Krstni nastop vijoličastih v evropski ligi se je končal s porazom

Nogometaši Maribora so v uvodnem krogu evropske lige doživeli poraz na gostovanju v Belgiji, kjer je slavil Club Brugge (2:0).

Objavljeno
15. september 2011 17.24
Posodobljeno
15. september 2011 18.18
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Nogometaši Maribora so nastope v skupinskem delu letošnje sezone evropske lige pričeli s porazom, saj so jih na gostovanju v Belgiji v prvem krogu nadigrali nogometaši Bruggea in tako upravičili vlogo favorita.

Naslednjo tekmo bodo varovanci Darka Milaniča igrali 29. septembra, ko se bodo v Ljudskem vrtu ob 19. uri pomerili z Birminghamom.

Prvi polčas

Belgijski gostitelji so bili v prvem polčasu boljši nasprotnik, saj so imeli žogo precej več v nogah in si tudi ustvarili več priložnosti. Tako so zapretili že v drugi minuti, a je bil za nekaj korakov prepočasen Akpala. V uvodnih minutah sta si rumena kartona prislužila Filipović in Rajčević, a so Belgijci kljub temu hitro povedli.

V sedmi minuti je Odjidja namreč v mariborskem kazenskem prostoru preigral Mertlja in z močnim, natančnim strelom iz neposredne bližine ugnal Handanovića (1:0). Tudi v nadaljevanju so bili domači bolj nevarni, razigrana sta bila Akpala in Dirar, ki sta mariborskim branilcem povzročala ogromno težav.

Prav Maročan Dirar je v 24. minuti domače popeljal v vodstvo. V kazenskem prostoru je napadalec Brugguea dobil dvoboj z Vilerjem in iz "bele točke" popeljal domače moštvo v vodstvo z 2:0. Varovanci Darka Milaniča so ravnotežje vzpostavili šele v zadnjih minutah polčasa, a sta bila Tavares in Ibraimi daleč od tega, da bi lahko znižala zaostanek - izid polčasa je ostal 2:0.

Drugi polčas

Tudi v drugem delu tekmo so bili gostitelji nevarnejši, a se je Maribor nekoliko bolj organizirano branil in pokazal večjo željo po zadetku ter na trenutke tudi prevzel pobudo. Še naprej je bil neustavljiv Dirar, ki je navdušil z nekaj lepimi potezami, a se k sreči ni uspel vpisati med strelce.

Milanič je v v 66. minuti iz igre Ibraimija, ki si je nekaj trenutkov pred tem prislužil rumen karton, v igro je prišel Berič. V drugem delu drugega polčasa se je z nekaj lepimi obrambami izkazal tudi Handanovič. Najbolj nevarno je bilo v 74. minuti, ko je po podaji iz kota z glavo poizkusil Ryan Donk, a se štajerski vratar ni dal premagati. Milanič je opravil še drugo menjavo, na klop je odšel Mertelj, v igro pa prišel Cvijanović.

V 77. minuti so tudi vijoličasti prišli do priložnosti. Mezga, ki je bil eden redkih razigranih pri Mariboru, je preigral kar nekaj belgijskih nogometašev in prišel do strela, a so domači njegov strel z blokom vendarle uspeli ustaviti. Dodatne težave za nogometaše Maribora so prišle v 84. minuti, ko je Rajčević grobo zaustavil Akpalo in si za svojo potezo prislužil rdeči karton. V zaključku tekme je do prvega strela prišel tudi Tavares, a tudi tokrat ni bilo resne nevarnosti za belgijska vrata - končni izid tekme je bil 2:0.

Evropska liga, 1. krog:

Skupina H:

Brugge - Maribor 2:0

(Odjidja 7., Dirar 24.)

Birmingham City - Braga 1:3

Skupina A:

Paok Solun - Tottenham 0:0

Shamrock Rovers - Rubin Kazan 0:3

Skupina B:

Koebenhavn- Vorskla Poltava 1:0

Hannover - Standard Liege 0:0

Skupina C:

PSV Eindhoven - Legia Varšava 1:0

Hapoel Tel Aviv - Rapid Bukarešta 0:1

Skupina D:

Zürich - Sporting Lizbona 0:2

Lazio - Vaslui 2:2

Skupina E:

Dinamo Kijev - Stoke City 1:1

Bešiktaš - Maccabi Tel Aviv 5:1

Skupina F:

Slovan Bratislava - Athletic Bilbao 1:2

PSG - Salzburg 3:1

Skupina G:

Alkmaar - Malmoe 4:1

Austria Dunaj - Metalist Harkov 1:2

Skupina I:

Udinese - Rennes 2:1

Atletico Madrid - Celtic 2:0

Skupina J:

Maccabi Haifa - AEK Larnaka 1:0

Steaua Bukarešta - Schalke 0:0

Skupina K:

Wisla Krakov - Odense 1:3

Fulham - Twente 1:1

Skupina L:

Sturm Gradec - Lokomotiva Moskva

Anderlecht - AEK Atene 4:1