Olimpija se je kljub zmagi poslovila od Evrope

Slovenski prvak Olimpija je na povratni tekmi drugega kola kvalifikacij lige prvakov premagala Trenčin s 3:2, a vseeno izpadla.

Objavljeno
20. julij 2016 16.23
Posodobljeno
20. julij 2016 19.45
tlo nogomet
M. Ž.
M. Ž.

Žilina - Slovenski državni prvak Olimpija je končala z evropskimi nastopi. Ljubljančani so na povratni tekmi drugega kola kvalifikacij v Žilini premagali Trenčin s 3:2, a vseeno izpadli zaradi manjšega števila golov v gosteh.

Ljubljančani so tudi drugo tekmo s Trenčinom začeli slabo in po dvajsetih minutah zaostajali z 0:2, za domače sta zadela Rangelo Janga v 13. in Matuš Bero v 20. minuti.

Olimpija je v nadaljevanju zaigrala bolje in do konca polčasa izid izenačila na 2:2. Prvi gol je v 41. minuti dosegel Dejan Kelhar, drugega pa v 45. minuti Blessing Eleke.

Varovanci Rodolfa Vanolija so v drugem polčasu poskrbeli za popoln preobrat, ko je v 79. minuti zadel Denis Klinar, nato pa do konca jalovo napadali in se morali posloviti.

POTEK TEKME

Prvi polčas

Pri Olimpiji so danes nujno potrebovali zmago, zato so od prve minute zaigrali z dvema napadalcema, ob Etienu Velikonji je začel še Blessing Eleke.

Prvih deset minut je bilo v znamenju domače ekipe, ki je sprožila prve tri strele na tekmi, vendar pa se rezultat ni spremenil.

Trenčin je nato med 12. in 13. minuto močno pritisnil proti vratom in povedel. Najprej je Rabiu Ibrahim stresel prečko, v nadaljevanju akcije je Samuel Kalu zadel še vratnico, pritisk pa je kronal Rangelo Janga, ki je izkoristil podajo z desne strani in premagal Aleksandra Šeligo.

Olimpija je prvo pravo akcijo izpeljala v 14. minuti prek Denisa Klinarja, ki je udaril z desne strani, a žogo poslal mimo daljše vratnice.

Slovaki so le šest minut kasneje podvojili svoje vodstvo. Po udarcu iz kota je žogo v kazenskem prostoru prejel Kalu, preigral Darjana Matića in podal pred gol, kjer je žogo v gol potisnil Matuš Bero.

Slovenski prvaki so v 25. minuti napadli po levi strani, s katere je Andraž Kirm podal pred gol, tam pa je bil Blessing Eleke za las prekratek.

Ekipi sta v naslednjih petnajstih minutah sprožili po en strel. Pri Ljubljančanih je v 34. minuti z leve strani poskusil Etien Velikonja, a je ob njegovem strelu posredoval vratar Igor Šemrinec, pri Trenčinu pa je v 40. minuti neuspešno streljal Kalu.

Olimpija je v zaključku polčasa le dočakala prvi gol. Zanj je v 41. minuti poskrbel branilec Dejan Kelhar, ki je bil po udarcu iz kota najvišji v kazenskem prostoru in zadel z glavo.

To pa še ni bilo vse s strani Ljubljančanov, ki so le štiri minute zatem izid izenačili. V vlogi podajalca je bil Andraž Kirm, ki je pred gol poslal uporabno podajo, tam pa je bil pri žogi prvi Eleke in zadel za 2:2.

Polčas se je končal z neodločenim izidom 2:2. Statistika je bila na strani domačih, ki so imeli žogo več v svojih nogah (54%) in več streljali (14:7), v skupnem seštevku pa je bilo 6:5 v njihovo korist.

Drugi polčas

Olimpija je drugi polčas začela z napadalno igro, vendar pa je bila premalo natančna v zaključkih akcij in rezultat se ni spremenil.

Domačini so v 61. minuti izvedli kot z desne strani, Jakub Holubek je podal pred vrata, kjer je žogo ujel Šeliga, a jo nato pri padcu na tla izpustil iz rok, tako da se je odbila naravnost k Rangelu Jangi, njegov poskus pa je blokirala ljubljanska obramba.

Slovaki so znova zapretili v 78. minuti. Rangelo Janga je pričakal podajo z desne strani in se odločil za strel z glavo, a je na srečo Olimpije povsem zgrešil žogo.

Trenčin je bil za to kaznovan le minuto kasneje. Ponovno je bil v akcijo udeležen Andraž Kirm in z leve strani podal na oddaljeno vratnico, kjer je žogo pričakal Klinar in jo poslal za hrbet Šemrinca. Skupni izid je bil 6:6, v prednosti pa so bili gostitelji zaradi večjega števila golov v gosteh.

Ljubljančani so do konca tekme izvedli še eno akcijo, in sicer je v 93. minuti z desne strani sprožil Etien Velikonja, a je njegov poskus ustavil Šemrinec.

Trenčin se je kljub porazu uvrstil v tretje kolo kvalifikacij.

Drugo kolo kvalifikacij lige prvakov

Trenčin - Olimpija 2:3 (2:2) /4:3/

Janga 13., Bero 20.; Kelhar 41., Eleke 45., Klinar 79.

Trenčin: Šemrinec, Madu, Skovajsa, Kleščik, Šulek, Bero, Holubek, Ibrahim (90./Vieira), Bala (74./Diks), Janga (85./Udeh), Kalu.

Olimpija: Šeliga, Kelhar, Zarifović, Bajrić, Matić, Klinar, Zajc, Alves (65./Wobay), Kirm (81./Krefl), Eleke, Velikonja.

----------------------------------------

Astana - Žalgiris Vilnius 2:1 (1:0) /0:0/

Aničić 31., 92.; Elivelto 57.

F91 Dudelinge - Karabah Agdam 1:1 (0:0) /0:2/

N'Diaye 71.; Reynaldo 94.

Norrköping - Rosenborg 3:2 (0:1) /1:3/

Andersson 57., 77., Nyman 59.; Gytkjaer 36./11-m, De Lanlay 55.

Ferencvaros - Partizan Tirana 1:2 (1:1) /1:1/ *po enajstmetrovkah

Gera 14./11-m; Husing 40./ag

Celtic - Lincoln 3:0 (3:0) /0:1/

Lustig 23., Griffiths 25., Roberts 29.

Dinamo Zagreb - Vardar Skopje 3:2 (0:1) /2:1/

Pjaca 55./11-m, 70./11-m, Machado 79.; Velkoski 39., Schildenfeld 62./ag

Hafnarfjördur - Dundalk 2:2 (1:0) /1:1/

Hewson 19., Finnbogason 78.; McMillan 52., 62.

 

Drugo kolo kvalifikacij evropske lige

Kapaz - Admira Wacker Mödling 0:2 (0:1) /0:1/

Knasmüllner 17., Schmidt 76.

 

V odebeljenem tisku so ekipe, ki so napredovale