Luksemburški prvak ni bil kos vijoličastim okrepitvam

Nogometaši Maribora so v 2. predkrogu kvalifikacij za LP v Ljudskem vrtu ugnali luksemburško moštvo Dudelange (2:0).

Objavljeno
12. julij 2011 19.11
Posodobljeno
12. julij 2011 19.56
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Maribor - Aktualni slovenski državni prvaki so z zmago nad F91 Dudelangom (2:0) tako potisnili v pozabo poraz proti Domžalam minuli konec tedna v superpokalu, ki je dvignil kar nekaj prahu. Varovanci Darka Milaniča so prvo dejanje 2. predkroga kvalifikacij za nastop v prestižni ligi prvakov opravili zadovoljivo, a na zelenici Ljudskega vrta niso blesteli.

Sta se pa domačim navijačem v dobri luči predstavila obe okrepitvi vijoličastih, Makedonec Agim Ibraimi in Brazilec Arghus Soares Bordignon, ki sta z zadetkoma v prvem polčasu prinesla zmago Mariborčanom.

Po tekmi je bil besen gostujoči trener Daniel Theis, saj glavni sodnik srečanja Banari ni videl domnevnega igranja z roko Vidovića v svojem kazenskem prostoru, kar je bila voda na mlin vijoličastim.Povratna tekma bo prihodnji torek ob 18. uri v Dudelangeu.

V prvem polčasu odlična predstava obeh novincev pri Mariboru

Vijoličasti so že v prvih 15 minutah igre dokazali, da so bolj kakovosten tekmec in si priigrali tri lepe priložnosti, ki pa jih niso zmogli pretvoriti v zadetek. V peti minuti je tako kapetan Tavares lepo prodrl po desnem boku in podal do Mezge, ki pa je z levico iz razdalje 20 metrov meril kakšne dva metra mimo nasprotnih vrat. V nadaljevanju je imel lepo priložnost še Rajčevič, ki pri strelu z glavo ni bil najbolj natančen, Berič pa je v 18. minuti zaradi simulacije prekrška prejel rumen karton.

Tudi luksemburški prvak si je v prvem polčasu priigral lepo priložnost, saj napadalec Melisse v 32. minuti močno udaril s kakih 20 metrov, žoga je nato malce spremenila smer zaradi posredovanja enega do domačih branilcev, tako da je bil Pridigar že premagan, a ga je rešila desna vratnica.

Mariborčani so bili precej boljši nasprotnik tudi v nadaljevanju obračuna in imeli ves čas občutno terensko premoč, ki so jo kronali v 36. minuti. Novinec pri vijoličastih, Brazilec Arghus, je namreč po natančni podaji Ibraimija z leve strani dobil skok v kazenskem prostoru in z glavo zadel ter povedel domače v vodstvo z 1:0.

V 45. minuti pa se je med strelce vpisal še drugi novinec v vrstah Mariborčanov, saj je zadel tudi Ibraimi. Asistent pri prvem zadetku je namreč s 25 metrov mojstrsko izvedel prosti strel - zadel je zgornji levi vratarjev kot in Maribor popeljal v vodstvo z 2:0 ter navdušil tudi domače navijače.

V drugem polčasu gostje prikazali precej boljšo predstavo

Nogometaši Dudelanga so dobro pričeli drugi polčas, saj so si že v uvodnih minutah pripravili lepo priložnost in tudi v nadaljevanju krojili potek tekme. Melisse, ki je v prvem polčasu zadel vratnico, je v tako v uvodnih mintah lepo podal v kazenski prostor, kamor je kot blisk švignil Benzouien, a malce zamudil pri sprejemu žoge ter ustrelil preko mariborskih vrat.

Nekaj minut za tem je Mejač z nesprotno podajo v rahle težave spravil domačega vratarja Pridigarja, ki pa se je rešil z izbijanjem žoge. Vijoličasti so po slabih dvajsetih minutah igre nato vendarle uspeli prevzeti nadzor nad potekom tekme. V 65. je prvo taktično potezo potegnil domači strateg Milanič, ki je na klop poklical Filipovića, zamenjal pa ga je Cvijanovič.

V 68. minuti pa je gostujoči vratar Joubert napravil veliko napako, saj je po strelu enega od domačih igralcev izpustil žogo, ki je zletela za njegov hrbet, kjer je bil Berič, a mu je ni uspelo potisniti v mrežo, saj je zadel le vratnico. Le minuto kasneje je prečko stresel še Cvijanovič, ki je z razdalje udaril pravi projektil, a mu je za slavje zmanjkalo nekaj centimetrov.

V 80. minuti pa je igro zapustil še kapetan Tavares, ki še ni v najboljši formi, nadomestil ga je Etien Velikonja. Slednji je imel takoj ob prvi stiku z žogo priložnost, da se vpiše med strelce, a je z roba kazenskega prostora meril preveč po sredini, tako da je njegov strel zlahka ukrotil gostujoči vratar Joubert.

V zaključku tekme bi vijoličasti lahko povedli že s 3:0, a je Mezga preveč kompliciral pri akciji štiri na ena ter izgubil žogo. Nekaj igralnih minut je Milanič v zaključku dvoboja namenil tudi Bobanu Joviću. V sodnikovem podaljšku se je zdelo, da je Vidović v svojem kazenskem prostoru igral z roko, česar pa glavni sodnik ni videl in zato tudi ni kaznoval, tako da je končni izid tekme ostal 2:0.

Izjavi obeh trenerjev po tekmi:


Darko Milanič, trener Maribora: »Za nami je težka tekma. V prvem polčasu smo ustvarili pritisk na gostujoče moštvo in zasluženo povedli z dva proti nič. V drugem polčasu smo imeli veliko težav v igri, saj smo bili pasivni, slabi. Zavedamo se, da moramo na povratni tekmi igrati precej bolje. Razumeti je namreč treba, da je kar nekaj naših igralcev v zaostanku s pripravami.«

Daniel Theis, trener Dudelangea: »Čestitam Mariboru, ki je igral dobro v prvem polčasu in si zaslužil zmago. Sojenje v nadaljevanju tekme pa je bilo čisti škandal. To, kar si je dovolil sodnik z oznako FIFA, je čista svinjarija. Mi smo poskušali doseči zadetek, vendar nam ni uspelo, kljub vsemu čestitam Mariboru za zasluženo zmago.«

Postavi obeh moštev:

Maribor: Pridigar; Mejač, Arghus, Rajčević, Viler; Ibraimi, Filipović, Mertelj, Mezga; Tavares, Berič.

Dudelange: Joubert; Wiggers, Caillet, Tournut, Olle-Nicolle; Legros, Payal, Sanchez d'Avolio; Benzouien, Melisse; Abdullei;

Sodnik: Veaceslav Banari (Moldavija).

Kvalifikacije za ligo prvakov, 2. predkrog (prve tekme):

Maribor - Dudelange 2:0

Arghus 36. min, Ibraimi 45. min

Slovan Bratislava - Tobol Kostanaj 2:0

Mogren Budva - Litex Loveč 1:2

Shamrock Rovers - Flora Tallinn 1:0

Pjunik Erevan : Viktoria Plzen 0:4