Kvalifikacije za SP: zmaga na Islandiji vdahnila upanje Sloveniji

Slovenska nogometna reprezentanca je v šesti tekmi kvalifikacij za SP 2014 v skupini E s 4:2 (2:2) premagala Islandijo.

Objavljeno
07. junij 2013 21.48
tlo/nogomet
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Reykjavik - Slovenska nogometna reprezentanca je v Reykjaviku dobila pomemben obračun kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. Izbranci Srečka Katanca so s 4:2 (2:2) premagali Islandijo in ohranili možnosti za odhod v Brazilijo.

Katančevim varovancem je veliko upanja vlila že dobra predstava in zmaga na prijateljski tekmi proti Turčiji, tokrat pa so slovenski nogometaši naredili še en nov korak v pozitivno smer, pa čeprav obramba danes ni bila tako čvrsta kot proti Turkom.

»Zelo mi je odleglo, čestitam fantom za to zmago. Vzadnjih 14 dneh smo delali dobro, bili smo osredotočeni na to tekmo. Vsi vedo, kako težko se je vrniti, če povedeš, potem pa dobiš dva gola. Ta zmaga je bila v kvalifikacijah zelo pomembna, saj v primeru poraza ne bi bili več v igri. Fantje so si želeli, delali so v okviru svojih zmožnosti in dobili še več zagona za naslednje tekme,« je po tekmi povedal Katanec.

Naslednja tekma kvalifikacij Slovence čaka 6. septembra, ko bodo doma gostili Albanijo. za tem jih čaka še gostovanje na Cipru, obračun z Norveško doma ter Švico v gosteh. Trenutno imajo Slovenci šest točk, dve manj kot Norvežani in štiri manj kot drugouvrščeni Albanci, ki so se danes v Tirani razšli brez zmagovalca. Islandija ostaja pri devetih točkah.

Pester prvi polčas prinesel štiri gole

Tekmo so bolje začeli Islandci in že v prvi minuti izkoristili nezbranost slovenske obrambe, a je k sreči strel Ragnarja Sigurdssona Samir Handanović ubranil, odbito žogo pa je Alfred Finnbogson poslal v zunanji del mreže. Po uvodnem pritisku gostiteljev, se je razigrala tudi Slovenija in začela nevarneje oblegati islandska vrata, lepe predložke je v kazenski prostor pošiljal zlasti Valter Birsa. V 12. minuti je že prišla nagrada za boljšo predstavo. Andraž Kirm je zadel za vodstvo 1:0, potem ko je akcijo začel Kevin Kampl in po levi strani podal do Milivoja Novakovića, ki je s peto nastavil žogo Kirmu, ta pa je s približno 20 m močno sprožil in zadel desni spodnji kot gola. Slovenci bi lahko nekaj minut za tem še povišali vodstvo, a po prodoru in obetavni samostojni akciji Novaković ni premagal islandskega vratarja.

Kampl priboril 11-metrovko

Vodstva Slovenija ni dolgo zadržala. Islandci so strnili vrste in v 23. minuti z izenačenjem že poskrbeli za navdušenje na tribunah. V navidez nenevarni akciji gostiteljev je Emil Hallfredsson poslal predložek v kazenski prostor Slovenije, Birkir Bjarnason pa je po strelu z glavo premagal Handanovića. Že v naslednji minuti je sledil nov hladen tuš za slovensko vrsto. Sodnik Nemec Felix Zwayerej namreč pokazal na belo točko zaradi prekrška Branka Iliča, ki je enega od islandskih nogometašev vlekel za dres, a kot je pokazal posnetek, izven kazenskega prostora. Najstrožjo kazen je natančno izvedel Finnbogson.

Islandija je tako prišla do vodstva, a tudi to ni dolgo zdržalo. Enajstmetrovko je namreč sodnik dosodil tudi slovenski ekipi, potem ko je eden od domačih branilcev spotaknil Kampla v kazenskem prostoru. Za 2:2 je zadel Birsa.

V zaključku prvega polčasa so bili nato Islandci nevarnejši, nevarno je proti Handanoviću sprožil Sigurdsson. V slovenski obrambi je bilo spet nekaj zmede, med drugim si je rumeni karton prislužil Boštjan Cesar, ki ne bo smel igrati na naslednji tekmi. Isladci so v prvem polčasu zbrali sedem strelov na gol, Slovenija pa štiri.

Cesar za vodstvo

Drugi polčas v začetku ni ponudil nobene nevarnejše priložnosti. Za prvo obetavnejšo akcijo Slovenije je spet poskrbel Birsa, toda Hannes Halldorsson ni imel veliko dela. Slovenija je za tem izvajala strel iz kota in prišla do novega zadetka. Ob predložku Birse je bil v skoku najvišji Cesar in poskrbel za veselje v slovenski reprezentanci. Hitro so za tem zapretili tudi Islandci, Handanović je ubranil nevaren strel Finnbogssnu.

V zaključku tekme so Islandci poskušali izvleči vsaj točko, a jim slovenska vrsta ni pustila resnejše priložnosti. Še več, v 85. minuti je Rene Krhin s strelom iz prve v kazenskem prostoru postavil končni izid 4:2.

Kvalifikacije za SP 2014:

Skupina E:

Islandija - Slovenija 2:4 (2:2)

Bjarnasson 23., Finnbogson 27./11-m; Kirm 11., Birsa 31./11-m, Cesar 61., Krhin 86.

Začetni postavi:

Islandija: Halldorsson, Sävarsson, R. Sigurdsson, O. Jonsson, A. Skulason, Danielsson, Gunnarsson, Hallfredsson, Bjarnason, Finnbogason, Sigthorsson.

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Jokić, Kurtić, Krhin, Kampl, Birsa, Kirm, Novaković.

Tirana: Albanija - Norveška 1:1 (1:0)

Reykjavik: Islandija - Slovenija 2:4 (2:2)

Sobota, Ženeva: Švica - Ciper