Kurtićevi še močneje prizemljili Inter

Naši na tujem:m ed strelci Benjamin Verbič in Tim Matavž, med podajalci Jasmin Kurtić in Josip Iličić.

Objavljeno
24. oktober 2016 01.24
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Slovenski nogometni legionarji konec tedna niso igrali posebej odmevnih derbijev, četudi so mnogi opozorili nase z dobrimi in učinkovitimi igrami za svoje klube. Izstopali so Kurtić, Verbič, Matavž in Kekova Rijeka, ki niza zmage na Hrvašem.

Konec tedna so igrali derbije po vsej Evropi. Le Feyenoord in Ajax sta se razšla brez golov, drugje je bilo bolj živahno. Olympiakos je živčno tekmo s Paokom dobil šele v 96. minuti, prvi dunajski derbi na novem štadionu Rapida (25.000) je pripadel Austrii, Brugge je bil uspešnejši od Anderlechta v Belgiji, Plzen od Sparte na Češkem, moskovski večer med Lokomotivom in CSKA je pripadel prvemu, škotska klasika med Rangers in Celtic pa slednjemu. Celo v Makedoniji so igrali derbi – vodilni Vardar je bil uspešen na gostovanju pri Škendiji.

Kljub vsem naštetim dvobojem je le malo slovenskih legionarjev igralo derbije v njihovih ligah. Še najbližje nazivu derbi je bila tekma 2. bundeslige med nekdanjima članoma nemške elite Nürnbergom in Hannovrom. Uspešnejši so bili gostitelji, za katere igrata (nekdanja) slovenska reprezentanta Mišo Brečko in Tim Matavž. Prav obema Slovencema pripadata posebni vlogi v tipičnem bavarskem mestu. Prvi nosi kapetanski trak, drugi niza gole. Za zmago nad klubom iz sejemske metropole je zabil že svoj četrti gol v tej sezoni nemške druge lige. Nürnberg je resda začel sezono podobno kot že pogosto doslej – zelo slabo. Bolj obetavno je, da je po četrti zaporedni zmagi priplezal do 8. mesta, zdaj zaostaja še 5 točk za Heidenheimom in Stuttgartom, ki zasedata tretje mesto. Še naprej prepričljivo vodi karavano Eintracht iz Braunschweiga, pri katerem zanesljivo igra tudi Nik Omladič. Slednji je torej začel sezono 2016/17 na sanjski način – v reprezentančno jato ga je vrnil selektor Srečko Katanec, ob tem je na dobri poti do premierne uvrstitve v bundesligo, kar so sanje slehernega nogometaša na nemških tleh.

Manj zadovoljni so ta čas stopničko višje, pri Bayerju iz Leverkusna, za katerega igra Kevin Kampl. Zaušnici v Bremnu je sledilo še večje razočaranje za »lekarnarje«, ki so konec tedna podpisali vdajo na svojem štadionu – Hoffenheim jih je premagal s 3:0. Kampl je igral na (levem) krilu, pri tem pa je treba dodati, da so gostitelji od 6. minute igrali brez izključenega napadalca Vollanda. Za nameček bo moral dve tekmi preživeti na tribuni tudi Bayerjev trener Roger Schmidt, na seznam poškodovanih sta se preselila še izkušena Bender in Toprak ... »Seveda imamo na enajstem mestu premalo točk, toda znamo igrati nogomet, zato še vedno zaupam fantom,« je miril kritične zapise športni direktor kluba Rudi Völler.

Več razlogov za prijeten vstop v nov teden so imeli pri Atalanti. V Bergamu je namreč padel tudi Handanovićev Inter, pri čemer je bil med najboljšimi na igrišču slovenski reprezentant Jasmin Kurtić, ki je igral na desni strani napada v zgoščeni postavitvi 3-4-2-1.