Koprski ideal za Poljud: igro vodi Hajduk!

Evropski jadranski derbi razkril, da ima Koper še vedno veliko nogometno dušo. Je napočil čas za dograditev Bonifike?

Objavljeno
18. julij 2015 09.01
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Koper – Luka Koper je bila s pol noge v 3. kolu kvalifikacij za evropsko ligo. A še en obrambni spodrsljaj, ki so se v kotlu Bonifike vrstili skozi prvi dvoboj na obeh straneh, je Hajduk vrnil med žive in ga navidez pripeljal bliže napredovanju. Slovenski pokalni prvak ima po »prvem polčasu« in pred četrtkovim gostovanjem na Poljudu vendarle odlično izhodišče in prednost s 3:2!

Redkokdaj se nogometne tekme odločajo po tako številnih akcijah iz kotov. Prvič gre lahko še za nespretnost, drugič je že huda napaka. Domači trener Rodolfo Vanoli in gostujoči Damir Burić sta vsak na svoj način ocenila slabosti ob posredovanjih v klasičnih nogometnih prvinah, v katerih je padlo vseh pet golov, vključno s spektakularnim tretjim koprskim golom po bliskovitem nasprotnem napadu. Vanoli je govoril o napakah, Burić tudi o mojstrstvu izvajalcev.

»Podajalec je bil natančen. Branilec je zamudil samo delček sekunde in to je bilo dovolj. Res neverjetno natančne podaje so bile,« je skorajda z navdušenjem komentiral posebnost Koprčanov, ki so akcije iz kotov izbrusili tako rekoč do vrhunskosti. Štiri gole v novi sezoni so zabili na ta način.

Koprčani so vseh 90 minut igrali v slogu, ki ga narekuje trener Vanoli. Niti za trenutek niso odstopili od igre, v kateri je temelj vsega čvrsta, organizirana in disciplinirana igra. Plemenitost pa ji dajejo posamične poteze Gorana Galešića, Domna Črnigoja in junaka jadranskega derbija Amarja Rahmanovića. Toda štirje goli na dveh domačih tekmah razkrivajo, da tudi Italijanova obsedenost z »varovanjem vrat« še ne prinaša mirnega spanca.

Za uspeh v Evropi bi potrebovali še načrt B

Koper je bil učinkovit in učinkovitost je ob igri z repom in glavo ta trenutek najmočnejši koprski adut. Že od daleč pa se vidi, da imajo Koprčani izključno načrt A. Da bi v Evropi storili korak naprej, bi potrebovali tudi načrt B. K sreči ali pa tudi ne jim ga še ni bilo treba uporabiti, morda ga tudi v Splitu v četrtek ne bo treba. Lahko pa Koprčani računajo na peklensko dobrodošlico na bržkone lepo zapolnjenem štadionu Poljud. Jih bo dovolj v hlačah pred 20.000, morda še nekaj več glasnih navijačev?

Hajduk se tolaži, da je igral, da je narekoval ritem igre in da je dobil občutek, da je Koper slabši nasprotnik. Res je, da bi napredoval že z izidom 1:0 ali 2:1, toda Koper lažje igra v gosteh in naravnost uživa v podrejenem položaju ter potrpežljivo čaka, da ujame tekmeca v zanko.

Pa vendar vseh slabosti kljub odličnemu vstopu v sezono, pri čemer bo moštvo že v nedeljo na še eni strahovito neugodni preizkušnji v ligaškem štartu z Domžalami, ni bilo mogoče skriti. Prekinitve so skrile nemoč v napadu. Največji dolžnik je postavni napadalec Josip Ivančić. Veliko so si v koprskem taboru obetali od posojenega igralca Rijeke, za zdaj pa dobili zgolj marljivega »rudarja«, ki sicer še sodi v Vanolijevo bojevito in obrambno strategijo, a proti vratom strelja redkeje kot vratar Vasja Simčić.

Obala in Koper sta ušla hujšim incidentom. Športni spektakel je navdušil in nogometni Luki Koper razkril, da koprsko okolje še vedno premore veliko nogometno dušo. Navijači si podobnih spektaklov srčno želijo.

Kdo ve, morda pa imata koprski župan Boris Popović in predsednik kluba Ante Guberac že pripravljena »kramp in lopato«, da bi štadionu Bonifika vendarle nadela popolno podobo – z betonskimi tribunami na vseh straneh igrišča. Prvi evri zaradi zaprtja montažnih tribun so namreč izpuhteli iz rok.