Kvalifikacije za EP: Slovenci po zmagi nad Estonci blizu dodatnih kvalifikacij

Slovenska nogometna reprezentanca je z minimalno zmago prebolela boleč poraz v Švici. Odločil je Robert Berić.

Objavljeno
08. september 2015 16.40
Posodobljeno
08. september 2015 20.45
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Boleč poraz v Švici, ki je slovenski nogometni reprezentanci po vsej verjetnosti odnesel drugo mesto, je vsaj delno pozabljen. Izbranci Srečka Katanca so v ne najbolj navdušujoči nogometni predstavi z 1:0 ugnali Estonijo in jo prehiteli na tretjem mestu kvalifikacijske skupine E. S premiernim reprezentančnim golom je v 63. minuti odločil Robert Berić.

»Tri točke, to je najbolj pomembno. Bilo je točno tako, kot smo predvidevali. Izredno težko, težko jih je prebiti. Vedeli smo, da bo težka tekma, Estonci so izkušeni, garajo, igrajo z vsemi desetimi. Čestitke fantom, naredili so, kar je bilo potrebno, še posebej po težki tekmi v Švici. Niso pa mi bili všeč žvižgi ob polčasu. Mi pač nimamo Messijev in podobnih. Za nas je bila v igri tudi točka, na srečo smo dobili tri. Ne vem, kaj ljudem ni jasno. Fante je treba podpreti. Za nami je najbolj naporen teden, odkar sem trener,« je po zahtevni tekmi za slovenske nogometaše povedal Katanec.

Njegovi varovanci so se po izjemno pomembni zmagi zavihteli na tretje mesto v skupini, na svojem računu imajo 12 točk. Estonija jim na četrtem mestu sledi z desetimi, medtem ko prvi dve mesti zasedata Anglija in Švica. Vodilni reprezentanci skupine E sta se istočasno s Slovenci in Estonci danes udarili na Wembleyju, z 2:0 pa so bili boljši Angleži. Na lestvici to pomeni, da s popolnim izkupičkom (24 točk) vodijo Angleži, medtem ko imajo Švicarji (15) na drugem mestu tri točke naskoka pred Slovenci.

Slednje čakata zadnji dve preizkušnji v kvalifikacijah 9. oktobra v Ljubljani proti Litvi in 12. oktobra v gosteh pri San Marinu.

Brez priložnosti v prvem delu

Na zelenico zgolj nekje do polovice napolnjenega Ljudskega vrta je slovenski selektor poslal enajsterico, podobno tisti v Baslu, z dvema pomembnima spremembama. Poškodovanega golgeterja Milivoja Novakovića je v napadu zamenjal letos izjemno razpoloženi Robert Berić, pozicijo zadnjega veznega igralca pa je namesto Daliborja Stevanovića zasedel mlajši Rene Krhin.

Po nekajminutnem uvodnem otipavanju je po mini pritisku Slovenije prvi strel na tekmi sprožil Kevin Kampl, vendar z oddaljenosti približno dvajsetih metrov meril previsoko. Uvodne četrt ure je pripadlo Slovencem, ki so žogo v svoji posesti držali več kot 70 odstotkov igralnega časa. Premoč bi v 16. minuti skorajda kronal Berić, ki predložka Bojana Jokića z leve ni uspel pretvoriti v zadetek. S približno šestih metrov je z glavo slabo zadel žogo, tako da jo je Mihkel Aksalu zlahka ujel.

Gostje so do svoje prve priložnosti prišli povsem nenadejano. V 23. minuti so slovenski branilci žogo podali vratarju Samirju Handanoviću, ki je ob izbijanju v nogo zadel estonskega napadalca Atsa Purja, žoga pa se je na njegovo srečo odbila v golavt.

Slovenci so po kratkem vzdihu olajšanja še naprej držali žogo krepko v svojih nogah, pravih priložnosti pa si niso uspeli pripravljati. V Ljudskem vrtu je glasneje završalo šele v 35. minuti, ko so gledalci po padcu Andraža Strune zahtevali enajstmetrovko, a je estonski branilec ob štartu najprej zadel žogo, zato se glavni sodnik Tasos Sidiropoulos ni odločil za najstrožjo kazen.

Na drugi strani so do prvega strela v okvir vrat Handanovića v 39. minuti prišli Estonci, a je njihov prvi »zvezdnik« Konstantin Vassiljev z razdalje nameril naravnost v rokavice slovenskega vratarja. Podobno je bilo v 44. minuti ob poizkusu Taija Tenisteja.

Brez prave priložnosti na eni ali drugi strani se je prvi polčas v Mariboru tudi končal, premoč Slovenije v posesti žoge (71:29) je bila zgolj jalova.

Berić prebil estonski bunker

Igra, kakršno smo gledali v prvem delu, se je nadaljevala tudi v uvodnih minutah drugega polčasa. Ob izteku 49. minute je po kotu Josipa Iličića do drugega strela v okvir gola prišla tudi Slovenija, a je Branko Ilić bolj podal nasprotnemu vratarju, kot da bi ga resneje ogrozil.

Še manj skrbi je imel Aksalu ob mlačnem in tudi previsokem strelu Valterja Birse v 56. minuti tekme, ko je Primorec z desne strani zanj netipično poizkusil z desnico. Slovenci so poskušali in poskušali, tudi po tem, ko je nerazpoloženega Josipa Iličića zamenjal Zlatan Ljubijankić. V 59. minuti je do strela s približno dvajsetih metrov prišel Kevin Kampl, a je lep poizkus člana Bayerja iz Leverkusena s parado odbil gostujoči čuvaj mreže.

Čeprav bi težko rekli, da se je gol Slovenije napovedoval, so Katančevi izbranci v 63. minuti tekme vendarle prišli do vodstva. Po sijajni globinski podaji Birse se je ob neodločnosti gostujoče obrambe sam pred Aksalom znašel Robert Berić in s strelom po tleh vpisal svoj premierni reprezentančni zadetek.

Šempetrčan in Krčan sta kombinirala tudi v protinapadu v 66. minuti tekme, ko je do strela z leve strani na koncu še enkrat prišel Berić. Njegov poizkus je v tem primeru končal v telesu Jäägerja in naslednjem kotu za Slovenijo.

Po »slovenskih« minutah so v 75. do svoje najlepše priložnosti na današnji tekmi prišli tudi Estonci. Po napaki slovenske obrambe je prekršek na desni strani naredil Boštjan Cesar, prosti strel pa je pripadel komu drugemu kot Vassilijevu. Stari znanec slovenskih zelenic je nogometaše v belih dresih presenetil s podajo po tleh, ki je našla svoj cilj v branilcu Kenu Kallasteju. Ta se je odzval po branilsko in žogo preusmeril mimo vrat Handanovića.

Tri minute kasneje je do svojega trenutka prišel tudi Jasmin Kurtić, ki mu je pripadel prosti strel nekoliko z leve strani na oddaljenosti približno dvajsetih metrov. Belokranjec se je odločil za strel preko živega zidu, a je uspel zadeti le zunanji del mreže.

Zadnje minute ne preveč navdušujoče nogometne predstave so pripadle Estoncem, ki so na vsak način želeli izenačiti. Pred vrati Handanovića je bilo dejansko nekajkrat kar vroče, a do prave priložnosti modro-črni vseeno niso uspeli priti.

Kvalifikacije za EP, 8. kolo

Skupina E

Slovenija - Estonija 1:0 (0:0)
(Berić 63.)

Anglija - Švica 2:0 (0:0)
(Kane 67., Rooney 84. 11-m)

Litva - San Marino 2:1 (1:0)
(Chernykh 7. Spalvis 90.; Vitaioli 55.)

Lestvica:

1. Anglija 8 8 0 0 26:3 24
2. Švica 8 5 0 3 16:8 15
3. Slovenija 8 4 0 4 15:10 12
4. Estonija 8 3 1 4 4:6 10
5. Litva 8 3 0 5 6:14 9
6. San Marino 8 0 1 7 1:27 1