Leo Messi brez milosti za Pepa Guardiolo

Še ena velika predstava argentinskega nogometaša v dresu Barcelone zasenčila vse tekme v ligi prvakov.

Objavljeno
21. oktober 2016 02.36
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Pozornost dvoboju trenerjev Luisa Enriqueja in Pepa Guardiole je v derbiju 3. kola lige prvakov med Barcelono in Manchester Cityjem ukradel Lionel Messi. Argentinec si je dal duška in je tekmo spremenil v svoj šov. Pri zmagi s 4:0 ga je začinil s svojim sedmim trojčkom v ligi prvakov.

Številke, številke ... Messi jih iz tekme v tekmo izboljšuje. Real Madrid (njegovi igralci) je edino moštvo, ki je zabilo več trojčkov (9) kot Barcelonin fenomen v ligi prvakov. Messi je v LP zabil več golov angleškim klubom (16) kot katerim koli drugim iz posameznih držav. Dosegel je tudi 50. gol na Camp Nouu v LP. V tej sezoni je zabil že dva trojčka, prvega proti Celticu, medtem ko je v Leverkusnu tekmo izpustil zaradi poškodbe. Za Cristianom Ronaldom je Messi na lestvici najboljših strelcev znižal zaostanek, za Portugalcem zaostaja za 6 golov – 89:95.

Vsi do zadnjega od 96.290 gledalcev na Camp Nouu so s stoječimi ovacijami nagradili najboljšega nogometaša na svetu in bodočega dobitnika zlate žoge za leto 2016 ter novega izbora »FIFA player of the year«, kot so že vnaprej pri največjem športnem dnevniku v Kataloniji, Mundo Deportivo, dali vedeti, komu pripada najprestižnejša posamična lovorika. Lokalpatriotski navijači so nagradili tudi Lucha (Enriqueja), toliko da so dali vedeti, kdo je kdo, kdo je trener Barcelone.

Messi, spektakularni Neymar, ki je z igrivim in bravuroznim četrtim golom popravil napako za zgrešeno enajstmetrovko in zabil zadnji žebelj v Cityjevo krsto, ter drugi so Guardioli dali jasno sporočilo, da bo za vztrajanje pri svoji filozofiji plačeval hud davek. Da nogomet, kot ga je gojil pri Barceloni, pri Bayernu ter ga zdaj želi pri Manchester Cityju, ne bo prinesel zmag brez prilagajanja na tekmečeve značilnosti. V moštvu namreč nima Messija. Pa tudi Neymarja, Suareza, ... V treh tekmah z Enriquejevo Barcelono sta Bayernu in zdaj Cityju vseh devet golov zabila samo dva nogometaša – Messi (5) in Neymar (4).

»Videli smo Messijevo mirnost v kazenskem prostoru, ki je zanj kot otroško igrišče,« je bil Enrique enostaven v svoji oceni Argentinčeve predstave.

Angleži so komaj čakali na prvi večji Pepov spodrsljaj. Prebudili so se zaščitniki odpuščenega vratarja Joeja Harta. V »kremplje« so vzeli njegovega naslednika Claudia Brava. »Če ga je izbral Guardiola, potem je tudi on krivec,« so Angleži ošvrknili Katalonca, ker je Čilenec v 53. minuti z nespretnim posredovanjem zunaj kazenskega prostora in izključitvijo pri zaostanku z 0:1 krepko pripomogel k brodolomu. Odgovor je bil pričakovan: »Dokler bom trener, se bo naša igra začela z vratarjem. Claudio je bil v zadnjih desetih letih med najboljšimi vratarji in še vedno mu zaupam,« je bil odločen Guardiola, ki je razdelil strokovno javnost tudi z odločitvijo, da je med rezervisti pustil najboljšega napadalca Sergia Agüera. V vlogi »lažne« devetice je igral Kevin De Bruyne.

City na Camp Nouu ni imel niti sreče, toda tudi Barcelona je že po dobre pol ure izgubila dva pomembna moža zaradi poškodb – Gerarda Piqueja, ki naj bi bil zaradi natrgane vezi na desnem kolenu odsoten tri tedne, in Jordija Albe, ki bo zaradi bolečin v stegenski mišici počival dva tedna. Enrique se je tako moral precej poigrati z zadnjo obrambno linijo, ki so jo do izključitve Jeremyja Mathieuja dopolnjevali kar trije »levičarji«, medtem ko je bil na vseh položajih uporabni Javier Mascherano desni bočni branilec.