Lekcija Zavrča za vodilne Domžale

Nogomet: v 12. kolu 1. SNL Kopru primorski derbi, Rudar ugnal Radomlje, Krki in Celju točka.

Objavljeno
06. oktober 2014 03.03
Koper-Gorica Kper29.3. 2014
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Deset tekem so bile Domžale nerešljiva uganka za tekmece, v soboto so drugič zapored izgubile. V 12. kolu je bil v gosteh boljši Zavrč, ki je do svoje sedme ligaške zmage prišel po zaostanku z 0:1 in je na lestvici celo tretji z enakim številom točk kot Maribor.

Scenarij haloškega podviga v Domžalah je bil domala neverjeten. Zavrčani so do polnega izkupička prišli po zaostanku z 0:1, potem ko je Nemanja Maksimović zadel iz standardne domžalske acije – po podaji Erika Janže iz kota. Zasuk se je zdel nemogoč. Domžalčani v tej sezoni še niso ostali brez izkupička, ko so prvi zabili gol. Povrhu so napadali in ne le čakali tekmeca, da je storil napako. Tokrat so si jih privoščili oni. Žiga Kous je z nespretnim posredovanjem in po igri z roko (po predložku) gostom podaril enajstmetrovko, ki jo je Nikola Šafarić zanesljivo spremenil v izenačenje. Kljub premoči je bila točka sprejemljiva. Toda v finišu je zablestel postavni napadalec Dino Kresinger. Z glavo in nogo je v 89. minuti in v sodnikovem dodatku zasolil domžalske rane. »Jezen sem in razočaran. Ko smo vendarle prebili zid in zabili gol, smo nasprotniku dovolili vrnitev v igro. Neposrednemu tekmecu smo podarili tri točke. Na takšen način zagotovo ne bo šlo več,« ni skrival besa domači trener Luka Elsner. A se lahko tudi tolaži. Tudi največja tekmeca za vrh sta se približala samo za točko.

»Domžale smo premagali prvič, zato je bila zmaga velika. Trikrat smo zadeli v Domžalah, kjer domači sploh še niso prejeli gola. Proti ekipi, ki je rušila rekorde, je zmaga na tak način izjemna. Moram čestitati igralcem, ki so najbolj zaslužni za kakovostno, pametno in tekmovalno predstavo.«

V režiji vijoličastih

Trije porazi in neodločen izid. To je bil niz Rudarja, ki je že vznemirjal velenjski tabor. Natanko pol ure so rudarji lomili tekmece z dna lestvice. Podajo Senada Jahića v kazenski prostor so gostje z vratarjem Vjekoslavom Andrićem vred slabo ocenili, kar je izkoristil Elvedin Džinić. V drugem polčasu je piko na i postavil še drugi nekdanji Mariborčan Dragan Jelić. »Točke so bile nujne. Žoga je tekla, hitro smo zadeli in vse je bilo lažje,« je dejal strelec prvega gola Džinić. Gostujoči trener Dejan Đuranović pa je tekmo komentiral takole: »Večji del tekme smo bili enakovredni. Pri prvem golu je ožja obramba slabo ocenila podajo. Potem smo poskušali, si priigrali nekaj priložnosti, toda za kaj več bi morali biti bolj učinkoviti.«

Guberac za zmago »zlepa ali zgrda«

»Pomembne so tri točke in ne, kdo je zadel. Psihološki pritisk po treh porazih je bil velik. Zlepa ali zgrda smo morali doseči zmago. Veseli smo,« se je veselil Ivica Guberac, mož odločitve v primorskem derbiju. Na Bonifiki je zabil edini gol po prefinjenem strelu z roba kazenskega prostora z leve strani v levi kot goriškega vratarja Vasje Simčiča. »Težko je karkoli reči, tekma je bila trda z malo priložnosti. Eno so domači izkoristili,« pa je Simčič razkril tudi vsebino spet borbenega derbija, ki ni navdušil in je prinesel tudi pričakovan razplet. Goričani so v primorskem derbiju izgubili že četrtič zapored tako, da so potegnili kratko z enakim izidom – 0:1.

Celjani so hodili po robu

Celjani so podaljšali niz tekem brez poraza na deset. Na Portovalu so se tresli do zadnje sekunde. Aktivnejši Novomeščani, proti katerim so Celjani začeli pozitivni niz, so v 31. minuti po strelu Tomislava Jurića z 20 m prešli v vodstvo. V 47. minuti je Ahmed Valoni s svojim četrtim ligaškim golom izenačil. V 55. minuti so gostje ostali brez izključenega Benjamina Verbiča, ker je v svojem kazenskem prostoru igral z roko. Sodnik je dosodil kazenski strel. Celjski vratar Matic Kotnik je ubranil strel Josipu Fučku. Kotnik pa je bil nasploh najzaslužnejši za celjsko točko. Žiga Kastrevec, Antun Palić, Jurić in Nikola Žižić so bili njegove »žrtve«.