Kvalifikacije evropske lige: Muraši v Rim potujejo z dvema goloma zaostanka

Nogometaši Lazia so v zadnjem kolu kvalifikacij evropske lige z 2:0 premagali Muro.

Objavljeno
23. avgust 2012 19.04
Posodobljeno
23. avgust 2012 20.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Slovenski predstavniki v kvalifikacijah evropske lige, nogometaši Mure, so se na prvem dvoboju četrtega kola več kot dostojno upirali Laziu, ki bo na povratni tekmi branil prednost dveh golov (2:0).

Rimljani so domačega vratarja Filipa Drakoviča prvič premagali v 31. minuti, ko je z razdalje natančno meril Brazilec Hernanes, končni izid tekme pa je v 59. minuti postavil Miroslav Klose. Povratna tekma bo čez en teden v Rimu.

Gostje prevzeli pobudo na zelenici

Muraši so dvoboj s favoriziranimi Rimljani začeli dobro in v peti minuti prvič streljali proti nasprotnikovim vratom, vendar je bil udarec Roka Vaša prešibak, da bi resneje ogrozil vratarja Federica Marchettija.

Le minuto kasneje je sledila prva priložnost Lazia, pri katerem je s približno enajstih metrov sprožil Antonio Candreva, a meril previsoko, tako da je ostalo pri začetnih 0:0.

Nogometaši Lazia so do 17. minute že prevzeli pobudo na igrišču, do tedaj izvedli šest kotov (Mura nobenega) in proti vratom nasprotnika sprožili občutno več strelov (5:1), a obramba črno-belih je uspešno ustavljala vse njihove napade. Tako je bilo tudi v 27. minuti, ko je Abdoulay Konko poslal uporaben predložek z desne strani, Stefano Mauri pa je z močnim volejem žogo poslal mimo leve vratnice.

Natančni Hernanes premagal Drakoviča

Muraši so na pritisk Rimljanov odgovorili le dve minuti kasneje, ko je žoga po protinapadu prišla do Mateja Eterovića, ta pa je iz ugodne priložnostini ni uspel zadeti. Sledila je kazen italijanskega moštva, ki ga je v vodstvo popeljal Hernanes. Brazilec je v 31. minuti s približno tridesetih metrov sprožil izjemno natančen strel, po katerem je žoga zletela v levi zgornji kot Filipa Drakoviča.

Doseženi gol ni zlomil domačinov, ki so se še naprej pogumno zoperstavljali slovitemu italijanskemu moštvu, tako da so na odmor odšli z minimalnim zaostankom.

Na začetku drugega polčasa, natančneje v 49. minuti, je bila domača obramba zopet na preizkušnji. Rimljani so imeli na voljo prosti strel, ki ga je izvedel Cristian Ledesma, po njegovi podaji pa sta bila na srečo Mure prekratka nepokrita Miroslav Klose in Stefano Mauri.

Klose podvojil vodstvo

Nemški nogometaš v vrstah Lazia Miroslav Klose je deset minut po zamujeni priložnosti vendarle dosegel gol, potem ko je izkoristil podajo Konkoja z desne strani igrišča in z glavo premagal vratarja Drakoviča, ki je tako moral še drugič po žogo v svojo mrežo.

Napadalcu Mure Nusmirju Fajiću se je v 66. minuti ponudila izjemna priložnost za prvi gol domačinov, ko je sam stekel proti vratarju Marchettiju, vendar je ta njegov strel uspel ubraniti. Osem minut kasneje je z razdalje streljal še Erik Janža, a je žoga zletela mimo leve vratnice gostujočega gola.

Napadalec Lazia Miroslav Klose je pred odhodom z igrišča v 81. minuti še enkrat poskusil zadeti, vendar je po preigravanju nato s približno enajstih metrov meril previsoko. Nogometaši italijanskega moštva v zaključku tekme kljub prevladi na igrišču niso uspeli več zadeti, tako da imajo pred povratno tekmo dva gola prednosti.

Rezultati četrtkovih tekem kvalifikacij evropske lige:

Mura - Lazio 0:2 (0:1)

(Hernanes 31., Klose 59.)

Anži Mahačkala - Alkmaar 1:0 (0:0)

Nefči Baku - Apoel Nikozija 1:1 (0:0)

Tromsoe - Partizan Beograd 3:2 (1:1)

Ekranas - Steaua Bukarešta 0:2 (0:1)

AIK Solna - CSKA Moskva 0:1 (0:0)

Atromitos Atene - Newcastle United 1:1 (1:1)

Šerif Tiraspol - Olympique Marseille 1:2 (1:1)

Molde - Heerenveen 2:0 (1:0)

Slovan Liberec - Dnjepr Dnjepropetrovsk 2:2 (0:1)

Legia Varšava - Rosenborg Trondheim 1:1 (1:0)

Bursaspor - Twente Enschede 3:1 (1:1)

Dinamo Bukarešta - Metalist Harkov 0:2 (0:1)

Luzern - Genk 2:1 (1:1)

Feyenoord Rotterdam - Sparta Praga 2:2 (0:2)

Dudelange - Hapoel Tel Aviv 1:3 (1:3)

Trabzonspor - Videoton Szekesfehervar 0:0

Midtjylland - Young Boys Bern 0:3 (0:1)

Paok Solun - Rapid Dunaj 2:1 (0:1)

Lokeren - Viktoria Plzen 2:1 (1:1)

Debrecen - Brügge 0:3 (0:0)

Slask Vroclav - Hannover 96 3:5 (1:3)

Crvena zvezda - Girondins Bordeaux 0:0

Motherwell - Levante 0:2 (0:1)

Vaslui - Inter Milano 0:2 (0:1)

Heart of Midlothian - Liverpool 0:1 (0:0)

Maritimo Funchal - Dila Gori 1:0 (0:0)

Horsens - Sporting Lizbona 1:1 (1:0)

Athletic Bilbao - Helsinki 6:0 (3:0)

Zeta Golubovci - PSV Eindhoven 0:5 (0:1)