Odlični Slovenci iztržili točko proti Angležem

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Stožicah igrala neodločeno z Anglijo (0:0).

Objavljeno
11. oktober 2016 15.09
Posodobljeno
11. oktober 2016 19.50
nogomet Slovenija Anglija
M. Ž.
M. Ž.

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo prikazala še eno odlično predstavo in proti Angležem iztržila neodločen izid (0:0).

Otočani so v Stožice pripotovali kot nesporni favoriti, na koncu pa so predvsem po odlični predstavi Joea Harta komaj osvojili točko.

Slovenska reprezentanca je prvem polčasu povsem zasenčila favorizirane nasprotnike, ki niso sprožili niti enega strela v okvir vrat, in imela najlepši priložnosti v 10. minuti, a je Hart najprej ustavil strel Romana Bezjaka, v nadaljevanju akcije pa je Jasmin Kurtić zadel vratnico.

Varovanci Srečka Katanca so tudi v drugem polčasu igrali zelo dobro in se v 47. minuti dvakrat približali vodstvu. Najprej je angleški vratar ubranil poskus Boštjana Cesarja z glavo, zatem pa z novo odlično obrambo strel Jasmina Kurtića preusmeril v prečko.

Tudi včeraj je bil v slovenski reprezentanci zelo razigran Josip Iličić, ki je s svojimi prodori povzročal številne preglavice Angležem. »Jojo« je imel v 69. minuti priložnost, da doseže vodilni gol, a je njegov poskus z leve strani ubranil najboljši Anglrež na stožiški zelenici Joe Hart.

Angleži so v zaključku tekme le pokazali nekaj več, toda vse njihove poskuse je ustavil Jan Oblak. Tekma se je končala brez golov.

Slovenska reprezentanca je tako na peti tekmi proti Angležem osvojila svojo prvo točko. Po treh kolih je na tretjem mestu kvalifikacijske skupine F (5 točk), pred njo sta Litva (5) in Anglija (7).

POTEK TEKME

Prvi polčas

Tekma se je začela s terensko prevlado gostov. Ti so si prvo polpriložnost pripravili v drugi minuti, ko je Daniel Sturridge z desne poslal predložek, a je žoga zletela mimo vseh njegovih soigralcev. Isti igralec je dve minuti kasneje stekel na globinsko podajo Deleja Allija, a je pred njim dobro posredoval Jan Oblak in žogo izbil v kot.

Slovenci so se hitro otresli pritiska Angležev in v deseti minuti kar dvakrat nevarno zapretili. Najprej je Roman Bezjak prestregel slabo podajo Erica Dierja in sam stekel proti gostujočemu golu, vendar je Joe Hart pravočasno zapustil svoja vrata in dobil dvoboj iz oči v oči, v nadaljevanju akcije pa je Jasmin Kurtić z roba kazenskega prostora že premagal Harta, a mu je veselje preprečila vratnica.

Angleški nogometaši v prvi polovici prvega polčasa niso sprožili niti enega strela v okvir domačih vrat. Tudi Theo Walcott je bil v 23. minuti premalo natančen in je z razdalje sprožil prek vrat. Razmerje strelov je bilo 5:3 za Slovenijo.

V drugem delu prvega polčasa se je igra nekoliko umirila. Angleži so imeli žogo več v svojih nogah, a Janu Oblaku ni bilo treba resneje posredovati. V 35. minuti je Gary Cahill močno udaril z razdalje, domači kapetan Boštjan Cesar pa je bil na pravem mestu in žogo odbil z igrišča. Cahill je imel priložnost še v 41. minuti, ko je po prostem strelu streljal z glavo, a je zadel Kurtića.

Prvi polčas se je tako končal brez golov. Razmerje strelov je bilo 5:5.

Drugi polčas

Slovenci so v drugi polčas krenili zelo odločno. Že v prvi minuti je Josip Iličić na robu kazenskega prostora preigral dva Angleža in nato žogo poslal proti sredini, kjer pa ni bilo nobenega izmed domačih igralcev.

Že v naslednji minuti je bil angleški vratar Joe Hart dvakrat na preizkušnji. Najprej ga je iz bližine nastreljal Boštjan Cesar, nato pa je po novem udarcu iz kota z glavo natančno meril Jasmin Kurtić, a je Hart odlično posredoval na golovi črti in žogo odbil v prečko, ostalo je pri izidu 0:0.

Angleži so na prvi strel v okvir vrat čakali vse do 56. minute, ko je sprožil Dele Alli, toda njegov strel Janu Oblaku ni predstavljal večje nevarnosti.

Slovenska reprezentanca je v 68. minuti ostala brez kapetana Boštjana Cesarja, ki se je poškodoval v dvoboju s Theom Walcottom. Namesto njega je vstopil Miha Mevlja.

Že ob koncu naslednje minute je slovenskim navijačem zastal dih. Josip Iličić je ukradel žogo na nasprotnikovi polovici in sam stekel proti golu, a mu je Joe Hart pravočasno stekel naproti, zaprl kot in ustavil njegov strel.

Foto: Voranc Vogel

V angleški reprezentanci so v 73. minuti na igrišče poslali Wayna Rooneyja, ki je ob prihodu na igrišče prevzel kapetanski trak.

Otočani so začeli vse bolj pritiskati na vrata Slovenije. V 76. minuti je Danny Rose preigraval na levi strani in prodrl v kazenski prostor, na koncu pa nenatančno udaril v bližnji kot. Po manj kot minuti nadaljevanja je imel priložnost še Sturridge, ki pa je z desne strani podal preblizu vrat, žoga je bila lahek plen za Oblaka.

Angleški napadi niso pojenjali. Rooney je v 79. minuti poskusil z roba kazenskega prostora, a je žogo poslal mimo desne vratnice, tri minute pozneje pa je streljal še Jesse Lingard, a se je izkazal Oblak.

V 88. minuti je Josip Iličić prodiral proti angleškemu golu, ko ga je s podplatom nevarno ustavil Cahill. Glavni sodnik Deniz Aytekin je Angležu pokazal le rumeni karton.

Tekma se je končala brez golov in slovenska reprezentanca je na peti medsebojni tekmi sploh prvič vknjižila točko.

***

Katanec: Zaslužili smo si več, a žoga ni šla v gol

»Če pa danes ne bi bil zadovoljen, nekaj ne bi bilo v redu z mano. Čestitke fantom, mislim, da je točka prigarana. Po stoodstotnih priložnostih smo si zaslužili kaj več, a nismo imeli sreče, da bi šla žoga v gol. Čestitke še enkrat, za odnos do dresa, garali so, čestitke vsem, tistim, ki so igrali, in tistim, ki niso. Vsi so del moštva in so na celotnih pripravah oddelali, kot so morali. Pokazali so odnos, kot ga že dolgo nisem videl. Fantje so dobili nagrado in zadovoljstvo,« je po tekmi povedal Srečko Katanec.

Angleški selektor Gareth Southgate je dodal: »Priložnosti, ki jih je imela Slovenija, so nas kar malo prestrašile. Na tem področju bomo morali še delati, a treba je poudariti, da je bil tudi teren težak. Imeli smo odličnega vratarja, ki je rešil nekaj izjemnih priložnosti. Glede na to, kako se je tekma razvijala, moramo biti zadovoljni s tem, kar smo dosegli. Danes smo oboji delali veliko napak, kar pa je bilo na taki podlagi logično. Kaj lahko pričakujemo od te ekipe, težko rečem po petih skupnih treningih, a pokazali smo igro, kakršno bi želeli v prihodnje, pokazali smo disciplino.«

Kvalifikacije za SP, skupina F

Slovenija - Anglija 0:0

Slovenija: Oblak, Jokić, Cesar (68./Mevlja), Samardžić, Struna, Verbič, Krhin (84./Omladič), Kurtić, Birsa (59./Kronaveter), Bezjak, Iličić.

Anglija: Hart, Walker, Stones, Cahill, Rose, Dier, Henderson, Walcott (62./Townsend), Alli (73./Rooney), Lingard, Sturridge (82./Rashford).

-----------------------------

Slovaška - Škotska 3:0 (1:0)

(Mak 18., 56., Nemec 68.)

Litva - Malta 2:0 (0:0)

(Černych 76., Novikovas 84./11-m)

 

Lestvica:

1. Anglija 3 2 1 0 3:0 7 točk

2. Litva 3 1 2 0 5:3 5

3. Slovenija 3 1 2 0 3:2 5

4. Škotska 3 1 1 1 6:5 4

5. Slovaška 3 1 0 2 3:2 3

6. Malta 3 0 0 3 1:9 0