nekoč lahko razrešil položaj plejmejkerja s »pljučnimi« kapacitetami v članski reprezentanci.

Kidričevo: Aluminij – Triglav (Bojan Mertik, 16): Aluminij z Olimpijinim skalpom ni dosegel veliko, požel je samo nekaj več pozornosti in pridobil kakšnega simpatizerja več. Njegov pravi tekmec je Triglav, ki je z menjavo trenerjev delno uresničil načrt, povsem bi ga, če bi jutri premagal še gostitelje. Favorita ni.

Murska Sobota: Mura – Gorica (Vojko Goričan, 16): Oba kluba sta prvi del operacije obstanek opravila pozitivno in oddala vlogi za pridobitev tekmovalne licence za naslednjo sezono, kar glede na težave še zdaleč ni bil tako lahek zalogaj. V kolikšni meri bosta v nadaljevanju licenčnega postopka uspešna, je že druga zadeva. Na igrišču sta oba neuspešna, ampak Mura kaže bolj spodbudno podobo. Predvsem ima večje motive, goriški so iz dneva v dan manjši. Pri čemer se v načrtih za prihodnost Goriškega moštva omenjajo tudi najbolj črni scenariji: da Gorica ohrani le še mlajše kategorije, članska pa bi bila zgolj rekreativna za vaške tekme.