Kronaveter: Na tak način bi lahko osvojili zelo veliko točk

Rok Kronaveter je že v prvi tekmi postal eden najboljših nogometašev Olimpije.

Objavljeno
20. julij 2015 12.00
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Stožiško tekmo je zaznamoval Rok Kronaveter, 28-letnik iz Borove vasi pri Mariboru, s katerim je Olimpija očitno zadela v polno. Zvezni igralec s filigranskim občutkom za igro je zabil dva gola in zatresel še okvir vrat. V mlado moštvo Ljubljančanov je vnesel kombinatoriko in ga obogatil z izkušnjami iz tujine.

Zdi se, da bi lahko prav eden najboljših štajerskih igralcev, ki nikdar niso oblekli majice NK Maribor – Kronaveter je otrok Železničarja –, postal najboljši Olimpijin nakup v tem prestopnem roku. V svojih prvih 90 minutah igre v Stožicah je razkril širok nabor tehničnega znanja, povezoval je ljubljansko igro in bil vseskozi gibljiv, odkrit za morebiten sprejem žoge, z enim očesom je iskal napadalca.

»Seveda sem vesel dveh golov za osebno statistiko, toda ključne so vendarle tri točke, ki nam omogočajo sproščeno in osredotočeno pripravo za naslednjo tekmo v Zavrču,« je razmišljal modro nekoč eden najobetavnejših nogometašev pri nas. Kronaveter je bil namreč član reprezentance U-21, v kateri so igrali Handanović, Brečko, Ilić, Šuler, Jokić, Birsa, Ljubijankić, ... Zanimivo, Kronaveter je novembra 2005 začel odločilno kvalifikacijsko tekmo na Nizozemskem, Birsa ne.

»Dobro se spominjam tistih dni, toda izbral sem nov izziv, za katerega me je prepričalo novo vodstvo Olimpije. Verjamem, da premoremo dovolj kakovosti za uspešno sezono. Po letu ali dveh bi se namreč rad še enkrat podal v tujino,« si je zaželel 28-letnik, ki je že igral v Nemčiji, na Madžarskem in v Romuniji, najprej pa je opozoril nase v obetavnem moštvu Drave. Lahko Olimpija pokvari načrte Mariboru v boju za naslov prvaka?

»Takšno napoved je težko podati po eni tekmi. Gotovo pa bomo osvojili veliko, veliko točk, če bomo vselej igrali tako motivirano in navdahnjeno kot z Gorico,« je zatrdil Kronaveter, ki si je – kot pravi – v tujini nabral le pozitivne izkušnje. Kljub finančnim težavam zadnjih dveh klubov Györa in Petrolula je na tujem dozorel v izkušenega nogometaša, ki ve, kaj hoče doseči.

»Največ sem se vendarle naučil v Nemčiji. V Cottbusu sem spoznal, kaj je to pravi profesionalizem, kaj je to vrhunsko organiziran klub in kakšne so zahteve na najvišji ravni nogometa. Tudi zaradi tega sem prišel v Ljubljano. Olimpija ima povečini mlado zasedbo, le nekaj nas je, ki lahko tem fantom pomagamo do hitrejšega razvoja na igrišču in ob njem,« nam je še zaupal nogometaš, ki se najbolje znajde prav na igralnem položaju, ki mu ga je namenil trener Marijan Pušnik. Mimogrede, v sezoni 2009/10 sta Pušnik in Kronaveter že sodelovala pri velenjskem Rudarju, nato je Korošec odšel v Iran, Štajerec pa v Nemčijo.

»Prej sem igral povečini bližje vratom, v zadnjih letih pa sem se 'preselil' na položaj med zvezno vrsto in napadom. To mi tudi najbolj ustreza, saj vseskozi prihajam pred tekmečeva vrata iz t. i. drugega plana, iz ozadja. Takšne akcije so običajno najbolj nevarne,« je še razkril Kronaveter, ki verjame, da bo ligaška sezona 2015/16 ena najzanimivejših doslej: »Polovica lige napoveduje boj za vrh, mar to ni dobro za slovenski nogomet?«