Olimpija kljub katastrofalnemu začetku ostaja v igri

Ljubljančani so v prvem dvoboju 2. kola kvalifikacij za LP s Trenčinom že zaostajali z 0:4, naposled pa izgubili s 3:4.

Objavljeno
13. julij 2016 21.22
Posodobljeno
13. julij 2016 21.22
nogomet
J. P.
J. P.

Ljubljana - Zdesetkan nogometni državni prvak Olimpija je novo mednarodno sezono začel z nocojšnjo tekmo drugega kola kvalifikacij za ligo prvakov proti slovaškemu šampionu Trenčinu. Glede na to, kako se je dvoboj začel, so jo gostitelji v Stožicah še dobro odnesli. Tekmec je namreč že po šestih minutah vodil z 2:0 in po dobre pol ure s kar 4:0, obetal se je pravi polom Ljubljančanov, ki pa so ga preprečili kar Slovaki sami, ki jih je udobno vodstvo zelo uspavalo. To so zmaji izkoristili in že do glavnega odmora prepolovili zaostanek, v zadnjih trenutkih dvoboja pa zadeli še tretjič prek rezervista Blessinga Elekeja za končnih 3:4, s čimer so vendarle zadržali vsaj teoretične možnosti za napredovanje v tretje kvalifikacijsko kolo.

Trener »zmajev« Rodolfo Vanoli pred nekaj manj kot 4000 gledalci v Stožicah ni mogel računati na vse najboljše moči, poškodbe so mu namreč igralski kader oklestile za Roka Kronavetra, Nemanjo Mitrovića, Nika Kapuna in čuvaja mreže Nejca Vidmarja, kartoni pa za Antonia Delameo Mlinarja. Od štirih okrepitev sta Andraž Kirm in Etien Velikonja našla mesto v začetni enajsterici (v njej je bil en sam tujec, napadalec Julius Wobay), Leo Ejup in Đorđe Crnomarković pa sta obsedela na rezervni klopi.

»Trenčin je premagljiv. Resda igra sodoben nogomet in pritiska visoko, toda s tem pušča prostor, ki ga bomo skušali izkoristiti. Zagotovo imamo več možnosti, kot jih je imela Portugalska pred eurom,« se je pred dvobojem pošalil ljubljanski kapetan Darijan Matić. Vendar pa so njegove besede hitro zvodenele. Komaj so se navijači dobro posedli po tribunah, že so gostje po dveh napadih, dveh šolskih akcijah in dvakrat izigrani domači obrambi vodili z 2:0. Pa je minila šele šesta minuta! Najprej je prekaljenega čuvaja mreže Aleksandra Šeligo po matu v treh potezah v tretji minuti ukanil 23-letni angleški napadalec Jamie Lawrence, sicer otrok Arsenala, nato pa po njegovi podaji še nigerijski napadalec Samuel Kalu.

A kot da to za poklapano Olimpijo, pri kateri je priložnost dobil tudi komaj 18-letni napadalno usmerjeni zvezni igralec Jakob Novak, ne bi bilo dovolj, so Ljubljančani do 32. minute prejeli še dva zadetka. Najprej je Šeligo v 20. minuti na hrbet spravil Rangelo Janga po predložku Jakuba Holubeka, ki je nato zadel za 4:0. Ljubljančani so se sprva enostavno preveč ustrašili tekmeca, ki je po zelo udobnem vodstvu povsem popustil, kar so gostitelji znali izkoristiti in že do odhoda na glavni odmor zaostanek prepoloviti. Točo golov, toda tokrat na drugi strani, je tako nadaljeval novinec Etien Velikonja, v 43. minuti pa je s prostega strela močno in natančno sprožil Miha Zajc, vratar Igor Šemrinec je njegov poskus zgolj nemočno pospremil s pogledom.

Aleksander Šeliga je moral v 32. minutah kar štirikrat po žogo v mrežo. Foto: Tomi Lombar/Delo.


Vprašanje je, kdaj so (če sploh kdaj) gledalci v ligi prvakov ali njenih kvalifikacijah v enem polčasu videli toliko zadetkov kot nocoj v prvih 45 minutah v Stožicah. Zasedbi sta skupaj desetkrat sprožili v okvir vrat in izvlekli kar šest golov (!), obe moštvi sta bili v napadu kar dvetretjinsko uspešni. Terensko premoč so imeli, vsaj do četrtega doseženega gola, Slovaki, ki so polčas končali s 56-odstotno posestjo žoge. Trener gostov Martin Šebela je bil prisiljen prvo menjavo opraviti že v 39. minuti, ko je poškodovanega strelca uvodnega zadetka Lawrencea zamenjal komaj 18-letni igralec zvezne vrste Denis Jančo. Do odhoda v garderobo ni Olimpija izvedla niti enega kota.

Rodolfi je v začetku drugega polčasa posegel po prvi menjavi, enega tujca je zamenjal z drugim, napadalca z napadalcem. Namesto Wobaya je priložnost dobil mladi Nigerijec Blessing Chibuike Eleke, ki je v igro vnesel svež veter in v končnici poskrbel za to, da se je Olimpija še bolj približala Slovakom in tako pred povratno tekmo, ki bo prihodnjo sredo (20.15) v Žilini, ostala v igri za napredovanje. Eleke se je namreč v 89. minuti odločil za strel, ki je sprva deloval nekoliko premalo močan, vendar pa je nogo podstavil Martin Šulek in žogi ravno toliko spremenil smer, da je preskočila vratarja Šemrineca in našla pot v mrežo. Gostitelji so v zadnjih trenutkih še dodatno pritisnili, a si je v tretji minuti sodnikovega dodatka Denis Klinar poslal predolg predložek, da bi nato še lahko ustrelil proti vratom Trenčina.

OLIMPIJA : TRENČIN 3:4 (2:4)

Strelci: 0:1 - Jamie Lawrence (3.), 0:2 - Samuel Kalu (Jamie Lawrence, 6.), 0:3 - Rangelo Janga (Jakub Holubek, 20.), 0:4 - Jakub Holubek (Matuš Bero, 32.), 1:4 - Etien Velikonja (Jakob Novak, 34.), 2:4 - Miha Zajc (43.), 3:4 - Blessing Chibuike Eleke (89.).

Olimpija (3-1-4-2): Aleksander Šeliga, Dejan Kelhar, Aris Zarifović, Kenan Bajrić, Darijan Matić, Andraž Kirm (od 80. Aljaž Krefl), Jakob Novak (od 75. Ricardo Alves), Miha Zajc, Denis Klinar, Julius Gibrilla Wobay (od 52. Blessing Chibuike Eleke), Etien Velikonja. Trener: Rodolfo Vanoli.

Trenčin (5-4-1): Igor Šemrinec, Kingsley Madu, Lukaš Skovajsa, Jamie Lawrence (od 39. Denis Jančo), Peter Kleščik, Martin Šulek, Jakub Holubek (od 78. Kevin Diks), Matuš Bero, Ibrahim Rabiu, Samuel Kalu, Rangelo Janga (od 90. Christopher Udeh). Trener: Martin Ševela.