Koprčani še držijo korak s Štajerci

1. SNL: Mariborčani na vrhu ne popuščajo, Krka odbila napad Triglava na 9. mesto.

Objavljeno
17. april 2014 08.51
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Državni prvak Maribor ima tudi po 27. kolu prve SNL prednost petih točk pred svojim prvim izzivalcem Koprom. Štajerci in Primorci so namreč zmagali na zahtevnih gostovanjih v Domžalah in Velenju. Zdi se, da bi lahko o naslovu najboljšega v Sloveniji odločal šele 26. april, ko bodo Mariborčani gostovali na Obali.

»Za nas je bila ključna nedavna tekma proti Zavrču. Zmaga nas je razbremenila, do konca sezone bomo lahko igrali sproščeno. Želimo osvojiti čim več točk,« je po uspehu ob Velenjskem jezeru razmišljal koprski trener Rodolfo Vanoli, ki si je tekmo – zaradi kazni – resda ogledal na tribuni štadiona. Koprčani so bili v Velenju motivirani, dobro so se postavili po robu napadalnejšim gostiteljem, ki pa so si priigrali bore malo pravih priložnosti. Četudi je imelo moštvo Jerneja Javornika v prvih 45 minutah žogo v svojih nogah kar 63 odstotkov igralnega časa, so gostje igrali bolj konkretno. Že v 7. minuti je, denimo, lepo podajo Perice Ivetića v kazenski prostor izkoristil član mlade slovenske reprezentance Matej Palčič. Tudi sicer so imeli Velenjčani kar velike težave ob agresivni igri Koprčanov, ki so občasno pritisnili na »knape« že visoko na domači polovici igrišča. Izpostaviti velja tudi potezo tekme – lep gol še enega člana Kavčičeve selekcije U-21 Mateja Pučka s približno 20 m. Ob redkih priložnostih Rudarja (Eterović) bi lahko Primorci zabili še kakšen gol prek hitrih Pučka in Mateja Palčiča.

Tudi zmaga Maribora v Domžalah je zaslužena. Prvaki so imeli večji del tekme pobudo, na igrišču so bili boljši in zrelejši. Prvi gol so resda zabili po prekinitvi: izvajalec prostega strela je bil prerojeni Goran Cvijanović, strelec pa mladoporočenec Jean-Philippe Mendy. Ta naveza je zrežirala tudi gol gostov v drugem polčasu, s katerim so se hitro odzvali na izenačenje po golu debitanta Aladina Šišića (podal mu je vnovič razigrani Saša Aleksander Živec). Mendy in Cvijanović sta kombinirala, žogo je prejel Mitja Viler, ki je z diagonalnim strelom postavil končni izid tekme 1:2. To je bila tretja zaporedna zmaga Maribora v državnem prvenstvu.

Olimpija se še naprej nahaja v krizi, v taboru zeleno-belih pa že devet kol pred koncem sezone komaj čakajo na poletni oddih, »konsolidacijo« svojih sil in morda nov začetek za boljši jutri. Tekmeca resda velja pohvaliti za odprt in napadalen nogomet predvsem v prvem polčasu, v katerem ni manjkalo nevarnih akcij, gol več pa so vendarle zabili Zavrčani. Po stoodstotnih priložnostih Kresingerja in Smrekarja je vratarja Šeligo prvi premagal Andrej Dugolin, Olimpija je hitro izenačila prek svojega najboljšega moža Nika Omladiča, ki je zabil prvi ljubljanski gol v aprilu. Olimpija je dobila krila, napadla domača vrata, toda rezultat 2:1 je postavil Smrekar, ki je tudi v drugem polčasu kaznoval jalove napade Ljubljančanov (Vukčević, …), od 78. minute celo z igralcem več (Karlo Težak je za »iskanje« enajstmetrovk prejel dva rumena kartona).

V derbiju začelja bi morebitne osvojene točke štele dvojno, toda tekmeca v boju za predzadnje mesto, Triglav in Krka, sta se razšla brez zmagovalca. Dolenjci so se – v sozvočju s filozofijo trenerja Adnana Zildžovića – postavili zelo čvrsto, nadzorovali igro in si ob rahli terenski pobudi Gorenjcev priigrali več priložnosti v izenačenem prvem polčasu, ki ga je »odločil« Žiga Kastrevec po prvi pravi akciji gostov. Domači so v drugem polčasu z gorenjsko trmo (delno) dosegli svoje: igrali so pogumno, iskali gol, nagrajeni pa so bili šele v 91. minuti tekme, ko je dotlej zanesljivega Matka Obradovića premagal Lamin Diallo, ki je za »nagrado« – ko je slekel majico – prejel rdeči karton.

Najbolj razigrani so bili nogometaši v Novi Gorici, kjer je šlo za orožne vaje domačih napadalcev, saj so Celjani povsem odpovedali. Massimo Coda si je utrjeval svoj položaj na lestvici strelcev, Gianluca Lapadula je postavil končni izid 5:0. »K nam v nizu prihajata še Triglav in Krka, računamo na šest točk. Ne razmišljamo o prvem mestu, naša glavna tarča so Koprčani,« je razkril Lapadula.