Kozarček rujnega ne bo škodil

1. SNL: Branko Ilić in Igor Biščan športno čestitala Štajercem.

Objavljeno
23. avgust 2017 23.50
Branko Ilić,slovemski reprezentant v nogometu,Ljubljana Slovenija 31.08.2015 [Šport,nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Na Štajerskem so najprej odštevali evropske ure, zdaj pa samo še ligaške. V osrčju Slovenije so že globoko v nedeljskem derbiju 7. kola 1. SNL v Stožicah in prvega soočenja v sezoni Olimpije in Maribora. Lepše popotnice za 33. derbi, kot je bila evropska vijolična, ni bilo mogoče pripraviti.

Samo še štiri dni je do velikega ligaškega dvoboja in novega spektakla, ki ne bo pustil ravnodušnih nogometnih privržencev po vsej Sloveniji. Krivci za poletno mrzlico so tako zeleno-beli kot vijolični. Prvi pod taktirko trenerja Igorja Biščana navdušujejo z všečnimi in učinkoviti igrami, drugi s tekmovalno popolnostjo. Na lestvici sta Olimpija in Maribor poravnana, razlika v golih je v ljubljanski prid (14:8) in je v skladu z igralno filozofijo enih in drugih.

»Mariborčanom čestitam za uvrstitev v ligo prvakov, Domžalčanom želim čim več sreče,« je Olimpijin trener Bišćan športno čestital tekmecem in pogled usmeril v prvi resnejši preizkus svojega prenašanja filozofije in teorije v prakso na igrišču.

»Veliko derbijev sem igral, v Angliji, Grčiji in na Hrvaškem, ta bo poseben. V njih še nimam trenerskih izkušenj, lahko pa bom igralcem svetoval iz lastnih igralskih izkušenj. Vem, kaj se akterjem dogaja v glavah, psihološko se bo treba pripraviti. Kaj pričakujem? Zanimivo in kakovostno predstavo. Derbi ne bi mogel priti v boljšem trenutku. Je pa še prezgodaj, da bi lahko o čem odločal,« je s svojo značilno umirjenostjo povedal 39-letni Zagrebčan. V čestitki tekmecem se je pridružil tudi najbolj izkušeni ljubljanski mož Branko Ilić, ki, kot je dejal, srčno upa, da bodo tudi nekoč njegovi Domžalčani v Marseillu uprizorili senzacijo brez primere. Nekdanji slovenski reprezentant je pred prvim ligaškim dnevom D vendarle previden.

»Raje ne bi o zmagovalcih, lahko samo zatrdim, da bomo igrali po svojih najboljših močeh. Užitek bo, ker bodo Stožice polne, rezerv v igri pa imamo še veliko. Mariborčani ne bodo utrujeni, morda so popili kozarček rujnega več, ampak ne bo škodil. Časa za osvežitev imajo dovolj,« prvi branilec Ljubljančanov ne verjame o scenariju, po katerem bi vijolični v Ljubljano dopotovali še »mačkasti« po evropskem slavju.

»Kakšna utrujenosti neki, takšna tekma in zmaga še bolj utrjuje samozavest. Za nas je velik motiv, da bomo igrali proti klubu iz lige prvakov, za druge je pomembna statistika. Največja odlika Maribora je uigrano in homogeno moštvo, ki ima kontinuiteto,« se je Bišćan zavedal, da bo imel pred seboj močan Maribor. Ali je tudi edini v dosedanjem delu sezone, ki je resen tekmec?

»Res se še nismo merili z Mariborom ali Domžalami, a tudi drugih ne bi podcenjeval. Morda je samo videti, da smo zmagovali brez truda. Pomembno je, da igramo dobro, da ne nihamo v igri,« je sklenil Ilić, zadnja beseda pa je pripadla trenerju, ki je razkril kadrovske uganke. »Nejc Vidmar še ne bo nared, v vratih bo Rok Vodišek. Med kandidati za tekmo bo tudi Goran Brkić.«