Mura za evropsko slovo s častnim zadetkom na Olimpicu

Mura je nastope v evropskih tekmovanjih sklenila s porazom proti Laziu z 1:3. Gol za Muro je v 88. minuti dosegel Jure Travner.

Objavljeno
30. avgust 2012 20.05
Posodobljeno
30. avgust 2012 20.05
FBL-EUR-C3-LAZIO-MARIBOR
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Rim - Nogometaši Mure so na povratni tekmi zadnjega kola kvalifikacij za evropsko ligo na rimskem Olimpicu sklenili evropske nastope. Lazio je bil po zmagi v Ljudskem vrtu (2:0) zanesljiv tudi na domačem terenu in zmagal s 3:1. S skupnim izidom 5:1 se je italijanski prvoligaš uvrstil v evropsko ligo, Muraši pa se bodo za slovo tolažili s častnim golom, ki ga je v 88. minuti prispeval Jure Travner.

Mura proti italijanskemu velikanu sicer ni imela kaj veliko možnosti za napredovanje. V Ljudskem vrtu so se sicer dobro upirali favorizirani italijanski ekipi, podobno predstavo so si želeli prikazati tudi nocoj, a vloge favoritov so jasno razdeljene.

Draković najboljši igralec Mure

Po prvem polčasu so Rimljani, ki so igrali brez prvega zvezdnika Miroslava Kloseja, podvojili prednost s prve tekme. Po mirnem začetku so gledalci prvi strel proti vratom videli šele v 21. minuti, ko je slabo meril Hernanes. Že tri minute pozneje je bil v akciji vratar Filip Draković, ko je Mauro Zarate sprožil s prostega strela z 20 metrov. Italijani so bili boljša ekipa z več posesti žoge in v 30. minuti so povedli z 1:0.

Po odbiti žogi po prostem strelu s 30 metrov je do strela z dobrih desetih metrov prišel Libor Kozak in s polvolejem zatresel Murino mrežo. V 34. minuti so v napadu prvič nase opozorili tudi gosti, ko je Nusmir Fajić v kazenskem prostoru preigral dva igralca, močno streljal, toda Albano Bizzari je žogo odbil v kot. Lazio je prednost podvojil v 42. minuti, ko je Zarate učinkovito z desetih metrov dokončal hitro akcijo domačinov.

Travner za častno slovo

V drugem polčasu so Italijani le še potrdili pot v evropsko ligo. V 55. minuti so Rimljani povišali prednost, ko je Kozak pobegnil po desni strani, preigral dva igralca Mure in nato ukanil še Drakovića. Ta je bil sicer najboljši igralec Mure, saj po njegovi zaslugi zmaga sinjemodrih ni bila še višja. Tako je ustavil nov poskus Kozaka v 76. minuti, minuto pozneje je odlično posredoval po strelu Ogenyija Onazija, v 81. minuti pa še po strelu z glavo Kozaka.

Dve minuti pred koncem tekme pa je Mura zabila častni gol, ko se je v gneči v kazenskem prostoru po prostem strelu najbolje znašel Jure Travner.

Nogometaši Mure se po uspešno prestanih testih proti Bakuju, sofijskemu CSKA in Arsenalu iz Kijeva tako poslavljajo od evropskih popotovanj. Dosegli so zgodovinsko uvrstitev v evropskih tekmovanjih, vendar pa na ta račun zaostala v domačem prvenstvu. V sedmih kolih je Mura osvojila le točko in je trenutno na zadnjem mestu. Bržkone je v Rimu svojo zadnjo tekmo v dresu Mure odigral prvi strelec Nusmir Fajić, ki se poslavlja od Fazanerije.

Uspešna Matavž in Vučkić

Na povratnih tekmah zadnjega kola evropske lige so bili uspšeni tudi slovenski reprezentanti, ki jih že kmalu čaka začetek kvalifikacij za SP 2014.

Nizozemski prvoligaš PSV je v Eindhovnu s kar 9:0 ponižal črnogorsko ekipo Zeta Golubovci in napredoval s skupnim izidom 14:0. Ob tem je kar tri zadetke zbral tudi slovenski napadalec Tim Matavž, ki se je med strelce vpisal v 15., 27. in 63. minuti.

V dresu Newcastla je svoj krstni zadetek dosegel mladi Haris Vučkić. Slovenski reprezentant je na povratni tekmi proti grškemu Atromitosu v igro vstopil v 11. minuti ob poškodbi Ryana Taylorja, po 10 minutah pa svoje moštvo že popeljal v vodstvo. Njegov gol je na koncu zadostoval za zmago in tudi napredovanje Newcastla s skupnim izidom 2:1.

Ob poškodbah Samirja Handanovića in Luce Castelazzija je priložnost v vratih Interja dobil Vid Belec. Ob svojem krstnem nastopu je sicer proti moštvu Vaslui prejel dva gola, prvega tudi z 11 m. Inter je kljub igralcu manj iztržil izid 2:2 in se v evropsko ligo uvrstil s skupnim izidom 4:2. 

Kvalifikacije za evropsko ligo, povratna tekma zadnjega kola:

Lazio - Mura 3:1 (2:0) - 5:1

* Olimpijski stadion, sodniki: Trattou, Soteriou in Charalambous (vsi Ciper).
* Strelci: 1:0 Kozak (30.), 2:0 Zarate (42.), 3:0 Kozak (55.), 3:1 Travner (88.).
* Lazio: Bizzari, Andre Dias, Scaloni, Lulić (od 69. Candreva), Biava, Cavanda, Hernanes (od 79. Konko), Gonzalez (od 61. Rozzi), Onazi, Zarate, Kozak.
* Mura 05: Draković, Majer, Kramar, Travner, Janža, Horvat (od 83. Kouter), Vaš (od 88. Kozar), Maruško, Bohar (od 46. Buzeti), Fajić, Eterović.
* Rumena kartona: Rozzi; Horvat.
* Rdeč karton: /.