Domžalčani po zaslugi Črnica porazili West Ham, Mariborčani na Škotskem iztržili ugoden rezultat

Domžale so v 3. kolu kvalifikacij evropske lige premagale West Ham z 2:1, Aberdeen in Maribor sta se razšla z izidom 1:1.

Objavljeno
28. julij 2016 16.19
Posodobljeno
28. julij 2016 20.00
SOC/
M. Ž.
M. Ž.

Ljubljana - Nogometaši Domžal so na prvi tekmi tretjega kola kvalifikacij evropske lige v Stožicah premagali favorizirani West Ham z 2:1 in si priborili ugodno izhodišče pred povratno tekmo v Londonu.

Domžalski junak je bil Matic Črnic, ki je dosegel oba gola svojega moštva. Prvega je zabil v enajsti minuti iz enajstmetrovke, drugega pa v 49. minuti, ko je z leve strani z diagonalnim strelom premagal Adriana.

Za goste, ki so igrali brez Dimitrija Payeta, Manuela Lanzinija in Aarona Cresswella, je v 18. minuti z bele točke zadel Mark Noble.

Drugi slovenski predstavnik v kvalifikacijah Maribor je gostoval pri Aberdeenu in iztržil izid 1:1. Za vodstvo Maribora je v 83. minuti poskrbel Milivoje Novaković, končni izid pa je v 88. minuti postavil Jonathan Hayes.

Povratni tekmi bosta 4. avgusta.

POTEK TEKME DOMŽALE : WEST HAM

Prvi polčas

Domžalski nogometaši so se v uvodnih minutah dobro borili s favoriziranimi Angleži, ki so prvo nevarno akcijo izpeljali v sedmi minuti. Takrat so gostje izvedli prosti strel z desne strani, v kazenskem prostoru je z glavo poskusil Havard Nordtveit, a je vratar Alex Maraval žogo izboksal.

V enajsti minuti je sledil šok za West Ham. Domžalčani so izvedli hiter protinapad in žogo podali Antoniu Manceju, ta je streljal z desne strani in zadel Nordtveita, tako da se je žoga odbila v kot, a je glavni sodnik Mete Kalkavan na presenečenje Angležev dosodil na belo točko, saj je Nordtveit igral z roko. Zanesljivi izvajalec je bil Matic Črnic.

Vodstvo Domžal je trajalo le sedem minut. Londončani so v 17. minuti žogo v visokem loku podali pred gol, kjer je vratar Maraval podrl Winstona Reida in zakrivil enajstmetrovko. Odgovornost za strel je prevzel kapetan Mark Noble in izid poravnal na 1:1.

Domžalski nogometaši so po prejetem golu krenili v napad in ogrožali gostujoča vrata. V 29. minuti je Črnic preigraval na levi strani in presenetil s strelom v daljši kot, a je žoga zletela mimo desne vratnice.

West Ham je odgovoril v 31. minuti prek Pedra Obianga, ki je z roba kazenskega prostora sprožil v levi kot, a ni bil dovolj natančen. To bi se Londončanom skoraj maščevalo, saj so gostitelji v 33. minuti izpeljali nevarno akcijo po levi strani, sledil je predložek pred gol, kjer je Marko Alvir zgrešil z glavo. Po petih minutah nadaljevanja so imeli Domžalčani še eno polpriložnost, ko je Benjamin Morel izvedel prosti strel in z leve strani meril v daljši kot, žoga pa je zletela prek vrat.

Izid polčasa je bil 1:1. Razmerje strelov je bilo 7:5 za Domžale.

Drugi polčas

Drugi polčas se je za Domžalčane začel odlično, saj so že po štirih minutah dosegli drugi gol na tekmi. Ponovno je bil strelec Matic Črnic, ki je sprejel žogo na levi strani, jo z natančnim diagonalnim strelom poslal mimo Nordtveita in za hrbet Adriana.

Vratar West Hama je bil v 59. minuti znova na preizkušnji, ko se je Jure Balkovec odločil za strel z leve strani, tokrat pa je bil Adrian bolje postavljen in je žogo izbil v kot. West Hamov vratar je imel v drugem polčasu veliko dela in je bil v središču poznornosti tudi 76. minuti ob strelu Žana Majerja, ko je žogo z nekaj težavami izbil v kot.

Domžalčani so v 89. minuti čudežno ostali brez tretjega gola. Nevarno akcijo je začel Matic Črnic in Adriana prisilil v obrambo, žoga se je odbila na nogo Amedeja Vetriha, a se je ob njegovem poskusu z osmih metrov znova izkazal Adrian.

Domžalčani so tekmo dobili z 2:1 in si pripravili lepo izhodišče pred povratno tekmo.

POTEK TEKME ABERDEEN : MARIBOR

Tekma na Škotskem se je začela s prevlado domačinov, ki so si že v drugi minuti priigrali prvi udarec iz kota in v naslednjih dveh minutah dvakrat zapretili, vendar je Jasmin Handanović ustavil strel Jaydna Stockleyja, nato pa je Niall McGinn z desne strani žogo poslal mimo bližnje vratnice.

Mariborčani so prvo priložnost dočakali v sedemnajsti minuti, ko je bil z desne strani nenatančen Marwan Kabha, po dveh minutah nadaljevanja pa je bil neuspešen še Milivoje Novaković.

V 25. minuti je škotsko moštvo izpeljalo napad po sredini in v kazenski prostor poslalo globinsko podajo, vendar pa je Handanović pravočasno stekel proti žogi in jo dosegel pred Adamom Rooneyjem.

Osem minut kasneje so Mariborčani krenili v protinapad, Milivoje Novaković je stekel po desni strani in na oddaljeni vratnici opazil nepokritega Dina Hotića, ki mu je tudi podal, a je bila na pravem mestu domača obramba in priložnost je splavala po vodi.

Zadnjo pravo priložnost v prvem polčasu so v 43. minuti zapravili domačini. Jayden Stockley je pričakal podajo Nialla McGinna in z glavo sprožil pod prečko, a je Jasmin Handanović z izjemno obrambo svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Prvi polčas se je končal brez golov. Statistika je bila na strani domačih (streli 9:4, koti 4:2), ki pa niso našli poti mimo mariborske obrambe.

Drugi polčas

Mariborčani so ob polčasu opravili eno menjavo in namesto Dina Hotića na igrišče poslali Damjana Boharja. Slovenski podprvaki so začeli spodbudno in v 47. minuti zapretili prek vršiča, ki je z desne prodrl proti sredini in meril v bližnji kot, čuvaj mreže Joe Lewis pa je žogo s skrajnimi močmi odbil v kot.

Deset minut kasneje je moral posredovati Handanović, čigar zbranost je s strelom z leve strani kazenskega prostora preizkusil Jayden Stockley, izkušeni mariborski vratar pa se ni pustil premagati.

Škoti so v nadaljevanju pritisnili proti mariborskemu golu. V 62. minuti je bil nenatančen Jonathan Hayes, za njim pa sta bila neuspešna še Ashton Taylor (67.) in Andrew Considine (72.). Razmerje strelov je bilo že 14:6 v korist domačih.

Mariborčani so vztrajno čakali na svojo priložnost in jo dočakali v 83. minuti. Aleks Pihler je z globinsko podajo zaposlil Milivoja Novakovića, ta je sam stekel proti golu in hladnokrvno premagal Lewisa.

Domači so bili v šoku, vendar pa so se odlično odzvali na prejeti gol. Le pet minut kasneje so namreč izenačili na 1:1, ko je po ekipni akciji iz bližine zadel Jonathan Hayes. Mreži sta do konca tekme mirovali in Mariborčani so si priigrali aktivno izhodišče.

Tretje kolo kvalifikacij evropske lige

Domžale - West Ham 2:1 (1:1)

(Črnic 11./11-m, 49.; Noble 18./11-m)

Domžale: Maraval, Balkovec, Dobrovoljc, Horić, Brachi, Horvat, Črnic (91./Juninho), Majer (86./Vetrih), Alvir, Morel (77./Repas), Mance.

West Ham: Adrian, Antonio (80./Quina), Nordtveit, Reid, Byram, Noble, Feghouli, Kouyate, Obiang, E. Valencia, Carroll.

Streli: Domžale 15 | West Ham 12

Streli v okvir: 6 | 5

Koti: 13 | 5

-------------------------------------

Aberdeen - Maribor 1:1 (0:0)

(Hayes 88.; Novaković 83.)

Aberdeen: Lewis, Considine, Reynolds, Taylor, Logan, Shinnie (72./Burns), Jack, Hayes, McGinn, Rooney, Stockley (72./McLean).

Maribor: Handanović, Šme, Defendi, Šuler, Janža, Vrhovec (68./Pihler), Hotić (46./Bohar), Vršič (84./Bajde), Kabha, Novaković, Tavares.

Streli: Aberdeen 18 | Maribor 9

Streli v okvir: 8 | 4

Koti: 6 | 4