Koruptivni Jimenez gre v roke ZDA

Njegov odvetnik je potrdil, da Brayan Jimenez spoštuje odločitev sodišča, kar pa ne pomeni, da se je izrekel za krivega.

Objavljeno
14. januar 2016 10.58
J. P.
J. P.

Ciudad de Guatemala - Domnevno koruptivnega predsednika gvatemalske nogometne zveze Brayana Jimeneza, ki je več tednov bežal pred roko pravice, so pristojni organi vendarle ujeli v noči na sredo v prestižni soseski glavnega mesta, po odredbi sodišča pa bo v roku štiridesetih dni izročen oblastem v ZDA, kjer mu bodo tudi sodili. Dotlej bo zaprt v vojaškem zaporu. Jimenezov odvetnik je potrdil, da koruptivni funkcionar spoštuje odločitev sodišča, kar pa ne pomeni, da se je izrekel za krivega.

Jimenezu - podobno kot še mnogim drugim srednje- in južnoameriškim nogometnim delavcem - očitajo podkupljivost v povezavi s trženjem mednarodnih turnirjev. Skupaj z nekdanjim generalnim sekretarjem zveze Hectorjem Trujillom naj bi pri prodaji televizijskih pravic kvalifikacijskih dvobojev za svetovni prvenstvi 2018 in 2022 prejel najmanj 400.000 ameriških dolarjev podkupnin. Jimeneza med drugim bremenijo tudi pranja denarja in sodelovanja v kriminalni združbi.

Sredi prejšnjega meseca je sicer Mednarodna nogometna zveza (FIFA) uvedla svoje vodstvo v gvatemalski zvezi, posle do nadaljnjega vodi komisija za normalizacijo, ki bo poskrbela tudi za nove volitve.