Liga prvakov: Monaco kaznoval neučinkovitost Arsenala, Atletico poražen v Nemčiji

Monaco je bil v 1/8 finala v Londonu s 3:1 boljši od Arsenala, Bayer pa je pred domačimi gledalci premagal Atletico z 1:0.

Objavljeno
25. februar 2015 15.17
Posodobljeno
25. februar 2015 19.00
FBL-EUR-C1-LEVERKUSEN-ATLETICO
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Leverkusen/London - Nogometaši Monaca so na prvi tekmi osmine finala pripravili presenečenje in v Londonu premagali Arsenal s 3:1, Bayer pa je na domačem igrišču porazil Atletico z 1:0.

Dvoboj v Londonu je zaznamovala neučinkovitost domačega moštva, ki je imelo v prvem polčasu občutno prednost, vendar pa je bil v napadu zelo nerazpoložen Olivier Giroud. Monaco je neučinkovitost Londončanov prvič kaznoval v 38. minuti prek Geoffreyja Kondogbiaja, nato pa je Dimitar Berbatov v 53. minuti povišal na 2:0. Arsenal je častni gol dosegel šele v 91. minuti, ko je zadel Alex Oxlade-Chamberlain, nato pa je Monaco tri minute kasneje postavil končni izid, strelec je bil Yannick Ferreira-Carrasco (94.).

Na drugi tekmi večera je Bayer v Leverkusnu premagal Atletico z 1:0. Slovenski reprezentančni vratar pri madridskem moštvu Jan Oblak je tekmo spremljal z rezervne klopi.

Tekmo je odločil Hakan Calhanoglu v 57. minuti, Madridčani pa so tekmo končali z deseterico, saj je Tiago v 76. minuti prejel drugi rumeni karton.

Povratni tekmi bosta 17. marca.

POTEK TEKME ARSENAL : MONACO

Domači nogometaši so po prvem sodniškem znaku hitro krenili proti vratom Monaca in si prvo priložnost pripravili že v drugi minuti. Napadalec Danny Welbeck je sprejel podajo na desni strani in se dobro znašel ob Eldersonu, nato pa je žogo poslal prek vrat.

Londončani so bili v prvih 25 minutah občutno boljši od francoskih nasprotnikov, imeli 64-odstotno posest žoge in izvedli štiri kote (Monaco 0), a jim ni uspelo izkoristiti svoje premoči.

Gledalci so tudi v drugem delu prvega polčasa spremljali enosmeren promet proti vratom Monaca. V 33. minuti je sprožil Laurent Koscielny in meril naravnost v vratarja Danijela Subašića, dve minuti kasneje je bil neuspešen Alexis Sanchez, v 37. pa še Olivier Giroud.

Potem ko je Arsenal zapravil kopico priložnosti, je Monaco zadel s svojim prvim strelom v okvir vrat. Geoffrey Kondogbia je v 38. minuti močno udaril z razdalje, žoga je zadela branilca Pera Mertesackerja, spremenila smer ter premagala nemočnega Davida Ospino (v spodnjem videu).

Gostitelji so do konca prvega polčasa neuspešno napadali in se v slačilnico podali z minimalnim zaostankom.

 

Drugi polčas se je s terensko premočjo Arsenala, ki bi že v prvi minuti lahko izenačil, ko je Sanchez v kazenskem prostoru zaposlil Girouda, ta pa je iz neposredne bližine povsem zgrešil žogo. Francoski napadalec je v 52. minuti zgrešil novo priložnost, ko je po prostem strelu Santija Cazorle najvišje skočil v kazenskem prostoru in žogo poslal prek vrat.

Monaco je tudi tokrat kaznoval neučinkovitost Arsenala. Domačini so imeli v 53. minuti na voljo kot, po katerem si je žogo priboril Fabinho in jo oddal Anthonyju Martialu, ta pa je nesebično poslal do Dimitarja Berbatova, ki je žogo mirno poslal mimo Ospine za 2:0 (v spodnjem videu).

 

Londonsko moštvo je imelo le štiri minute kasneje odlično priložnost za znižanje izida. Alexis Sanchez je z močnim strelom izsilil obrambo Subašića, ki je žogo odbil naravnost prek Girouda, vendar pa je Francoz z dobrih šestih metrov zgrešil nemogoče. Domači trener Arsene Wenger je spoznal, da to ni Giroudov večer in ga je v 60. minuti zamenjal s Theom Walcottom.

Francoski strateg na klopi Arsenala je med rezervisti v igro poslal tudi Alexa Oxladea-Chamberlaina. Anglež se je za ponujeno priložnost odkupil v 91. minuti, ko je roba kazenskega prostora natančno meril v levi zgornji kot nasprotnikovega gola.

Ko je že kazalo, da se bo tekma končala z minimalno zmago Monaca, je francoski klub udaril še tretjič. Oxlade-Chamberlain je v 94. minuti izgubil žogo na sredini igrišča, kar je privedlo do protinapada Monaca, le tega pa je z natančnim strelom v desni spodnji kot zaključil rezervist Yannick Ferreira-Carrasco in postavil izid tekme (spodaj).

 

POTEK TEKME BAYER : ATLETICO

V Leverkusnu je prva priložnost pripadla domačinom, pri katerih je branilec Emir Spahić v 26. minuti z razdalje sprožil pravcati projektil, veselje pa mu je preprečila prečka.

Evropskemu podprvaku Atleticu v prvem polčasu nič ni šlo po načrtih, trenerju Diegu Simeoneju pa sta dodatne skrbi povzročili dve poškodbi. Najprej se je v 38. minuti poškodoval Guilherme Siqueira, štiri minute kasneje pa še Saul Niguez. Madridčani so ob koncu polčasa vendarle dočakali svoj trenutek, ko je Tiago v tretji minuti podaljška udaril proti vratom, vendar se je izkazal vratar Bernd Leno. Izid polčasa je bil 0:0.

Bayer je zmagovalca odločil v 57. minuti. Karim Bellarabi je na robu kazenskega prostora s peto podal Hakana Calhanogluja, ki je z z desne strani močnim strelom premagal Miguela Moyo (v spodnjem videu).

Madridčani so tekmo končali z deseterico, potem ko je Tiago v 76. minuti prejel drugi rumeni karton, Bayer pa do konca tekme ni izkoristil številčne premoči.

 

Liga prvakov, osmina finala (prvi tekmi)

Bayer Leverkusen - Atletico Madrid 1:0 (0:0)

Calhanoglu 57.

 

Bayer: Leno, Wendell, Spahić, Papadopoulos, Hilbert, Bender (68./Rolfes), Castro, Son, Calhanoglu (87./Brandt), Bellarabi, Drmić (80./Kiessling).

Atletico: Moya, Juanfran, Miranda, Godin, Siqueira (38./Gamez), Gabi, Tiago, Turan (64./Torres), Griezmann, Niguez (42./Garcia), Mandžukić.

------------------------------------------------------------

Arsenal - Monaco 1:3 (0:1)

Oxlade-Chamberlain 91.; Kondogbia 38., Berbatov 53., Carrasco 94.

 

Arsenal: Ospina, Gibbs, Koscielny, Mertesacker, Bellerin, Cazorla (81./Rosicky), Coquelin (68./Oxlade-Chamberlain), Welbeck, Özil, Sanchez, Giroud (60./Walcott).

Monaco: Subašić, Toure, Wallace, Abdennour, Elderson, Kondogbia, Fabinho, Moutinho, Dirar (82./Kurzawa), Martial (84./Bernardo Silva), Berbatov (76./Ferreira-Carrasco).