Kosovo še naprej brez uradnih nogometnih tekem

Mednarodna nogometna zveza še naprej ne dovoli Kosovu, da bi igral uradne prijateljske nogometne tekme.

Objavljeno
26. maj 2012 10.56
Posodobljeno
26. maj 2012 10.56
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si
Budimpešta - Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je na kongresu v Budimpešti začasno odložila uveljavitev odločitve, da se nogometni reprezentanci Kosova dovoli igranje uradnih prijateljskih tekem. Tega dovoljenja Kosovo, ki se je leta 2008 odcepil od Srbije, še nima, saj ga Združeni narodi še niso priznali kot samostojne države.

»Načrtujem sklicati sestanek z vsemi našimi zainteresiranimi članicami, najprej s Srbijo. Sestanek bo naslednjega petka v Zürichu. V tem času pa bom na novo proučil našo odločitev, ki smo je začasno odložili,« je pojasnil predsednik Fife Sepp Blatter.

Predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini je ostro kritiziral odločitev, po kateri bi Kosovu dovolili igrati prijateljske nogometne tekme, čeprav je bilo vseh pet članov iz Uefe proti taki odločitvi. »Tukaj gre za politično odločitev, odločitev je v nasprotju s statutom Uefe,« je dejal Platini.

Kosovo si sicer prizadeva, da bi mu dali enakopraven status v mednarodni nogometni družini ter reprezentanco in klube vključili v mednarodna tekmovanja.