Kot bi v Zagrebu igrala Slovenija

Boj za SP 2018: Hrvati plebiscitarno podprli nogometno reprezentanco.

Objavljeno
08. november 2017 22.45
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Hrvaško je zajela evforija, kakršno pomnijo starejši privrženci reprezentance v »kockastih« majicah. Naši južni sosedi trdno verjamejo, da bodo zvezdniki Barcelone, Reala in Juventusa že drevi (20.45) v Zagrebu opravili z Grki in si priigrali zajetno prednost pred nedeljsko revanšo dodatnih kvalifikacij za SP v Rusiji.

Slaba dva dni pred nocojšnjim izzivom so na Hrvaškem prodali več kot 20.000 vstopnic za spektakel v parku Maksimir. Četudi v 4,3-milijonski državi vlada pesimistično nogometno vzdušje zaradi slabega sojenja v 1. HNL, favoriziranja zagrebškega kluba in nezadovoljstva navijačev s pričanjem Luke Modrića v sodnem procesu proti Zdravku Mamiću, Hrvati še zdaleč niso pozabili na nogomet.

Realov vezist Modrić, Barcelonin zvezdnik Ivan Rakitić, Juventusov napadalec Mario Mandžukić in hrvaški asi iz klubov, kakršni so Atletico Madrid, Monaco, Liverpool, Inter, Napoli in Milan, predstavljajo dovolj velik magnet za rojake. Ti bodo drevi upali na ugoden razplet večera, v katerem naj bi se Hrvaška približala peti uvrstitvi na velik turnir prek dodatnih kvalifikacij.

»Ognjene« krasi stoodstotni izkupiček z dvobojev proti Ukrajini, Sloveniji, Turčiji in Islandiji, tokrat so ob navijačih prepričali tudi stavne hiše. Prav zanimivo bo spremljati, kako bo močna podpora rojakov vplivala na reprezentanco. Drevišnja tekma naj bi bila druga na lestvici najbolje obiskanih od petih v dodatnih kvalifikacijah. Zgodovinsko leta 1997 je spremljalo 20.000 gledalcev, leta 2011 se je v boju za EP 2012 zbralo 26.371 navijačev, pred štirimi leti je islandska čer na poti v Brazilijo pritegnila 22.612 Hrvatov. Najbolj spektakularno je bilo – kot se spodobi – s Slovenijo leta 2003, ko je Maksimir napolnilo 36.000 navdušencev nad nogometom.

Mlajši pristaši, ki so vzniknili s fenomenom Messi-Ronaldo, tedaj niso vedeli za nogomet, prav tako si ne morejo pričarati vzdušja, ki je spremljal sosedske derbije. Trg bana Jelačića in okolica Maksimira sta pokala po šivih, v Ljubljani se je vila kača navijačev od Tromostovja proti legendarnemu Bežigradu.

In 14 let pozneje? Grška in hrvaška nogometna zveza sta podprli zamisel o tekmah brez navzočnosti gostujočih navijačev, kljub temu bo drevi »pokalo« kot nazadnje s Slovenijo. Ne gre le za lepo zapolnjen štadion Dinama, pač pa tudi za plebiscitarno podporo Hrvatom na družbenih omrežjih. Tudi v spletni anketi Sportskih novosti (N = 41.000) je bilo 81 odstotkov Hrvatov prepričanih o napredovanju na mundial v Rusijo 2018.

Bomo videli, kaj bo ob vsesplošni podpori opravil »začasni« hrvaški selektor Zlatko Dalić. Grki ne bodo slekli hlač kar tako, ne nazadnje so prispeli na Hrvaško veliko prej, kot je običajno v tovrstnih primerih. Z naslovom evropskih prvakov so leta 2004 že dokazali, da se ne bojijo nikogar in da znajo igrati na rezultat.

Drevišnji tekmi kvalifikacij za SP 2018: Hrvaška – Grčija, Severna Irska – Švica (obe ob 20.45).