Vijoličasti so si v Sarajevu pričakovano zagotovili napredovanje

Nogometaši Maribora so se uvrstili v tretje predkolo kvalifikacij za ligo prvakov, kjer jih čaka dvoboj z Düdelangeom.

Objavljeno
24. julij 2012 17.40
Posodobljeno
24. julij 2012 19.56
SOCCER-CHAMPIONS/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Sarajevo - Nogometaši Maribora se iz Sarajeva vračajo zadovoljni, saj so se po pričakovanjih uspeli prebiti v tretje predkolo kvalifikacij za ligo prvakov. Prvo tekmo proti Željezničarju v Ljudskem vrtu so namreč dobili s kar 4:1, tudi na povratni tekmi so bili zanesljivi in bosanskega prvaka ugnali z 2:1.

Dvoboj je zaznamovala poškodba strelca prvega gola Agima Ibraimija, ki je po grobem posredovanju enega od domačih branilcev ob koncu prvega polčasa končal v bolnišnici. Še bolj bizarne pa so bile števile izključitve na strani domače ekipe, ki je tekmo končala le z osmimi igralci (!). V tretjem kolu se bodo vijoličasti pomerili z Düdelangeom iz Luksemburga, ki je presenetil avstrijske prvake iz Salzburga.

Razigrani Ibraimi zadel, a nato končal v bolnišnici

Gostitelji so imeli po pričakovanjih v uvodnih minutah na razmočenem domačem igrišču več žogo v svojih nogah, hkrati pa igrali zelo agresivno, saj so že v drugi minuti dobili rumeni karton. Le tri minute kasneje so zatresli mrežo gostov iz Maribora, a je bil njihov golgater Eldin Adilović ob tem v prepovedanemu položaju, tako da je glavni sodnik upravičeno razveljavil doseženi gol.

Nevarna akcija je očitno prebudila vijoličaste. V deveti minuti je prosti strel s 35 metrov dobro izvedel Agim Ibraimi, a je domači vratar Marijan Antolović z odlično obrambo uspel ohraniti svojo mrežo nedotaknjeno. Prav razpoloženi Makedonec pa se je izkazal v nadaljevanju, saj je v 20 minuti z novim strelom od daleč uspel presenetiti domačo obrambo in povedel Maribor v vodstvo z 1:0.

V nadaljevanju je vnovič do nevarnega strela prišel Adilović, a je bil Jasmin Handanović na pravem mestu. Nekaj minut pred koncem prvega polčasa pa so bosanski branilci grobo pokosili razigranega Ibraimija, ki je nemočno obležal na zelenici in ni mogel nadaljevati z igro, namesto njega je vstopil Dejan Mezga.

Kar tri izključitve na strani Željezničarja

V drugem polčasu pa je hitro prišlo do razpada sistema pri domači ekipi, ki je še naprej poizkušala priti do preobrata z grobo igro. V 54. si je kot prvi neumnost privoščil domači branilec Benjamin Čolić, ki je na sredini igrišča povsem brez potrebe pokosil Aleša Mejača ter si za svojo potezo prislužil drugi rumeni karton. Toda kljub igralcu manj so nogometaši Željezničarja vendarle razveselili 7000 domačih navijačev na stadionu Koševo, saj so uspeli izenačiti izid.

V 60. je namreč Josip Kvesić izkoristil trenutek nepazljivosti Potokarja in po podaji Srdjana Stanića zadel za 1:1. Le minuto kasneje pa si je rdeči karton prislužil še podajalec Stanić, ki je s hrbta pokosil Gorana Cvijanovića in moral zaradi nešportne poteze predčasno pod tuš.

Štiri minute kasneje pa smo bili priča novi grobosti s strani domačih igralcev, saj je zaradi grobega prekrška drugi rumen karton prejel še Muamer Svraka. Bosanski prvaki so tekmo nadaljevali le z osmimi igralci in tako izgubili vse upe, da bi vendarle lahko zrežirali veliki preobrat.

V 86. minuti pa je terensko premoč izkoristil kapeten Maribora Marcos Tavares in iz neposredne bližine zadel za končnih 2:1. Vijoličasti so do konca tekma brez težav nadzirali dogajanje na zelenici, tempo igre pa je pričakovano povsem upadel.

Düdelange presenetil rdeče bike

Slovenski prvaki se bodo v v tretjem kolu merili z Düdelangeom. Luksemburžani so namreč po pravi drami izločili Salzburg, čeprav so od 74. minute dalje igrali z nogometašem manj.

Avstrijski prvaki, ki so že vrsto let podkrepljeni z milijoni lastnika Dietricah Mateschitza in prizadevajo priti v prestižno LP, so na gostovanju v Luksemburgu klonili z 1:0, a so bili prepričani, da bodo pred domačimi navijači v Red Bull Areni vendarle prišli do izida, ki jim prinaša napredovanje.

Toda skoraj amatersko moštvo Düdelange je pripravilo prvovrstno presenečenje, saj so se tudi na povratni tekmi izkazali za trdožive tekmece in se kljub porazu s 4:3 veselili napredovanja v tretje kolo, kjer jih čaka dvoboj z Mariborom.

Postavi obeh moštev

Maribor: Handanović, Potokar, Rajčević, Arghus, Mejač, Ibraimi, Filipović, Mertelj, Cvijanović - Tavares, Berić.

Željezničar: Antolović, B. Čolić, Kerla, Bogićević, Kvesić, Zolotić, Svraka, Jamak, Bešlija, Zeba, Adilović.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)

Kvalifikacije za ligo prvakov, drugo predkolo (povratne tekme)

Željezničar Sarajevo - Maribor 1:2 /1:4/

(Kvesić, Ibraimi 20., Tavares 86.)

RK: Čolić 54., Stanić 60., Svraka 64.

Salzburg - Düdelange * 4:3 /0:1/

(Jantscher 28., Hinteregger 37., Cristiano 81./11-m, Zarate 81.; Steinmetz 26., 57., Joachim 47.)

Šahtar Karaganda * - Slovan Liberec 1:1 /0:1/

Ventspils - Mölde * 1:1 /0:3/

Ekranas * - Shamrock Rovers 2:1 /0:0/

Hapoel Kirjat Schmona * - Žilina 2:0 /0:1/

Šerif Tiraspol - Ulises Erevan 1:0 /1:0/

Basel * - Flora Tallinn 3:0 /2:0/

Debrecen * - Skenderbeu Korca 3:0 /0:1/

Partizan Beograd * - Valetta 3:1 /4:1/

21.15 Reykjavik - Helsinki /0:0/

(moštva z zvezdico so se uvrstila v nadaljevanje tekmovanja

 v poševnih oklepajih so izidi prvih tekem)