Le ManCity pred angleškimi »drugoligaši«

Angleški nogomet: Mizeren štart favoriziranih klubov v premier league. Mourinho kritičen do igralcev.

Objavljeno
31. avgust 2015 00.01
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Če bi analiziral lestvico angleškega nogometnega prvenstva povprečen navdušenec nad nogometom in bi ga vprašali, ali zna našteti prve štiri ekipe, bi se znašel pred zahtevnim izzivom. Tik pod vrhom, za stoodstotnim Manchester Cityjem, kotirajo Crystal Palace, Leicester in Swansea.

Podoben je pogled na vrh lestvice strelcev. Če so v zadnjih letih na otoških travnatih površinah kraljevali velemojstri à la Carlos Tevez, Robin van Persie, Luis Suarez in Sergio Agüero, zdaj zasedajo vrh napadalci, ki jih podrobno poznajo le udeleženci spletnih navijaških iger. Po štiri gole so namreč zabili Bafetimbi Gomis (Swansea), Riyad Mahrez (Leicester) in Callum Wilson (Bournemouth).

V najboljši formi med njimi igra Gomis, 30-letni občasni francoski reprezentant, ki deluje močan kot vol. V zadnjih desetih tekmah za Swansea – upoštevaje tudi minulo sezono – je zbral 9 golov. Z včerajšnjim zadnjim je sredi Walesa potopil Manchester United, četudi so imeli gostje še slabih 20 minut prej v nogah vodstvo z 1:0. Trenerju najtrofejnejšega kluba v premier league Louisu van Gaalu niso pomagale niti tri ekspresno opravljene menjave, »labodi« so premagali »rdeče vrage« z izidom 2:1.

Da bi bila mera polna, je odpovedalo tudi taktično znanje Louisa van Gaala, ki sicer slovi prav po tej nogometni prvini. »Swansea je začel tekmo v modelu 4-2-3-1, takoj po prejetem golu je presedlal na sistem 4-4-2 z rombom v zvezni vrsti, na to pa nismo našli odgovora. Škoda za tri točke, saj smo imeli v rokah zmago in smo povsem nadzorovali potek tekme,« je ocenil Van Gaal, ki na klopi Uniteda še zdaleč ni prepričal najzvestejših navijačev kluba.

Kdo ve, kako močno bodo vplivali na končni vrstni red te sezone spodrsljaji favoriziranih klubov z začetka sezone. Točka izgubljena, ne vrne se nobena, bi lahko zapisali za številne »velesile« – ne le klube iz Manchestra, vnovič je doma boleče spodrsnilo Liverpoolu, ki je morda zamudil vlak za angažiranje novega trenerja (Brendan Rodgers uživa na tribuni Kop še manj zaupanja kot Van Gaal na Old Traffordu), prav tako ga je hudo polomil Chelsea.

Aktualni prvaki gotovo predstavljajo največje razočaranje uvodnih štirih tekem in njihovi navijači se bodo vse težje naslanjali na rek, ki pravi: »Optimalno formo moraš ujeti februarja in marca, ko gre zares doma in v Evropi.« Izbranci trenerja Joseja Mourinha ta čas kotirajo pri eni zmagi, remiju in dveh porazih. Še bolj bode v oči njihova razlika v golih (6:9); Chelsea je nazadnje prejel 9 golov že v prvih štirih kolih v daljni sezoni 1971/72! Mourinho je bil po svojem resda šele drugem porazu na Stamford Bridgeu – v 100. tekmi – razumljivo jezen. Za vodilnim ManCityjem ta čas zaostaja že za osem točk.

»Ne morem reči, da je za Chelsea igralo enajst nogometašev. Dva ali trije med njimi so gotovo izstopali – njihova individualna predstava je bila vse prek kot dobra. Za to sem kriv sam, ker jih nisem zamenjal. Ko sem opravil tretjo menjavo, sem spoznal, da bi potreboval še četrto in peto,« je v svojem slogu pojasnil Portugalec, potem ko je Chelsea na svojem štadionu podpisal vdajo proti mestnemu tekmecu Crystal Palacu.

Četudi Mourinho ni želel razkriti, koga je imel v mislih, so angleški novinarji »izbrskali« tudi to: Mou naj bi bil jezen na vnovič slabo predstavo Branislava Ivanovića, ki ga je Malijec Bakary Sako vrtel kot na vrtiljaku, in Cesca Fabregasa, ideologa Chelseajeve igre, ki ga je povsem omrtvil gostujoči plejmejker Jason Puncheon. »Če bi si Roy Hodgson ogledal to tekmo, bi pri priči spremenil seznam reprezentantov Anglije,« ga je pohvalil trener Crystal Palaca Alan Pardew.

Mourinho je vendarle končal spravljivo do nogometašev: »Vsi moramo biti boljši: tako jaz kot igralci!«