Kronavetrov projektil razveselil tudi Mandarića

Slovenska reprezentanca B z 2:0 premagala Finsko. Rok Kronaveter zabil s 30 m, Slobodan Vuk zastreljal 11-m.

Objavljeno
13. januar 2017 22.16
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Mojstrovina Roka Kronavetra s približno 30 m in gol Gabra Dobrovoljca po hudi napaki vratarja Walterja Viitale sta slovensko reprezentanco, sestavljeno iz igralcev 1. SNL, zapeljala do zmage nad Finsko z 2:0 (1:0). Zmaga bi lahko bila še izdatnejša, saj je Kronaveter zatresel še prečko, Slobodan Vuk pa je zastreljal enajstmetrovko.

Tridesetletni ljubljanski Mariborčan Kronaveter je bil osrednja osebnost dvoboja ligaških selekcij Slovenije in Finske, skupno tretjega in prvega, ki ne bo štel za uradnega. A bo v statistiki zapisan kot prvi, ki ga je dobila Slovenija po neodločenem izidu in porazu. Učinek napadalnega zveznega igralca Olimpije, začinjen predvsem s projektilom s 30 m iz 12. minute s prostega strela in še z drugim v drugem polčasu, ko je z 20 m pošteno zamajal prečko, je gotovo izboljšal njegova pogajalska izhodišča za prestop v tujino, nemara pa še bolj osrečil predsednika Olimpije Milana Mandarića in podpredsednika Ranka Stojića. Če se je o Mariborčanovem prestopu na Kitajsko doslej le špekuliralo, so po včerajšnji zelo spodobni predstavi Kronavetrove delnice močno poskočile. Prvi mož ljubljanskega kluba si lahko obeta celo zajetnejši zaslužek.

Zadovoljen nad razpletom arabske preizkušnje je bil tudi selektor Srečko Katanec. V Združenih Arabskih Emiratih je z ligaškim izbranci iz SNL ohranil jesensko rezultatsko formo reprezentance A in za nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo ter prvo marčevsko tekmo s Škotsko v Glasgowu še okrepil pozitivno vzdušje.

»Prvi polčas me ni zadovoljil, drugi zelo. Proti ne tako naivni Finski bi lahko dosegli še kakšen gol več. V seštevku sem res zadovoljen, igralce bomo v klube vrnili brez poškodb in upam, da jim bo ta turneja ostala v lepem spominu,« je strnil oceno selektor Katanec, in jo še dopolnil: »Razmere so bile težke, ni bilo lahko, saj so fantje telesno pripravljeni le 50 odstotno. Dobil sem tudi vpogled v to, kako delujejo v kolektivu.«

Prvih 45 minut prijateljskega merjenja moči, razen Kronavetrovega gola, ni ponudilo veliko nogometnih užitkov. Več jih je bilo v drugih 45 minutah, ki se je že v 48. minuti začel s povišanjem slovenskega vodstva. Tudi tokrat je odločila prekinitev. Po predložku Jureta Balkovca z desne strani je finski vratar Viitala ob oviranju Garbra Dobrovoljca posredoval tako nespretno, da je žogo izpustil iz rok. Žoga se je od Dobrovoljčeve noge odbila za golovo črto.

»Vratar je žogo izpustil iz rok, a nekdo je moral biti biti zraven. Igrali smo solidno, bilo pa je naporno. Finci so nas utrujali s preskakovanjem igre,« je dejal domžalski obrambni steber.

Slovenija je bila v nadaljevanju taktično spretnejša, nevarnejša in predvsem precej bolj konkretna. Katančevi rezervisti so bili tudi boljši. Za pogumno igro so bili v 77. minuti nagrajeni z enajstmetrovko, potem ko je Martin Kramarič v čvrstem dvoboju s finskim branilcem Saulijem Väisänenom padel v kazenskem prostoru, glavni sodnik pa je pokazal na belo točko. Izvedel jo je Slobodan Vuk, toda zadel je le desno vratnico. Mladi slovenski vratar Rok Vodišek v drugem polčasu niti enkrat ni resneje posredoval, prvi vratar Matic Kotnik pa v prvem polčasu le enkrat.