Kane razblinil upe, Katanec v nedeljo zadnjič na slovenski klopi 

Anglija je šele v sodniškem dodatku strla odpor dobre Slovenije, ko je za 1:0 zadel Harry Kane. Slovenija v Rusiji ne bo igrala. 

Objavljeno
05. oktober 2017 20.08
Posodobljeno
05. oktober 2017 20.08
SOCCER-WORLDCUP-ENG-SVN/PREVIEW
N. Gr.
N. Gr.

London - Slovenija je igrala dobro, a spet izgubila po zadetku v samem zaključku tekme, ko je kvalifikacije zapečatil Harry Kane. Na roke jim je šla tudi zmaga Škotov proti Slovakom, a ni bilo dovolj in Slovenija Rusije ne bo videla, čeprav je odigrala dobro tekmo, morda eno najboljših v teh kvalifikacijah. Srečko Katanec je potrdil, da bo v nedeljo v Stožicah zadnjič vodil slovensko izbrano vrsto.

V prvih minutah je pritisnila Anglija in pokazala, da bodo s hitrostjo na krilih povzročali veliko težav slovenski obrambi. Slovenci se niso ustrašili angleškega naleta in si tudi sami priigrali dva lepa napada, ki sta se obakrat končala z udarcem iz kota. Na začetku tekme so se slovenski nogometaši postavili v obrambo in Angležem prepustili žogo na sredini igrišča. 

Po prve pol ure igre je Slovenija enakovreden tekmec Anglije, ki je po 20. minutah igre nekoliko popustila in dovolila Sloveniji, da si pripravi nekaj polpriložnosti. Najbližje zadetku je bil Roman Bezjak, a žoge z glavo ni zadel, pri Angliji pa je zelo razigran Marcus Rashford. Do konca prvega polčasa je vrata Slovenije Rashford ogrozil še s prostega strela, a je bil Jan Oblak pripravljen na njegov strel, težava za Katanca bi bila lahko tudi rumena kartona Mevlje in Krhina. 

Sloveniji gre trenutno na roko tudi izid tekme med Škotsko in Slovaško, kjer je izid prav tako 0:0, Slovaki pa so v 23. minuti prejeli rdeči karton in bodo do konca tekme igrali brez izključenega Maka. V drugem polčasu je ritem igre padel, Slovenci držijo žogo v svoji zadnji vrsti in poizkušajo z dolgimi podajami v konico napada, kar pa se ni izkazalo za najbolj uspešno. Katanec je že opravil prvo menjavo, v 55. minuti je Šporarja zamenjal Valter Birsa, Slovenija pa igra brez klasičnega napadalca.

Slovenski nogometaši so v napadu dobro kombinirali, a so se akcije odvijale prepočasi, da bi lahko resneje ogrozili vrata Joa Harta. Na drugi strani je Sterling dobil skok z Mevljo in v protinapad spustil Marcusa Rashforda, ki je nonšalantno želel lobati Jana Oblaka, Rajko Rotman pa je žogo odbil pred golovo črto in ostalo je pri 0:0. 

Angležem je akcija Rashforda dala nov zagon in začelo se je obleganje slovenskih vrat. Enkrat je zadetek s posredovanjem preprečil Boštjan Cesar, še dvakrat je bil Harry Kane nenatančen in ostaja pri 0:0, a precej bolj diši po angleškem zadetku kot po slovenskem vodstvu.

Srečko Katanec je dobrih deset minut pred koncem potegnil še zadnjega asa iz rokava, Rajka Rotmana je zamenjal Tim Matavž in Slovenija je vse sile usmerila v lov za zmagovitim zadetkom. Tim Matavž je imel v 83. minuti zlato priložnost za zadetek po lepi podaji Josipa Iličića, a ga je Hart za pol koraka prehitel v lovu za žogo in od velikega zadetka na Wembleyju ni bilo nič.

V sodniškem dodatku je slovenske sanje razblinil Harry Kane, ki je izkoristil napako Jana Oblaka in pospravil žogo v slovensko mrežo. Oblak je najprej narobe podal žogo, zato so Angleži prišli do žoge, tudi ob strelu Kana pa bi lahko reagiral bolje. Kljub temu, da je Škotska premagala Slovaško, je Slovenija ostala brez možnosti za preboj na zaključni turnir v Rusijo.

Srečko Katanec, selektor Slovenije: »Treba je čestitati Angliji za mogoče nezasluženo zmago. Ampak tako je. Dali so gol, mi pa ne. Želim jim srečo na SP. Kar se nas tiče, smo odigrali zelo dobro, solidno tekmo. Žal nismo dosegli gola. Morali smo zmagati, saj nam točka ne bi pomenila nič, zato smo poskušali narediti vse, kar smo lahko. Fantje lahko dajo glave gor. Poskušali smo do zadnje tekme biti v igri, ampak se ni izšlo. Fantom lahko le še enkrat čestitam. V moji trenerski karieri ta tekma sodi med pet najboljših, kar sem jih vodil. Za slovenski nogomet pa pomeni, da ni na SP. Prišlo je in še prihaja do menjave generacij, kar se tega tiče, ima slovenska reprezentanca lepo prihodnost. Vključili smo deset novih igralcev, morajo pa se pravilno razvijati naprej tudi v klubih. Bo pa tekma s Škotsko moja zadnja na klopi reprezentance.«"

Anglija - Slovenija

Škotska - Slovaška