Kvalifikacije: Islandci v Stožicah porazili Slovenijo

Nogometaši Islandije so na peti tekmi kvalifikacij za SP 2014 z 2:1 premagali Slovenijo in jo dodatno oddaljili od Brazilije.

Objavljeno
22. marec 2013 16.13
Posodobljeno
22. marec 2013 16.30
nogomet
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Novi slovenski selektor Srečko Katanec svojega kvalifikacijskega debija ni začel po željah, saj so njegovi varovanci v Stožicah izgubili proti Islandiji (1:2).

Slovenija je bila v prvih 45 minutah boljši nasprotnik in ji je prednost zagotovil povratnik Milivoje Novaković v 34. minti, v drugem polčasu pa je sledil preobrat. Islandci so kaznovali zgrešene priložnosti domačih - razmerje strelov je bilo 14:4 - in z dvema goloma Gylfija Sigurdssona v 55. in 78. minti Slovencem zadali četrti poraz v kvalifikacijah.

Slovenci bodo naslednjo tekmo igrali 7. junija, ko bodo gostovali na Islandiji.

Miren začetek

Za varovance Srečka Katanca je tekma izjemno pomembna, saj so na dosedanjih štirih tekmah vknjižili le tri točke, kar jih uvršča na predzadnje mesto skupine E. Islandiji kaže bolje, saj ima šest točk, na prvem mestu pa je vodilna Švica (10), ki bo jutri gostovala na Cipru.

Slovenski nogometaši so si prvo priložnost na tekmi pripravili v sedmi minuti, ko je Jasmin Kurtič atraktivno streljal s približno osemnajstih metrov, a je žoga zletela visoko prek gostujočega gola. Štiri minute kasneje je imela Slovenija na voljo udarec iz kota, po katerem je z glavo poskusil Boštjan Cesar, a zadel Zlatana Ljubijankića, tako da je ostalo pri začetnih 0:0.

Po dveh priložnostih Slovenije so na svoj račun prišli tudi gostje, pri katerih je z razdalje udaril Glyfi Sigurdsson, vendar je bil premalo natančen in je žoga poletela mimo leve vratnice gola Samirja Handanovića.

Domači so si nato izpeljali dve nevarni akciji, a so bili v zaključku premalo natančni, da bi dosegli uvodni gol na tekmi. Najprej je Mišo Brečko v 16. minuti podal z desne strani, a je žoga zletela preblizu vratarju Hannesu Halldrossonu, pet minut kasneje pa je z leve strani predložek poslal Jasmin Kurtić, vendar ga ne Milivoje Novaković ne Zlatan Ljubijankić nista dosegla.

20. reprezentančni gol Novakovića

Povratnik v reprezentanco Milivoje Novaković je v 34. minuti upravičil zaupanje Srečka Katanca in Slovenijo povedel v vodstvo. Akcijo je začel Mišo Brečko na desni strani, njegov predložek je Birkir Bjarnason izbil le do slovenskega napadalca, ki je z desne strani z diagonalnim strelom premagal Halddorssona.

Moštvi do konca prvega polčasa nista več zadeli, tako da je Slovenija na odmor odšla z minimalnim vodstvom (1:0). V prvih 45 minutah je več pokazala domača reprezentanca, ki zabeležila štiri strele (dva v okvir), Islandci pa le enega.

Islandski selektor Lars Lagerbäck se je pred začetkom drugega polčasa odločil za menjavo, namesto Alfreda Finnbogasona je vstopil Johann Gudmundsson. Slovenski selektor Srečko Katanec je prvo menjavo naredil v 52. minuti, ko je namesto poškodovanega Valterja Birse v igro poslal Dejana Lazarevića.

Izenačenje Sigurdssona

Gostujoči nogometaši, ki v prvih 45 minutah niso pokazali veliko, so izenačili po desetih minutah nadaljevanja. Približno trideset metrov od slovenskih vrat so imeli na voljo prosti strel, ki ga je izvedel Gylfi Sigurdsson in z izjemnim strelom premagal Samirja Handanovića.

Le minuto kasneje je Milivoje Novaković ukradel žogo Solviju Ottesenu, ki ga je nato kot zadnji v obrambi nepravilno ustavil, a mu je glavni sodnik Stavros Tritsonis pokazal le rumeni karton. Gledalcem v ljubljanskih Stožicah je v 60. minuti zastal dih, ko je Kolbeinn Sigthorsson sam stekel proti domačemu golu, a je Handanović njegov strel odbil z desno nogo. Slovenci so nato takoj krenili v protinapad prek Jasmina Kurtića, ki pa je z leve strani kazenskega prostora zadel le stransko mrežo.

Slovenska reprezentanca je v 70. minuti po prekršku Johanna Gudmundssona na voljo prosti strel. Mišo Brečko je podal Milivoju Novakoviću, ki je sprožil po desni strani mimo živega zidu, a je bil vratar Halldorsson dobro postavljen.

Med 74. in 75. minuto je za Slovenijo dvakrat streljal Dejan Lazarević, vendar se je dvakrat izkazal gostujoči vratar Halldorsson.

Sigurdsson znova v polno

Slovenski reprezentanci so se v 78. minuti maščevale zapravljene priložnosti. Zanjo je bil znova usoden nogometaš Tottenhama Gylfi Sigurdsson, ki je na robu kazenskega prostora preigral Boštjana Cesarja in žogo poslal v desni kot nemočnega Samirja Handanovića. Slovenski selektor Katanec se je na prejeti gol odzval s tretjo menjavo, po Dejanu Lazareviću in Timu Matavžu je v igro vstopil še Zlatko Dedić, ki je zamenjal Reneja Krhina.

Domačini so v zaključku dvoboja sprožili ofenzivo proti vratom Islandije, a so se vsi njihovi napadi končali brez izenačujočega gola, tako da je Islandija osvojila vse tri točke in Slovencem zadala dodatni udarec v kvalifikacijah.

Katanec: Nasprotnik ni bil boljši

Selektor Slovenije Srečko Katanec je bil po porazu vidno razočaran, saj so po njegovem mnenju njegovi varovanci igrali občutno bolje. »Točk ni, kar je na koncu koncev najbolj pomembno, če hočeš kam iti. Fantom sem rekel hvala za pet dni. Nogomet pa je takšen, da če imaš igralca, ki ti 'šutne' s 30 metrov v 90 ... je to to. Meni to veliko pomeni, je pa rezultat seveda negativen in od tega ne bežim. To je kruto, a nočem niti jokati niti stokati. Nihče zaradi tega ne bo šel, nihče ne bo metal puške v koruzo. A določeno kakovost moraš imeti, da se uvrstiš na turnir. Mi smo, kakršni smo, a mi je žal, da izgubimo tekmo, kjer nasprotnik ni boljši. Če bo treba, bomo zdaj mi nasprotnik, ki bo komu pokvaril njihove račune. Igralo se bo pošteno, do konca, na zmago.«

Skupina E

Slovenija - Islandija 1:2 (1:0)

(Novaković 34.; Sigurdsson 55., 78.)

Norveška - Albanija 0:1 (0:0)

(Salihi 67.)

Jutri:

Ciper - Švica (18.30)

 

Lestvica:

1. Švica 4 3 1 0 7:1 10 točk

2. Islandija 5 3 0 2 6:5 9

3. Albanija 5 3 0 2 6:5 9

4. Norveška 5 2 1 1 6:6 7

5. Ciper 4 1 0 3 4:8 3

6. Slovenija 5 1 0 4 4:8 3