Kvalifikacije za ligo prvakov: Maribor bo v Kazahstanu branil minimalno prednost

Nogometaši Maribora so v Ljudskem vrtu z 1:0 premagali kazahstansko prvakinjo Astano. Junak Marko Šuler.

Objavljeno
14. julij 2015 15.18
Posodobljeno
14. julij 2015 20.00
NOGOMET
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Maribor - Nogometaši Maribora so novo evropsko sezono pred več kot 10 tisoč gledalci v Ljudskem vrtu začeli z zmago. V drugem kolu kvalifikacij za ligo prvakov je na prvi tekmi z 1:0 padla visokoleteča kazahstanska Astana. Edini zadetek je že v 5. minuti tekme prispeval Marko Šuler

V dokaj trdi in izenačeni tekmi z maloštevilnimi pravimi priložnostmi so gostje vseskozi narekovali tempo, a rahle terenske premoči niso uspeli kronati z izenačujočim zadetkom. Bogati kazahstanski prvaki, pri katerih si po novem kruh služi tudi Branko Ilić, so žogo držali v svoji posesti 53 odstotkov igralnega časa, proti vratom Jasmina Handanovića so sprožili enajstkrat (Maribor desetkrat), direktno na vrata pa - tako kot Štajerci - trikrat.

Povratna tekma bo prihodnjo sredo ob 16. uri po našem času v Astani.

Vijoličasti do zgodnjega vodstva

Nogometaši Maribora so v lepo zapolnjenem Ljudskem vrtu za prvo eksplozijo navdušenja poskrbeli že v peti minuti tekme. Kot z leve strani je izvajal Dare Vršič in žogo namestil na glavo osamljenega Marka Šulerja, ki je z izjemno natančnim strelom zadel ob levo vratnico vratarja Loginovskega ter popeljal vijoličaste v vodstvo z 1:0.

Šokirani gostje so nadaljevali z nekoliko bolj grobo igro, kar je demonstriral predvsem slovenski reprezentant v dresu Astane Branko Ilić, ko je z grobim štartom zrušil Aleša Mertlja in jo odnesel z rumeno kaznijo.

Kazahstanci so prvič rahlo zagrozili v 11. minuti ko se je v mariborskem kazenskem prostoru smukal Patrick Twumasi dokler ni Marwan Kabha žoge odbil na varno. Precej nevarneje so le minuto kasneje zapretili domači, ki so izvedli lep polprotinapad, a zatajili pri zaključku. Po desni strani je potegnil kapetan Marcos Tavares in v sredini iskal Daliborja Volaša, ta pa je bil v bližini nasprotnikovih vrat nekoliko prekratek za zaključni strel.

Rumeni iz Kazahstana so bili nevarni zlasti po svoji levi strani napada, kjer je operiral hitri in spretni Twumasi. V petnajsti minuti je moral ob njegovem pobegu in nesigurnosti domače obrambe stvari reševati Jasmin Handanović, ki je ob izletu iz vrat žogo odbil v avt.

Ugodna položaja za predložek sta se asistentu pri prvem golu Vršiču ponudila po dveh prekrških nad Mitjo Vilerjem. No, koroškemu vezistu se podaji z leve strani kazenskega prostora nista pretirano posrečila.

Po petindvajsetih minutah igre so do prvega kota na tekmi prišli tudi gostje, podaja najvidnejšega »Kazahstanca« Twumasija (sicer Ganca) pa ni obrodila sadov. Precej nevarneje je bilo v 27. minuti tekme, ko je v protinapad prodrl Bauržan Džolčijev, nakar je žoga prišla do Georgija Zhukova, čigar neoviran strel z roba kazenskega prostora je oplazil le zgornji del mariborske mreže.

Gostje so v drugi polovici prvega polčasa prevzeli rahlo pobudo na terenu, Mariborčani pa so prežali predvsem na protinapade. Ob izteku 31. minute se je za strel od daleč odločil Nemanja Maksimović, njegov mlačen poizkus pa je končal v novem kotu za goste. Minuto kasneje je nov glavobol Petru Stojanoviću s prodorom povzročil Twumasi, a je ostalo le pri poizkusu. Podobno bi lahko rekli za nenevaren poizkus Kabhe s približno tridesetih metrov od vrat Loginovskega.

V prvem resnejšem napadu vijoličastih po dolgih minutah prevlade rumenih je po napaki branilca Dmitrija Šomka do strela z neposredne bližine skorajda prišel Volaš. Na koncu je bil spet nekoliko prekratek in obetavna situacija je šla po zlu. Na drugi strani je takoj zatem bombo prek vrat sprožil Roger Canas.

Precej lepša, pravzaprav izjemna, priložnost se je Astani ponudila v 43. minuti tekme, ko je Šuler kot zadnji branilec še ravno dovolj izbil žogo, da je Handanović prišel do nje za hip prej kot Džolčijev. Ta je v želji po posesti okroglega usnja nad mariborskim vratarjem napravil tudi prekršek.

Kompaktni gostje so po vodilnem golu Maribora izvajali terensko premoč, kar se je kazalo v posesti žoge (razmerje 54:46 za Astano), strelih proti golu (6:3) in direktno na vrata (2:1). Tisto najpomembneje je ob polčasu vseeno kazalo v prid Maribora in sicer rezultatska prednost z 1:0.

Redke priložnosti ostale neizkoriščene

Mariborski strateg Ante Šimundža in Astanin Stanimir Stoilov sta v drugih 45 minut zakorakala z enakima enajstericama kot v prvem polčasu. Do prve nevarnejše situacije so prišli Stoilovovi varovanci, ki so po prodoru Twumasija in prekršku Stojanovića prišli do predložka z leve. Podaja v sredino je pripadla Šomkovu, a je žogo brez težav odbil danes izvrstni novinec vijoličastih Kabha.

Boljši predložek je v 53. minuti pred Astaninimi vrati uspel Ibraimiju, ki je našel strelca prvega gola Šulerja. Ta je znova prišel do strela z glavo, a s težkega položaja tokrat sprožil mimo gola.

Gostje so kljub polpriložnosti Štajercev povsem prevladovali na zelenici in v uvodnih petnajstih minutah nadaljevanja žogo v svoji posesti držali kar 62 odstotkov igralnega časa. Zrelejše priložnosti za izenačenje si kljub temu niso priigrali. Tudi močan strel Ibraimija ob izteku 60. minute na drugi strani ni pretirano ogrozil vrat Loginovskega.

Nevarneje je bilo v 64. minuti, ko se je v protinapadu znašel Volaš, a bil malce prepočasen za nevarnejši zaključek. V precej mirnem in s priložnostmi skopem drugem polčasu je ostalo pri minimalnem vodstvu Štajercev. Šimundža je v želji po spremembah na zelenici na klop poklical Vršiča in Kabho, v igro pa poslal rekonvalescenta Damjana Boharja in Željka Filipovića.

Edino, kar bi se lahko spremenilo že v naslednji minuti, ko je Žukov prodrl po desni, je bil rezultat. Džolčijev je imel pet metrov od vrat Handanovića na nogi izenačenje, a je povsem osamljen streljal prek gola. Do priložnosti so v 74. minuti prišli tudi Mariborčani. V kazenski prostor je prodrl Tavares, žoga se je odbila do Boharja, ta pa je iz voleja udaril prek gola. Le minuto kasneje se je s približno 25 metrov za nizek strel odločil Ibraimi, a je žoga švignila mimo leve vratnice Loginovskega.

V prehodu v sklepnih petnajst minut igre so vijoličasti le nekoliko omejili terensko prevlado gostov in tudi sami pokazali nekaj interesa po morebitnemu drugemu zadetku. Do ugodne situacije so po novem prodoru hitrega Twumasija vseeno prišli Kazahstanci, potem ko je danes zelo nerazpoloženi Stojanović naredil prekršek na levi strani ob črti kazenskega prostora. Ganec je prosti strel izvedel kar sam in pred vrata Handanovića poslal oster in nevaren predložek. Do resnejše nevarnosti vseeno ni prišlo.

Pritisk Astane se je znova začel stopnjevati, četudi naslednji poizkus Twumasija iz velike razdalje še zdaleč ni ogrozil mariborskih vrat. Pet minut pred iztekom rednega dela tekme je na drugi strani v kazenskem prostoru padel Luka Zahović, a si za teatralni vložek prislužil zgolj rumeni karton.

Izjemno priložnost za povišanje vodstva so domači zapravili v 88. minuti tekme, ko je z leve podal Viler, žoga je prišla do Tavaresa, ta pa je z bližine sprožil prek vrat. Na drugi strani je takoj zatem z roba kazenskega prostora močno ustrelil Kabannanga, a je na srečo vijoličastih Handanović njegov strel ujel.

Mariborčani so v zaključnih trenutkih triminutnega sodnikovega podaljška zapretili še prek Boharja, tudi njegov strel pa je Loginovski ujel. Ostalo je pri 1:0 za domače, kar jim pred povratnim obračunom v Kazahstanu daje lepe možnosti za napredovanje. Odločenega pa, jasno, ni še prav nič.

 

LIGA PRVAKOV, DRUGO KOLO KVALIFIKACIJ

Maribor - Astana 1:0 (1:0)
Šuler 5.

Začetni postavi:

Maribor: Handanović; Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler; Ibraimi, Mertelj, Kabha (Filipović 66.), Vršič (Bohar 66.); Tavares, Volaš (Zahović 74.).

Astana: Loginovski; Ilić, Aničić, Postnikov, Šomko; Maksimović, Canas; Twumasi, Džolčijev (Kethewoama 90.); Zhukov (Dedečko 82.), Nuserbajev (Kabannanga 72.).

 

Ostale tekme

Venstpils - HJK Helsinki 1:3 (0:0)
Jemelins 63.; Zeneli 75., Jallow 86., Tanaka 90.

Apoel - Vardar 0:0 (0:0)

Midtylland - Lincoln 1:0 (1:0)
Rasmussen 33.

Ludogorec - Milsami 0:1 (0:1)
Antoniuc 41.

Hibernians - Maccabi Tel Aviv 2:1 (0:1)
Silva 74., Lima 85.; Igiebor 22.

Skenderbeu - Crusaders 4:1 (2:0)
Nimaga 15., Salihi 34., 83., Berisha 76.; Owens 48.

TNS - Videoton 0:1 (0:0)
Gjurcso 77.

Mølde - Pjunik 5:0 (2:0)
Elyounoussi 36, 44., Kamara 84., 90., Moström 90.

Trenčin - Steaua 0:2 (0:0)
Stanciu 63., Hamroun 70.

Partizan Beograd - Dila 1:0 (0:0)
Babović 83.

Sarajevo - Lech Poznan 0:2 (0:1)
Hamalainen 40., Thomalla 62.