Kurtič preprečil poraz Slovenije

Nogometaši Slovenije in Grčije so se na prijateljski tekmi v avstrijskem Kufsteinu razšli z neodločenim izidom (1:1).

Objavljeno
26. maj 2012 20.56
Posodobljeno
26. maj 2012 20.35
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Kufstein - Selektor slovenske nogometne reprezentance Slaviša Stojanović tudi na tretji tekmi ni uspel doseči premierne zmage, potem ko so njegovi varovanci v Avstriji proti Grkom iztržili le neodločen izid (1:1).

Udeleženci prihajočega evropskega prvenstva so povedli v 8. minuti dvoboja, ko je prodor po desni strani uspešno realiziral Vasilis Torosidis. Slovenci so uspeli izenačiti šele v 87. minuti, ko je debitant Jasmin Kurtič iz prostega strela sprožil izjemen udarec v levi zgornji kot grškega vratarja Kostasa Chalkiasa. Čeprav so imeli slovenski nogometaši v zadnjih dveh minutah igralca več na igrišču, pa se izid ni spremenil.

Hitro vodstvo Grkov

Slovenski nogometaši so se že v 8. minuti znašli v zaostanku, potem ko je Vasilis Torosidis prejel uporabno žogo na desni strani, prehitel Andraža Kirima in s strelom v daljši kot Samirja Handanovića zadel za 1:0.

Le trinajst minut kasneje je moral Slaviša Stojanović prvič menjati, namesto poškodovanega Bojana Jokiča je vstopil Dejan Kelhar. V 23. minuti so prvo menjavo opravili tudi Grki, saj strelec edinega gola Torosidis ni mogel nadaljevati z igro, tako da ga je na zelenici zamenjal Tziolis.

Slovenci so si do konca prvega polčasa pripravili nekaj polpriložnosti, vendar je Dare Vršič v 24. minuti streljal mimo leve vratanice grškega gola, Mišo Brečko pa je tri minute kasneje iz obetavne priložnosti s strani le nastreljal vratarja Kostasa Chalkiasa.

Slovenski nogometaši so po prihodu iz slačilnic zapretili prvi. Po podaji iz kota je bil v kazenskem prostorju najvišji Marko Šuler, a je žoga po njegovem udarcu z glavo zletela mimo leve vratnice grškega gola. Isti igralec je imel še lepšo priložnost za izenačenje v 71. minuti, ko se je po prostem strelu Jasmina Kurtiča sam znašel pred Chalkiasom, a je s približno dveh metrov meril naravnost v grškega vratarja.

Ko je že vse kazalo na minimalno zmago Grkov, je Zlatan Ljubijankič v 87. minuti izsilil prekršek na robu kazenskega prostora. Prosti strel je izvedel Jasmin Kurtič in na svoji prvi tekmi v članski reprezentanci z izjemnim udarcem v levi zgornji kot poskrbel za izenačenje.

Grki so dvoboj zaključili le z desetimi igralci, potem ko je bil v 91. minuti zaradi nešportnega udarca izključen Panagiotis Kone, rezultat tekme pa se do zadnjega sodnikovega žvižga ni spremenil.

Stojanović: rezultat je pravičen

Slovenski selektor Slaviša Stojanović je bil po tekmi nezadovoljen z okoliščinami, v katerih so njegovi varovanci prejeli gol. »Mislim, da je neodločen izid več kot zaslužen. Imeli smo tudi nekaj priložnosti za še ugodnejši rezultat. V oči bode ta naivno prejeti zadetek, ki je padel v nepravem trenutku. Zakaj nepravem? Ker je v tistem trenutku Bojan Jokić že zahteval menjavo, ker ni imel orientacije, imele je razbito glavo, krvavel je. Ko smo pripravljali menjavo, pa smo dobili zadetek. Naivno. Kljub vsemu ne smemo tako izpadati v zadnji vrsti. Od tistega trenutka dalje pa smo imeli posest žoge, ampak bili v prvem polčasu v veliki meri nekonkretni. V zadnjih 20, 25 minutah pa smo z vstopom Zlatana Ljubijankića, Josipa Iličića in Valterja Birse naredili nekaj na konkretizaciji napadov in imeli nekaj res izjemnih priložnosti,« je zaključil Stojanović.

Prijateljske tekme:

Slovenija - Grčija 1:1 (0:1)

(Kurtič 87'; Torosidis 8')

Nizozemska - Bolgarija 1:2 (1:0)

(van Persie 45'; Popov 50', Micanski 93')

Finska - Turčija 3:2 (1:1)

(Eremenko 19', Pukki 73', Hetemaj 91', Tore 66'; Yilmaz 21', 55')

Češka - Izrael 2:1 (1:1)

(Baroš 17', Lafata 90'; Shechter 45')

Norveška - Anglija 0:1 (0:1)

(Young 9')

Švica - Nemčija 5:3 (2:1)

(Derdiyok 21', 23', 50', Lichtsteiner 67', Mehmedi 76'; Hummels 45', Schürrle 64', Reus 72')

Portugalska - Makedonija 0:0 (0:0)

Španija - Srbija 2:0 (0:0)

(Adrian 64', Cazorla 74')

Poljska - Slovaška 1:0 (1:0)

(Perquis 30')

Irska 1 - 0 BiH 1:0 (0:0)

(Long 78')

Danska - Brazilija 1:3

(Bendtner 71'; Hulk 8', 40', Zimling 13')