Koprčani s prvo lovoriko v sezoni izzvali Maribor

V hudi sopari so imeli vijolični premoč, ki pa je bila jalova. Odločitev o zmagovalcu padla po streljanju enajstmetrovk.

Objavljeno
06. julij 2015 00.54
nogomrt
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Koper – Matej Palčič je v šesti seriji strelov z bele točke zadel v polno ter Luki Koper priigral že drugo letošnjo lovoriko in prvo v novi sezoni: za zmagovalca superpokala. Zabil je za zmago s 3:2, potem ko se je tekma po 90 minutah razpletla brez golov. Državni prvak Maribor je bil v rednem delu boljši, toda nekonkreten.

Koprčani so na začetku sezone vrgli rokavico Mariborčanom. Podobno kot lani so bili pred štartom ligaške sezone favoriti prvenstva št. 2, zdaj pa imajo v žepu še drugo superpokalno lovoriko. In veliko mero samozavesti, ki jo bodo bržčas še okrepili po četrtkovi povratni tekmi 1. kola kvalifikacij za evropsko ligo, ko bodo doma gostili Vikingur iz Reykjavika. Na Islandiji so zmagali z 1:0.

Mariborčani so še vedno velika neznanka. Sinoči so igrali rutinsko, niso pa znali izkoristiti velike prednosti v svežini. Osem dni pred prvo tekmo 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov v Ljudskem vrtu proti kazahstanski Astani imajo še veliko rezerv, a tudi skrbi.

V hudi sopari kaj drugega kot počasno uvajanje v prvo domače dejanje nove sezone od koprskih in mariborskih nogometašev ni bilo pričakovati. Pred prvim sodnikovim žvižgom se je od aktivne nogometne kariere poslovil dolgoletni domači vratar Ermin Hasić, ki je v 1. SNL branil 343 tekem in jih začinil tudi z desetimi goli.

Koprčani so se z gostovanja na Islandiji domov vrnili v petek opoldne, ne da bi si privoščili poštenega spanca. Do tekme so si nekako poskušali povrnili svežino, a vsaj po prvih 30 minutah ni bilo videti, da bi imeli dovolj moči za ritem v višji prestavi. Toda tudi vijolična začetna enajsterica je bila vse prej kot jurišna. Trener Ante Šimundža šprinterjev praktično ni imel na voljo, najhitrejša aduta Damjan Bohar in Sintayehu Sallalich sta še v obdobju treningov po poškodbi, manjkal pa je tudi robustni Jean-Philippe Mendy.

Mariborčani so od prve minute narekovali ritem in imeli žogo več v svoji posesti. A to jim proti klasično disciplinirani in organizirani koprski obrambni postavitvi ni pomagalo. S kakšno nepredvidljivo potezo, natančnimi podajami ali napako Koprčanov bi lahko ogrozili domačega vratarja Vasjo Simičića, toda več kot dveh poskusov z razdalje vijolični niso zmogli. Koprčani so seveda čakali na nasprotne napade, na preblisk Gorana Galešića, morda Domna Črnigoja, ki je edini od domačih igralcev z neposrednim strelom v vrata zapolnil statistiko, ali Josipa Ivančića, vendar pa je ostalo zgolj pri njihovem upanju.

Prvi polčas je bolj ali manj minil v želji, da bi ga bilo čim prej konec. Razmere za igro so bile resnično težavne in še dobro, da so igralci preživeli prvih 45 minut. Na Bonifiki je bilo kot v »ekonom loncu«, zaradi česar so bile tudi tehnične napake igralcev – od ustavljanja žoge do podaj – številne. In opravičljive.

Stopinja manj ali pa še to ne na začetku drugega polčasa tudi ni obetala privlačnejšega nadaljevanja v višjem ritmu. Je pa vsaj v uvodnih minutah razkrila napadalnejši ali aktivnejši Koper. Resda je gostiteljem vnema kaj hitro usahnila, ampak so dali vedeti, da je skupaj z znojem iz telesa odtekla tudi »islandska potovalna utrujenost«. Ohranili so še moč ravno za 90 minut tekme.

Bolj ko se je bližal konec, bolj je bilo jasno, da bodo o zmagovalcu odločali streli z bele točke. Mariborčani so bili v finišu resda bistveno nevarnejši, ne pa tudi konkretni. Najaktivnejši pri poskusih z razdalje je bil Agim Ibraimi, ki je sprožil največ strelov na tekmi.

Strele z 11-m so pri Luki Koper zgrešili Mitja Lotrič, Marko Krivićić, Goran Galešić za Luko Koper, pri Mariboru pa Dare Vršič, Agim Ibraimi, Aleš Mertelj in Aleksander Rajčević.

»Tekma je pokazala, da smo na pravi poti. Dosegli smo nekaj velikega in osvojili lovoriko, ki smo si jo vsi srčno želeli. Toda tekmo moramo hitro pozabiti, v četrtek nas čaka sila pomemben dvoboj z neugodnimi Islandci,« je povedal zmagoviti trener Rodolfo Vanoli in dodal: »To je bila zmaga moštva.« Generalka za dvoboj z Astano je zadovoljila tudi poraženca Anteja Šimundžo. »Razmere so bile težke, tekma prav tako. Zadovoljen sem, ker smo imeli nadzor nad tekmo in imeli veliko premoč. Tekmec je bil v prednosti, ker je že v tekmovalnem ritmu. Še ves teden imamo na voljo, da uigramo ekipo in stopnjujemo formo,« je ostal zvest sebi mariborski trener, ki je zadovljen tudi ob porazih.

Slovenski superpokal

Luka Koper : Maribor 3:2 (0:0, 0:0)

Strelci z 11-m: Hadžić, Črnigoj, Palčić; Volaš, Tavares

Koper: Simčič, Halilović, Hadžić, Palčič, Radujko (85./Pučko), Krivičić, Šme, Črnigoj, Guberac, Galešić, Ivančić (67./Lotrič).

Maribor: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Vršič, Ibraimi, Ndiaye (57./Mertelj), Kabha, Tavares, Zahović (69./Volaš).