Kostić: To je bila le ciljna etapa naših mladih nogometšaev

Mladi slovenski nogometaši so na domačem EP osvojili le točko, selektor Miloš Kostić je pogrešal predvsem hitre igralce.

Objavljeno
11. maj 2012 11.18
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Maribor - Mlada slovenska nogometna reprezentanca do 17 let je na evropskem prvenstvu, ki ga gosti Slovenija, po dveh porazih in enem remiju že sklenila nastope na tekmovanju. Proti Belgiji in Nizozemski so varovanci selektorja Miloša Kostića izgubili z 1:3, proti Poljski pa so igrali neodločeno 1:1.

Slovenski nogometaši so prvenstvo na domačih tleh končali na repu skupine B z le eno osvojeno točko. Po visokoletečih napovedih igralcev, ki niso skrivali želje po igranju vsaj v polfinalu, so jih izkušeni vrstniki hitro spustili na realna tla, a doseženi zadetki na prav vseh treh tekmah skupinskega dela pričajo o tem, da se generacija le razvija v pravo smer, potrebuje le še kako leto, da dozori.

Potrebno bo dvigniti glave in nadaljevati začrtano delo

Dejstvo je, da Slovenci kot gostitelji niso igrali kvalifikacij, s čimer jim je v pripravljalnem obdobju prav gotovo manjkalo nekaj težkih tekem. To se je videlo že na uvodnem srečanju proti branilcem naslova Nizozemcem, kjer so kljub veliki želji in motivaciji izgubili, piše STA. Nevajeni igranja na pravi travi, v Sloveniji mlajši pogoni nogometašev igrajo na umetnih zelenicah, so se na razmočenem terenu mariborskega Ljudskega vrta velikokrat znašli na tleh, nasprotniki pa so zadevali. A po besedah selektorja Miloša Kostića je bilo to prvenstvo zgolj priprava za naprej.

»Prav gotovo si po vsakem porazu razočaran. A upam, da ko bomo prespali in analizirali tudi to zadnjo tekmo, bo lažje, in upam, da bodo fantje znali dvigniti glave in da bodo sposobni nadaljevati začrtano delo. Vemo namreč, da se čez noč ne da narediti ničesar in da je bil to le etapni cilj v njihovih karierah. Verjamem, da se bomo še srečevali na velikih tekmovanjih,« je bil po zadnji tekmi prvenstva, porazu proti Belgijcem, optimističen Kostić.

Za vrhunsko kariero potrebuješ tudi športno srečo

Slednji bo v prihodnje še vedno stavil na trdo delo z reprezentanti. »Vsak igralec, ki nastopi na evropskem prvenstvu, tako v naši kot tudi v drugih ekipah, ima prav gotovo veliko nadarjenosti, res pa je, da bo treba v prihodnje še naprej veliko dela, veliko odrekanja in veliko samodiscipline, in, bodimo pošteni, tudi športne sreče, da se igralec razvije do te mere, da lahko postane vrhunski nogometaš oziroma reprezentant svoje države,« je povedal Kostić, ki v svojih varovancih za prihodnja leta vidi velik potencial.

Selektor pa tudi vidi, kaj trenutno slovenski izbrani vrsti manjka. "»Vsi pogrešamo hitre igralce. Žal nam generalno na nekaterih mestih manjkajo, recimo temu 'rakete', ki jih žal druge reprezentance imajo. To poskušamo kompenzirati na druge načine, res pa je, da je v Sloveniji, ker je baza majhna, težko iz enega samega letnika dobiti tako kakovostno reprezentanco, da je lahko kos drugim. Vendar pa lahko kakovost vidimo že v reprezentanci do 19 let, kjer lahko sestavimo dva letnika skupaj, ko telesni razvoj ni več tako očiten. Tam lahko namreč tudi leto mlajši igralci uspešno konkurirajo starejšim in zato so te naše reprezentance zelo konkurenčne in verjamem, da bomo v prihodnje še sestavili kakšno uspešno reprezentanco,« pa je še zaključil Kostić, ki je svojo pot igralca zaradi poškodbe kolenskih vezi moral leta 1998 skleniti pri 27 letih.