Leo Messi vzel stvari v svoje roke in potopil Bayern (VIDEO)

Nogometaši Barcelone so na prvi polfinalni tekmi lige prvakov proti Bayernu zmagali s 3:0. Prvi gol šele v 77. minuti.

Objavljeno
06. maj 2015 16.19
Posodobljeno
06. maj 2015 20.00
Spain Soccer Champions League
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Potem ko sta sinoči v prvem polfinalu lige prvakov za pestro predstavo poskrbela Juventus in branilec naslova madridski Real, sta nocoj za nogometno poslastico poskrbela tudi Barcelona in Bayern iz Münchna. S 3:0 (0:0) so se zmage veselili Katalonci in tako že storili velik korak proti finalu tega elitnega tekmovanja.

Barcelona je zmagala zasluženo, potem ko je bila večji del tekme boljši nasprotnik, imela več priložnosti zlasti v prvem polčasu, mrežo nemških prvakov pa vseeno načela šele v 77. minuti. Po številnih zapravljenih priložnostih Luisa Suareza in Neymarja je stvari v svoje roke vzel Lionel Messi in najprej vratarja Manuela Neuerja premagal po podaji Danija Alvesa, tri minute zatem pa sijajno preigraval, osmešil Jeroma Boatenga, nato pa z lobiranim strelom zadel za 2:0. V sodnikovem podaljšku je nato poskrbel še za podajo Neymarju, ki je le ukanil Neuerja in postavil piko na i pomembni zmagi.

Poraz Guardiole ob vrnitvi

Osrednja osebnost dvoboja velikanov je bil kajpak trener Pep Guardiola, ki se je z nemškimi prvaki vrnil v domovino med nekdanje varovance. A je lahko bil pred tekmo precej zaskrbljen, njegovo moštvo so namreč dodobra načele poškodbe. Manjkali so Arjen Robben, Franck Ribery, David Alaba in Holger Badstuber, vendarle pa so uspeli zakrpati napadalca Roberta Lewandowskega, ki je zaradi zloma ličnice nastopil z zaščitno obrazno masko.

Na drugi strani je imela Barcelona na voljo vse najboljše, zastrašujoča je tudi strelska forma Kataloncev. Na zadnjih dveh tekmah so dosegli 16 zadetkov, prejeli pa nobenega. Zvezdniški napad Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar je dosegel 11 od teh golov, skupno pa že 108 v sezoni - ob 50 podajah. Barca je tako veljala za favorita. Bavarcem se je želela tudi oddolžiti za boleč izpad iz polfinala leta 2013, ko so poznejši prvaki napredovali s kar 7:0.

Prvi polčas poln priložnosti

Igra se je hitro razživela, ritem je bil visok, razvnel se je krčevit boj za vsako žogo. Prvo priložnost je imel Luis Suarez, ko je v četrti minuti padel pred golom, a prekrška ali 11-metrovke ni bilo. Na drugi strani je do strela po protinapadu Bayern prišel Robert Lewandowski, a zadel zgolj obrambno vrsto Kataloncev. Sijajno je za tem na sredini igrišča preigraval Messi, akcijo je zaključil Suarez, a Neuer je bil na mestu.

Novo priložnost je imel Urugvajec v 11. minuti in praktično zgrešil nemogoče, ko se je po novi izvrstni podaji Messija izognil prepovedanemu položaju, bil povsem sam pred Neuerjem, a nemški vratar mu je strel odlično ubranil. Hitro je prišla še ena stoodstotna priložnost. V 15. minuti je Suarez podal Neymarju pred gol, ki bi moral žogo le potisniti v gol, a je zadel Rafinho in zadetka spet ni bilo.

Tudi Bayern je bil nevaren, najlepša priložnost se mu je ponudila v 18. minuti, ko je Thomas Müller lepo podal s strani, katalonska obramba pa je pozabila na Lewandowskega, ki je bil le za las prekratek in ni dosegel podaje pred gol. Vroče je bilo pred Neurjem v 26. minuti, ko je Ivan Rakitić je po strelu iz kota našel Suareza, ki pa je streljal previsoko. Urugvajec ob številnih zgrešenih priložnostih ni imel svojega večera. Za Bayern je v 30. minuti poskusil nekdanji član Barcelone Thiago Alcantara, pet minut za tem pa je s prostega strela s 25 metrov poskusil Messi, a Neuer je brez težav ujel žogo.

Je pa Bayernov vratar znova izjemno reagiral v 39. minuti, ko bi lahko po podaji Andresa Inieste lahko zadel Dani Alves. Tarčo je za tem zgrešil tudi Rakitić. Polčas se je tako končal brez zadetka, 9:4 je bila Barca boljša v strelih na gol.

Messijeva zadetka prinesla zmago

Na začetku drugega polčasa je na rovu kazenskega prostora Dani Alves podrl Lewandowskega, Bayernu se je obetala velika priložnost s prostega strela, a Xabi Alonso je streljal preslabo. Bayern je bil več pri žogi, Barcelona pa ni več tako zlahka prihajala do priložnosti. Ko so se Katalonci otresli začetnega pritiska, so vendarle spet pripravili Neuerju nekaj dela. V 60. minuti se je visokorasli Nemec znova izkazal, ko je stekel globoko v igrišče in končal akcijo, ki jo je z dobro podajo začel Messi, a Neymarjev sprejem je bil preslab. Brazilec je kmalu za tem po preigravanju poskusil z leve strani, a neuspešno.

Nekaj več dela je imel za tem vendarle tudi vratar Marc-Andre ter Stegen, poskusila sta Bastioan Schweinsteiger in Alcantara. Nato pa je v 77. minuti Camp Nou le dočakal zadetek. Zabil ga je nihče drug kot Messi, ki je po neuspešnih poskusih svojih soigralcev sam vzel stvari v svoje roke. V obrambi je žogo izgubil Juan Bernat, Alves pa je našel Argentinca, ki ni imel veliko prostora, a vseeno našel pot do gola. Zadetek mu je očitno dal krila, tri minute pozneje je namreč mrežo zatresel znova, ob tem pa navdušil s preigravanjem pred golom. Sprejel je Rakitićevo podajo in osmešil Jeroma Boatenga, nato pa lobiral še Neuerja za 2:0.

Ob koncu je še eno v nizu priložnosti zapravil Suarez, v sodnikovem podaljšku pa je nato piko na i postavil še Neymar. Znova se je s podajo izkazal Messi, Brazilec pa je nato mojstrsko ukanil Neuerja in se vendarle tudi sam veselil zadetka.


Liga prvakov, polfinale, prva tekma:

Barcelona : Bayern 3:0 (0:0)

Stadion Camp Nou, gledalcev 95.000, sodniki: Rizzoli, Di Liberatore in Tonolini (Ita).

Strelca: 1:0 Messi (77.), 2:0 Messi (80.), 3:0 Neymar (90.).

Barcelona: Ter Stegen, Pique, Mascherano (od 89. Bartra), Alba, Alves, Rakitić (od 82. Xavi), Busquets, Iniesta (od 87. Rafinha), Suarez, Messi, Neymar.

Bayern: Neuer, Benatia, Rafinha, Boateng, Bernat, Lahm, Xabi Alonso, Thiago Alcantara, Schweinsteiger, Lewandowski, Müller (od 79. Götze).

Rumeni kartoni: Alves, Pique, Neymar; Xabi Alonso, Benatia, Bernat.

Rdeči karton: /.