Novaković odločil zmagovalca v Ljudskem vrtu

Slovenska reprezentanca je v drugem kolu kvalifikacij za EP 2016 v Ljudskem vrtu premagala Švico z 1:0.

Objavljeno
09. oktober 2014 18.00
NOGOMET
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Slovenska nogometna reprezentanca je v drugem kolu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 premagala Švico z 1:0.

Varovanci Srečka Katanca so se pred domačimi gledalci uspešno pobrali po nepričakovanem porazu v Estoniji in porazili favorizirano Švico.

Gostujoči nogometaši so imeli prevlado na igrišču (65%) in vknjižili več strelov (18:8), vendar pa so Slovenci dosegli edini gol na tekmi.

Ključni dogodek se je zgodil v 79. minuti, ko je današnji slavljenec Kevin Kampl prodrl v kazenski prostor in izsilil prekršek Johana Djourouja za enajstmetrovko. Odgovornost za strel je prevzel Milivoje Novaković in natančno meril v levi kot, s čimer je dosegel sploh prvi gol slovenske reprezentance v tem koledarskem letu.

Slovenska reprezentanca bo naslednji dvoboj igrala v nedeljo proti Litvi.

Prvi polčas

Slovenski selektor Katanec je v primerjavi s kvalifikacijsko tekmo proti Estoniji naredil pet sprememb v začetni enajsterici in vanjo uvrstil Branka Ilića, Valterja Birso, Aleša Mertlja, Andraža Kirma in Zlatana Ljubijankića.

Tekmo so bolje začeli gostje, ki so že v drugi minuti prvič ogrozili slovenska vrata. Valon Behrami je sprožil z glavo, njegov strel pa ni imel prave moči in je končal v naročju Samirja Handanovića. Švicarji so imeli dve minuti kasneje na voljo prvi udarec iz kota, ki ni prinesel spremembe rezultata, znova pa so zapretili v osmi minuti prek Xherdana Shaqirija, ki je nastreljal enega izmed slovenskih branilcev.

Gostujoči nogometaši so imeli v 13. minuti izjemno priložnost za vodstvo. Akcijo je začel Shaqiri, ki je preigraval v kazenskem prostoru, v nadaljevanju akcije je Granit Xhaka sprejel žogo na levi strani in močno udaril, Samir Handanović pa se je izkazal z dobro obrambo. Švicarji so imeli le dve minuti kasneje novo priložnost, ko je z razdalje močno udaril Shaqiri, žogo pa je poslal mimo desne vratnice.

Slovenska reprezentanca je svoj prvi strel na tekmi vpisala v 22. minuti. Andraž Kirm je ukradel žogo na nasprotnikovi polovici in podal do Milovoja Novakovića, ta pa je z več kot dvajsetih metrov udaril prek vrat. Gostitelji so se otresli švicarskega pristiska in v 25. minuti izvedli prvi kot, po katerem je poskusil kapetan Boštjan Cesar, vendar je zgrešil žogo in zapravil lepo priložnost.

Sloveniji bi se to kmalu maščevalo. Švicarji so namreč v 28. minuti izvedli nevaren protinapad in zapretili prek Harisa Seferovića, ki je z desne strani že premagal Handanovića, veselje pa mu je preprečila vratnica.

V slovenskem taboru so bili v prvem polčasu sila nezadovoljni z delom nemškega sodnika Wolfganga Starka. Ta je v 36. minuti pokazal rumeni karton Ljubijankiću zaradi ugovarjanja ob prekršku Andraža Kirma, tri minute kasneje pa je ob prekršku Philippa Senderosa nad Novakovićem le odmahnil z roko.

Švicarji so ob koncu polčasa znova pritisnili na slovenska vrata. Josip Drmić je v 38. minuti iz bližine meril prek vrat, štiri minute kasneje pa je bil neuspešen še Ricardo Rodriguez. Za konec je v 45. minuti nevarno sprožil Seferović, a znova mu je veselje preprečil Handanović.

Gostujoča reprezentanca je bila v prvem polčasu občutno boljša od Slovenije, imela žogo več v svojih nogah (68 %) in sprožila več strelov (9:2).

Drugi polčas

V slovenski reprezentanci so ob polčasu opravili prvo zamenjavo in namesto Zlatana Ljubijankića na igrišče poslali Jasmina Kurtića.

Domačini so v prvih minutah prikazali obetavno igro in izvedli nekaj protinapadov, vendar pa so bili v zaključkih le-teh premalo natančni, da bi ogrozili švicarska vrata. Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec je v 55. minuti znova menjal, igrišče je zapustil Valter Birsa, priložnost pa je dobil Dejan Lazarević.

Švicarji so po zadržanem začetku drugega polčasa začeli nizati priložnost. Prvo je imel Shaqiri v 58. minuti, ko je sprožil z roba kazenskega prostora in za več metrov zgrešil slovenski gol. Le tri minute kasneje je Rodriguez nevarno poskusil iz prostega strela, a je bil Handanović dobro postavljen in je s parado ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.

Slovenski vratar je bil v 68. minuti znova na preizkušnji ob strelu Gökhana Inlerja in tudi tokrat je svoje delo opravil odlično, saj je z dobro obrambo preprečil spremembo rezultata.

Srečko Katanec je po štirih minutah nadaljevanja na igrišče poslal še zadnjega rezervista, namesto Andraža Kirma je vstopil Nejc Pečnik.

Slovenci so svojo prvo pravo priložnost dočakali v 75. minuti, ko je Novaković poskusil z glavo, vendar pa je žogo poslal mimo desne vratnice.

Švicarska reprezentanca, ki je nadzorovala večji del tekme, je v 79. minuti doživela hladen tuš. Današnji slavljenec Kevin Kampl je v kazenskem prostoru izsilil prekršek Johana Djourouja za enajstmetrovko. Odgovornost je prevzel Milivoje Novaković in natančno meril v levi spodnji kot, to pa je bil sploh prvi gol slovenske reprezentance v letu 2014.

Favorizirani gostje so v končnici tekme pritisnili proti vratom Slovenije in v 78. minuti tudi zatresli slovensko mrežo, vendar pa gol ni veljal, saj ga je Seferović dosegel iz prepovedanega položaja.

Varovanci Srečka Katanca bi v 91. minuti lahko dokončno odločili zmagovalca, vendar so zapravili izjemno priložnost. Lazarević je prodrl po levi strani in podal Novakoviću, ki pa je preveč okleval s strelom, v nadaljevanju pa je Nejc Pečnik sprožil mimo vrat.

Slovenija je do konca tekme zadržala svojo prednost in vknjižila prvo zmago v kvalfikacijah.

 

Skupina E, drugo kolo

Slovenija - Švica 1:0 (0:0)

(Novaković 79./11-m)

 

Slovenija: S. Handanović, Struna, Cesar, Ilić, Brečko, Mertelj, Kirm (72./Pečnik), Birsa (55./Lazarević), Kampl, Ljubijankić (46./Kurtić), Novaković.

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Djourou, Senderos (70./Von Bergen), Rodriguez, Inler (82./Kasami), Behrami, Xhaka, Shaqiri, Seferovic, Drmić (74./Mehmedi).

--------------------------------------------------------------

Anglija - San Marino 5:0 (2:0)

(Jagielka 25., Rooney 43./11-m, Welbeck 49., Townsend 72., Della Valle 78.)

Litva - Estonija 1:0 (0:0)

(Mikoliunas 76.)


Lestvica

1. Anglija 2 2 0 0 7:0 6 točk

2. Litva 2 2 0 0 3:0 6

3. Estonija 2 1 0 1 1:1 3

4. Slovenija 2 1 0 1 1:1 3

5. Švica 2 0 0 2 0:3 0

6. San Marino 2 0 0 2 0:7 0