Katanec po zmagi nad Litvo: »Cilj je bil ostati v igri za drugo mesto in to nam je uspelo«

Slovenija je v Stožicah s kar 4:0 premagala Litvo, ki tokrat dokaj razploženim Slovencem ni bila kos. Iličić igralec tekme. 

Objavljeno
04. september 2017 19.54
Posodobljeno
04. september 2017 19.54
Josip Iličić. Nogomet Slovenija in Slovaška v Ljubljani, 8. oktober 2016 [Nogomet,Slovenija,Slovaška,Ljubljana,reprezentanca,Josip Iličić]
N. Gr.
N. Gr.

Stožice - Na stožiškem štadionu so se slovenski nogometaši navijačem oddolžili za slabo predstavo v Trnavi z zmago s 4:0. Josip Iličić je dvakrat zadel z bele točke, v drugem polčasu pa je prevladoval Valter Birsa, ki se je igral z obrambo Litve in tudi postavil končni izid. Za dober debi je poskrbel Jan Repas, več kot 6200 navijačev v Stožicah pa je videlo vzpodbudno predstavo varovancev Srečka Katanca, po kateri je tudi njegov stolček vsaj nekoliko manj majav. 

Začetek slovenskih nogometašev je bil spodbuden, že v drugi minuti se je v polpriložnosti znašel Jan Repas, a je sodnik dosodil prepovedan položaj, z leve strani je v osmi minuti poizkusil še Josip Iličič, a je litovski vratar Šetkus poizkus ubranil. Slovenija ima premoč na sredini igrišča, v prvih desetih minutah so na igrišču delovali precej bolje kot proti Slovaški. Jan Repas je v 14. minuti zapretil še enkrat, ko je po desni strani prišel v kazenski prostor, a je bil za korak prekratetk. Tri minute kasneje je lepo priložnost zapravil Josip Iličić, v kazenskem prostoru je na desni strani s pol voleja imel dovolj prostora za strel, a je meril visoko preko litovskih vrat.

V 21. minuti je imel Iličić novo priložnost, tokrat s prostega strela z okrog 25 metrov. Vezist Atalante je meril preveč po sredini vrat in čeprav se je žoga pred Šetkusom neugodno odbila, je litovski vratar strel zadržal. V 24. minuti je v Stožicah završalo, ko je Iličić prodiral v kazenski prostor, kjer ga je pokosil Klimavičius in sodnik je pokazal na belo točko, s katere je bil Iličić uspešen in popeljal Slovenijo v vodstvo z 1:0. Slovenska premoč se je nadaljevala tudi po zadetku, na sredini igrišča so z agresivnim pokrivanjem onemogočili organizacijo litovskih napadov, ki si niso priigrali še nobene prave priložnosti za gol. Po pol ure igre je v Stožicah tempo močno padel, Litovci so bili več pri žogi, a brez priložnosti, tudi Slovenci pa v napadu niso našli pravih rešitev. Po prvem polčasu Slovenija zasluženo vodi z 1:0, najboljši posameznik v prvih 45. minutah pa nedvomno Josip Iličić.

Tudi v prvih desetih minutah drugega polčasa v Stožicah nogometna igra ni bila na prav visokem nivoju, tempo je močno padel, saj so se Slovenci očitno zadovoljili z minimalnim vodstvom, Litva pa ni dovolj kvalitetna, da bi lahko organizirano napadala slovenska vrata, kjer Jan Oblak v 55. minutah praktično ni imel dela. V 57. minuti je Slovenija prišla do priložnosti po indirektnem strelu, ki ga je sodnik dosodil po nesporazumu Litovcev v obrambi. Z roba kazenskega prostora je zaključil Mitja Viler, a je žoga zadela Andraža Šporarja ob drugi vratnici in priložnost je splavala po vodi.

V 60. minuti so se Stožice spet razveselile enajstmetrovko za Slovenijo, potem ko je vratar Šetkus naivno podrl hitrega Jana Repasa, Iličić pa je žogo še v drugo pospravil v mrežo, tokrat z močnim strelom v desni spodnji kot litovskih vrat. Slovenija : Litva 2:0. Srečko Katanec je opravil prvo zamenjavo, iz igre je potegnil Šporarja, ki ni navdušil, v igro pa poslal Valterja Birso, ki je nekoliko presenetljivo izgubil mesto v začetni enajsterici. V 68. minuti je tudi Litva dočakala prvo pravo priložnost, a se je izkazal Oblak in mreža Slovenije je ostala nedotaknjena. Še dvakrat bi se litovska mreža lahko zatresla, prvič po nevarni podaji iz kota, ko je obramba reševala na golovi črti, drugič pa ob strelu Valterja Birse z 20 metrov, ki ga je vratar z zadnjimi močmi odbil v kot.

Litva je povsem padla v igri, kar je izkoristil Valter Birsa in z odlično podajo v prostor zaposlil Benjamina Verbiča, krilni napadalec pa je z lepim lobom žogo pospravil v mrežo in Slovenija je povedla s 3:0 in zapečatila vse tri točke, s katerimi je vsaj teoretično še vedno v igri za SP v Rusiji. 

V zadnjih desetih minutah sta priložnost dobila še Tim Matavž in Amedej Vetrih, Matavž in Birsa sta odlično sodelovala in napadalec Vitesseja bi dvakrat lahko zadel, a ni. Bolj natančen je bil Birsa, ki je v kazenskem prostoru zavrtel tri litovske branilce in nato še neubranljivo zadel v levi spodnji kot za končnih 4:0. Birsa je pokazal, da je v vrhunski formi in dokončal dobro predstavo Slovencev, ki so se razigrali predvsem v zadnjih 15 minutah tekme, a so bili tudi pred tem mnogo bolj kakovosten nasprotnik od skromne litve. Po zmagi Škotske nad Malto in Anglije nad Slovaško Slovenija ostaja v igri za dodatne kvalifikacije, a potrebuje pravi mali čudež.

Srečko Katanec, selektor Slovenije: »Občutki so pozitivni, čestitke fantom, odigrali so resno in skoncentrirano, zasluženo smo zmagali in gremo naprej, čez en mesec nas čakajo naslednje tekme. Novinci v prvi postavi so odigrali odlično, rezultat pove vse, zelo pozitivno so odigrali. Po prvi tekmi sem ocenil, v kakšnem stanju so igralci in analiziral nasprotnika, zato sem se odločil za vse te menjave. Danes se je izkazalo za pozitivno, da nekaj standardnih igralcev ni v prvi enajsterici in drugi dobijo priložnost. Pred tekmo smo vedeli, da je bilo na Slovaškem slabo, meni se je očitalo, da nimam vero v fante, pred današnjo tekmo smo imeli še devet točk v igri, še vedno smo v borbi za SP. Atmosfera na štadionu je bila dobra, vsi tisti, ki pa danes niso gledali tekme, lahko doma ostanejo tudi proti Škotski, saj na štadionu potrebujemo pozitivno energijo, ki jo je teh 6000 gledalcev danes imelo. Cilj je bil do zadnjega ostati v igri za drugo mesto in mi to smo, tako da ni nobene panike.«

Slovenija: Oblak; Viler, Skubic, Mevlja, Cesar; Rotman, Verbič, Kurtić; Repas; Iličić, Šporar

Litva: Šetkus; Klimavičius, Kijanskas, Borovskij, Vaitkunas; Kuklys, Slivka, Šernas; Valskis, Novikovas, Černych. 

Slovenija - Litva