»Lewangolski« razvnel navijače močneje kot Messi in Ronaldo

Nemčija: v manj kot 9 minutah zabil več golov kot Bayer, Augsburg, Hoffenheim, Hannover in Borussia v petih tekmah.

Objavljeno
23. september 2015 22.14
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Težko je verjeti, kako je razvnel evropsko nogometno javnost Robert Lewandowski s petimi goli, ki jih je v razmaku slabih 9 minut zabil v nemškem derbiju Bayerna in Wolfbsurga. Ne nazadnje ne gre za merjenje moči med Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom, ki najpogosteje polarizira nevtralne navijače.

Privrženci Wolfsburga so bili med polčasoma tekme med nemškim prvakom in podprvakom vsaj za silo potolaženi. Njihov klub, tovarniška igračka koncerna Volkswagen, je v Münchnu držal vodstvo z 1:0, zato so si navijači morda rekli: »Še dobro, da imamo nogomet, ob katerem lahko pozabimo na aktualne težave!« Kaj je sledilo pozneje, je znano. Rezervist Lewandowski je zabil pet golov v 8 minutah in 59 sekundah ter zasukal rezultat na končnih 5:1 za Bavarce.

Šov 27-letnega Poljaka je odmeval po vsej stari celini. Logično, na Poljskem tako ali tako velja za boga, v bundesligi je z naskokom napadalec številka ena, zaradi Pepa Guardiole so njegov dosežek opevali tudi na Iberskem polotoku, Lewandowski pa je zasenčil tudi nogometno dogajanje na Otoku. Oglasil se je, denimo, tudi nekdanji škotski reprezentant in pozneje agent Steve Archibald: »Ko je igral še na Poljskem, sem ga ponujal Tottenhamu za manj kot 5 milijonov evrov!« Lewandowski je nato leta 2010 – za enako odškodnino – zamenjal Lech za Borussio Dortmund, lani je brez odškodnine prestopil v najbogatejši in najtrofejnejši klub v Nemčiji.

V Mariboru nemočen

Nogometaš, ki je 9. septembra 2009 neuspešno poskušal preprečiti pohod slovenske reprezentance proti mundialu v Južni Afriki, se je pozneje razvil v vrhunskega napadalca, v ofenzivnega igralca z maksimalno inteligentno igro. Res, četudi so napadalci odgovorni za gole, je odlika Poljaka prav neverjetno uspešna igra v obrambi – beri: prekinjanje napadov tekmeca in učinkovito odvzemanje žog. To bi morda še najbolje vedeli navijači Borussie, ki so v minuli sezoni – brez Lewandowskega – delovali kot moštvo brez repa in glave. As iz Varšave si gotovo zasluži vsak cent od 9 milijonov € letne plače, ki jo prejema na Bavarskem.

Kako neverjeten in edinstven podvig je zrežiral Lewandowski, razkriva zanimiva primerjava med njegovim dosežkom in formo nekaterih znanih evropskih klubov. Lewandowski je denimo v pičlih devetih minutah tekme zabil več golov kot Liverpool, Newcastle ali West Bromwich v šestih tekmah premier league. Manj kot golov so v prvih petih kolih bundeslige zabili tudi Bayer Leverkusen, Augsburg, Hoffenheim, Hannover, Ingolstadt in Borussia Mönchengladbach!

Pred dvema letoma je že opozoril nase, potem ko je v polfinalu lige prvakov tako rekoč sam potopil madridski Real s štirimi goli v majici Borussie. »Lewangolski«, kot so Poljaka preimenovali v nekaterih nemških medijih, pa je bil po novem podvigu brez primere razumljivo navdušen: »Nikdar prej nisem zabil petih golov, toda do konca tekme je bilo še pol ure in želel sem primakniti še šestega ... Pred nami sta dve pomembni tekmi v bundesligi in ligi prvakov, šele nato bom soigralce počastil z enim pivom na Oktoberfestu.« Ob hvalospevih, ki so jih na njegov račun izrekli trener Guardiola (»Tega nisem doživel ne v igralski ne v trenerski karieri.«), soigralci in tekmeci, je bila še najbolj zgovorna izjava kapetana Philippa Lahma, s katero je opisal premoč Bavarcev v derbiju: »Zadel je tudi prečko in zapravil še dve priložnosti. Lahko bi zabil najmanj sedem golov. Moramo biti kritični, to je nesprejemljivo!«

Kljub rekordno hitro doseženim trem, in nato še četrtega in petega gola – ob tem še noben rezervist ni zabil petih golov – je pred Lewandowskim več individualnih izzivov. En gol mu je zmanjkal do dosežka Dietra Müllerja iz leta 1977, ko je Köln premagal Werder s 7:2. Gerd Müller, denimo, pa je zabil pet golov kar trikrat. Prav tako Poljaka še ni med petnajstimi najboljšimi ligaškimi strelci v zgodovini Bayerna (Gerd Müller 365 golov, med aktivnimi pa sta najvišje Thomas Müller, 77, in Arjen Robben, 72), saj ta čas kotira pri vsoti 25 golov, 74 pa jih je nanizal v Dortmundu.

Največji izziv za Poljaka je vendarle kolektivne narave: bržčas bi pri priči zamenjal vseh pet golov s tekme proti Wolfsburgu za končno zmagoslavje v ligi prvakov, ki ga pri 27 letih še ni doživel.