Katanec se je poslovil z neodločenim izidom s Škotsko (VIDEO)

Slovenski nogometaši so kvalifikacije za SP prihodnje leto v Rusiji zapečatili z neodločenim izidom (2:2) proti Škotom.

Objavljeno
08. oktober 2017 17.12
Posodobljeno
08. oktober 2017 17.30
Srečko Katanec
J. P.
J. P.

Ljubljana - Zdaj je tudi uradno potrjeno: slovenska nogometna reprezentanca, ki je imela tako ali tako le še teoretične možnosti, v živo ne bo videla svetovnega prvenstva prihodnje leto v Rusiji. Da bi ostala v igri, bi morala najprej v današnjem stožiškem obračunu zadnjega kola odpraviti Škote, istočasno bi morali Slovaki pred domačim avditorijem poklekniti pred že davno odpisano zadnjeuvrščeno Malto, kar bi bila svojevrstna senzacija. Zgodilo se ni ne eno ne drugo.

Slovaki so brez težav zmagali s 3:0 - dvakrat je zadel Adam Nemec in enkrat Ondrej Duda -, Slovenci pa so se z otoškimi gosti razšli brez zmagovalca, z 2:2. Dvoboj je imel še posebno težo za Srečka Katanca, ki se je po njem poslovil od selektorskega stolčka, in za kapetana Boštjana Cesarja, ki je vpisal že jubilejni stoti nastop v majici z državnim grbom, a ga kronal z rdečim kartonom - dvakrat je namreč porumenel že v sodnikovem dodatku zaradi prenapetih živcev in predolgega jezika.

Katanec ni mogel računati na pomoč zaradi kartonov kaznovanih Valterja Birse in Reneja Krhina ter obolelega Damjana Boharja, boril pa se je tudi proti neugodni statistiki v prejšnjih dvobojih z britanskimi reprezentancami, ki jih je Slovenija v šestnajstih poskusih premagala enkrat samkrat - Severne Irce leta 2008. Tudi danes ni bilo nič drugače, gostitelji so bili bliže zmagi, Škoti, ki so jih spremljali številni navijači, pa so izenačili v 88. minuti po napaki domače obrambe. Za Slovenijo je dvakrat zadel tokrat navdahnjeni Roman Bezjak, ki je v igro vskočil z rezervne klopi v začetku drugega polčasa.

SLOVENIJA - ŠKOTSKA

Dvoboj, v katerem je piskal Šved Jonas Eriksson, je imel tudi dobrodelni značaj, saj bo šel del izkupička od sleherne prodane vstopnice združenju Evropa Donna Slovenija, že pa so bili dobrosrčni tudi škotski navijači - v Stožicah jih je bilo najavljenih kakih 6000 -, ki so v okviru njihovega posebnega sklada Tartan Army Children's Charity (TACC) podarili 5000 evrov projektu Botrstvo.

Škotski navijači so pred tekmo preplavili ljubljanske ulice. Foto: Andrew Boyers/Reuters.


POTEK TEKME

Slovenci, pravzaprav vratar Jan Oblak, so v štirih domačih dvobojih tega kvalifikacijskega ciklusa mrežo ohranili nedotaknjeno, manj prepričljivo pa je deloval napad, ki je bil praviloma neučinkovit. Tokrat sta bila najbližje tekmečevim vratom Tim Matavž in Josip Iličić, že v desetih minutah je bil nasprotnikov čuvaj mreže Craig Gordon dvakrat na preizkušnji, toda ni klonil. Aplavz stožiškega avditorija - na tribunah so bili tudi tisoči škotskih privržencev - si je prislužil predvsem Matavž z lepim preigravanjem in spodbudnim poskusom, ki pa žal ni obrodil sadov.

V 18. minuti so zobe pokazali tudi Škoti. Njihov mož z desetico na hrbtu Chris Martin, ki je z edinim zadetkom odločil prejšnji medsebojni obračun marca v Glasgowu, je sprožil z roba kazenskega prostora, vendar je bil Oblak pripravljen in je njegov strel v levi spodnji kot vrat brez pretiranih preglavic ukrotil. Gostiteljem mnogo večja posest žoge ni bistveno koristila, še več - v 32. minuti so prvi prejeli zadetek. James McArthur je izbito žogo z glavo vrnil v kazenski prostor, kamor je pritekel Leigh Griffiths in z levico usekal po diagonali, žoga se je od vratnice odbila v mrežo.

Za 27-letnega napadalca Celtica je bil to drugi reprezentančni gol v mesecu dni, pred tem je na domačem igrišču zatresel tudi mrežo Malte. Slovenci so bili od uvrstitve na svetovno prvenstvo svetlobna leta daleč, še toliko bolj, ker so se zgolj minuto pozneje do vodstva, ravno proti Malti, dokopali tudi Slovaki, podajo Mareka Hamšika je namreč učinkovito unovčil Adam Nemec. Tisti hip so imeli Škoti na drugem mestu razpredelnice skupine F 20 točk, Slovaki 18, Slovenci zgolj 14. Četa poslavljajočega se Srečka Katanca, ki je prejela sploh prvi domač gol v ciklusu, je odšla na glavni odmor z zadetkom zaostanka.

Ob polčasu je Katanec v slačilnici pustil Aljaža Struno in Jana Repasa, v ogenj pa poslal Nejca Skubica in Romana Bezjaka, kar se je zgolj sedem minut pozneje izkazalo za zelo posrečeno potezo. Prosti strel je namreč izvedel Josip Iličić, ki je odlično podal v osrčje kazenskega prostora, tam pa je glavo nastavil ravno Bezjak in žogo mimo nemočnega Gordona pospravil v škotsko mrežo. Tribune so bile na nogah, Slovencem pa je zadetek dal krila, kmalu po njem sta namreč v razmaku nekaj sekund vnovič poskusila strelec in podajalec prvega gola, a se je vratar - resda refleksno - izvrstno odzval sploh v prvem poskusu.

Da gostiteljem ne bi pomagala niti popoln preobrat in zmaga, je bilo jasno, ko so Slovaki - ponovno prek Nemca - v 62. minuti proti Maltežanom vodili že z 2:0 in imeli nov komplet treh točk že pred nosom. A Slovenci so se na to požvižgali, želeli so izpolniti obljubo navijačem, da želijo kvalifikacijski ciklus zapečatiti z zmago. In res, v 72. minuti so prešli v vodstvo! Po kotu je obramba gostov v kazenskem prostoru slabo posredovala, žoga je našla Miho Mevljo, ki jo je nesebično prepustil Bezjaku, ta pa jo je z ne premočnim strelom mimo mnogih nog potisnil v mrežo.

Roman je danes prispeval več golov kot prej v celotni reprezentančni karieri, v prejšnjih 18 obračunih pod državno zastavo je bil namreč uspešen enkrat, marca lani za zmago v prijateljskem dvoboju na Bonifiki z Makedonijo. Toda slovensko vodstvo ni zdržalo do konca. V 88. minuti je Darren Fletcher podal pred domača vrata, rezervist Skubic bi moral posredovati bolje, tako pa je rezervistu Robertu Snodgrassu dovolil, da je sprožil in iz bližine žogo poslal pod prečko. Tik zatem je zmago gostov z bravurozno obrambo preprečil Oblak, tekmeca sta se torej razšla brez zmagovalca.

SLOVENIJA : ŠKOTSKA 2:2 (0:1)

Strelci: 0:1 - Leigh Griffiths (James McArthur, 32.), 1:1 - Roman Bezjak (Josip Iličić, 52.), 2:1 - Roman Bezjak (Miha Mevlja, 72.), 2:2 - Robert Snodgrass (Darren Fletcher, 88.).

Slovenija (4-4-1-1): Oblak; Jokić, Cesar, Mevlja, Struna (od 46. Skubic); Verbič, Rotman, Kurtić, Repas (od 46. Bezjak); Iličić; Matavž (od 89. Vetrih).

Škotska (4-3-3): Gordon; Tierney (od 80. S. Fletcher), Robertson, Mulgrew, Berra; Bannan, D. Fletcher, McArthur (od 79. Snodgrass); Phillips, Griffiths, Martin (od 53. Anya).

Rdeč karton: Boštjan Cesar (90+2.).