Lichtsteiner: Pogrešamo le ubijalski občutek

Švica: za nogometni dvoboj s Slovenijo prodali 24.000 vstopnic, gostitelji pa pričakujejo okoli 30.000 navijačev.

Objavljeno
03. september 2015 20.41
10 Valter Birsa (Slovenija), 13 Ricardo Rodriguez, 8 Gokhan Inler (Švica), 9.10.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – »Tor«! (gol). To je sveta beseda v taboru nogometne reprezentance Švice pred jutrišnjo kvalifikacijsko tekmo s Slovenijo. Švicarji upajo, da bodo zmagali z dvema goloma razlike, s čimer bi si tako rekoč že zagotovili neposredno uvrstitev na EP v Francijo.

Selektor Vladimir Petković kljub svojim mirnosti, preudarni drži in samozavesti nima povsem mirnega spanca pred ključno tekmo, za katero med švicarskimi privrženci ni prevelikega zanimanja. Doslej so prodali 24.000 vstopnic (cene se gibljejo od 20 do 100 švicarskih frankov), gostitelji pa pričakujejo, da štadion v Baslu ne bo razprodan. Kakšnih 30.000 navijačev naj bi prišlo podpirati »Nati«, zmogljivost St. Jakob-Park za reprezentančne tekme pa je 35.500 sedežev.

Petkovićev štab se ubada izključno s tem, kako solidne predstave z veliko priložnostmi nadgraditi tudi z goli. V dveh najpomembnejših tekmah doslej, proti Angliji doma (0:2) in Sloveniji v Mariboru (0:1), napadalci niso zatresli mreže, na zadnji v Litvi kljub zmagi z 2:1 velike premoči niso znali spremeniti v zmago z več goli razlike.

Eden od najbolj izkušenih reprezentantov in član Juventusa Stephan Lichtsteiner je brez dlake na jeziku svojim kolegom v napadu sporočil: »Potrebujemo gole!« Neumorni tekač na desnem branilskem položaju ni bil preveč kritičen do sicer odličnih napadalcev.

»Ne samo napadalci, celotno moštvo se mora v Baslu prebuditi. Imamo dovolj kakovosti, da si ustvarjamo priložnosti. Toda očitno je, da v napadu pogrešamo ubijalski instinkt. To je vidno tudi na treningih, na katerih napadalci kažejo premalo zbranosti pred ključnimi potezami,« je dejal zvezdnik najslavnejšega italijanskega kluba.

Št. 1 med vratnicama Yan Sommer je dejal, da imajo s Slovenijo še en majhen neporavnan račun. Izpostavil je, da v Ljudskem vrtu niso bili slabi. »Bili smo boljši, a neučinkoviti,« je dejal vratar nemškega prvoligaša Borussia Mönchengladbach, ki pa popolnoma zaupa napadalcem. »V svojih klubih so v odlični formi in so samozavestni.«

Veliko zaskrbljenosti zbuja slaba forma glavnega plejmejkerja Gökhana Inlerja. Po prestopu k londonskemu Leicestru (iz Napolija) je igral le dobrih deset minut. Petković kljub vsemu ne razmišlja o tem, da bi zveznega igralca izpustil iz začetne enajsterice.

V Petkovićevih taktičnih načrtih tudi širok izbor igralcev ne povzroča veliko negotovosti. Enajsterica in model igre sta dokaj predvidljiva in standardna, pri čemer je še največ ugibanj o izbiri treh napadalcev. Švica pod Petkovićevo taktirko igra s postavitvijo 4-3-3 oziroma različico, po kateri ima za dvema najbolj izpostavljenima napadalcema glavno vlogo najustvarjalnejši in tudi najučinkovitejši (4 goli) igralec Xherdan Shaqiri. Preostanek napadalne trojke sta največkrat dopolnjevala Haris Seferović in Josip Drmić. Kot kaže, bo namesto »Hrvata« v prednosti makedonski Albanec Admir Mehmedi, sicer odslej soigralec Kevina Kampla pri Bayerju.

Verjetna začetna enajsterica Švice (4-3-3 ali 4-3-1-2): Sommer, Lichtsteiner, Schär, Klose, Rodriguez; Behrami, Inler, Xhaka; Seferović, Shaqiri, Mehmedi.